Myterna – ett antivetenskapligt gift – panacea

Skriven av

Anti-vetenskap och anti-teknik är trenden för dagen. När samhället, genom vår förfallna skolas försorg, sjunker ned i förakt för vetenskap, teknik och medicin, skapas en växande underklass av lågutbildade, som genom media får reda på att teknik är farligt, vetenskap är bluff och klassisk medicin är en konspiration som ska hjälpa läkemedelsföretagen att sälja piller. Antivetenskapliga samlingar och föreningar växer sig allt starkare i samhället.

Panacea är latin för botemedel för alla sjukdomar. Så snart det börjar bli tal om panacea ska man dra öronen åt sig. Sådant finns inte. Det fungerar bara i ålderdomlig mytologi och för Harry Potter.

De gamla alkemisternas magiska substans ”De vises sten” hade en hel hoper goda egenskaper. Bortsett från att den kunde bota alla sjukdomar, kunde den användas till att göra guld och skapa odödlighet. Under många århundraden var detta det mest eftertraktade målet inom alkemin. De vises sten var den centrala symbolen inom alkemins mytiska terminologi, som symboliserade perfektion, upplysning och himmelsk salighet. Ansträngningarna för att finna De vises sten kallades Magnum Opus (”Stora arbetet”).

Här är några moderna osanningar kring allmängiltiga botemedel.

  • Bön till Herren Gud kan bota alla sjukdomar.
  • Fulvosyra (fulvic acid) är det bruna i träskvatten. Det sägs vara känt för sina välgörande egenskaper och har använts i kinesisk medicin i över 1200 år. I Sverige kan du köpa en liter för 445 kronor, där den kallas ”Liquid light” och är ”mineraliserad solenergi, som är rå växtbaserad fulvic acid, innehållande ett helt organiskt mineralkomplex. Mineralerna har fångats upp av uråldriga växter, fritt från moderna föroreningar och avgaser.” Fulvosyra ska förbättra tarmhälsan med hjälp av ”prebiotika” och ”probiotika”, minska förstoppning, diarré och överkänslighet mot olika födoämnen. Den återställer kroppens optimala pH-värde. Kan potentiellt skydda mot Alzheimers sjukdom. Kan binda och bryta ned toxiner och metaller i kroppen med hjälp av ”elektroder” som drar till sig tungmetaller. Har antioxidanter som minskar skadorna av ”processed foods”. Dämpar smärta och känslighet för infektioner.
  • Sprängticka, Chaga-svamp påstås lindra matsmältningsproblem, tuberkulos och diabetes och har använts för att motverka cancer. Svampen hjälper vårt eget immunsystem att bli starkare och effektivare. Den innehåller också höga halter av antioxidanter.
  • Dricka ko-urin och bada i kodynga botar inte coronavirus. Indien är fullt av falska profeter. Att bli vegetarian hjälper inte heller.
  • Bävergäll, bävertestiklar, anses ha undergörande egenskaper. Det ska vara bra mot feber, tandvärk, sinnessjukdom, gikt, kunde dräpa löss, stoppa hicka, vara potenshöjande och fungera som preventivmedel. Detta undermedel tycks inte vara aktuellt längre i Europa, men gäller fortfarande i Asien.

Panacea finns inte. Däremot kan man förmodligen förgifta sig genom att dricka träskvatten och äta jord, båda nypopulära tramsmetoder. Tillbaka-till-naturen.

Fulvosyra, nej tack

Fulvosyra (fulvic acid) är det bruna i träskvatten.

Sånt här hittar man i jord och i träskvatten: parasitägg. Djuruppfödare har nog med problem med att hitta parasitägg i avföringen från får och kor. Måste vi ge sjukvården mera problem än den redan har? Det är känt att man matade småbarn med jord för att ta död på dem, i fånglägren i Sibirien. Det känns ju bra i det moderna Sverige?

Ormolja

Ormolja är själva grundstenen för allt kvacksalveri och vilseledande marknadsföring men hjälper inte mot stela ryggar, tandvärk, benbrott, etc.

Det vet man ju, att ormar är väldigt böjliga. Kan man utvinna olja ur ormar borde man kunna smeta in sig med det och bli lika böjlig och smidig. Ormoljan (snake oil, viper oil) är en vilda-västern-produkt, som från början var en del av traditionell kinesisk medicin.

Patentläkemedel har sitt ursprung i England, där ett patent beviljades Richard Stoughtons ”elixir” år 1712. I 1700-talets Europa, speciellt i Storbritannien, rekommenderades huggormsolja mot många åkommor, men man övergick senare till att rekommendera olja från skallerormen för att behandla exempelvis reumatism och hudsjukdomar. Även om det finns berättelser om olja som erhållits från fettet från olika huggormar i västvärlden, har påståendena om dess effektivitet som ett läkemedel aldrig granskats noggrant, och dess effektivitet är okänd.

Växelström fixar allt

Elektriciteten åsattes stort värde som hälsofrämjare vid 1800-talets slut. The Heidelberg Elctric Belt fanns i tre versioner, 8- och 12-dollarsmodellerna och 18-dollarsmodellen med ”Giant Power”. Förklaringen var att den växelström som skapades av dessa bälten kunde bota alla sorters svagheter. Hur det gick till sägs inte.

Du skrattar! Titta bara på erbjudanden om magiska stenar från valfri pseudovetenskaplig stenförsäljare, som ska användas till akupressur, fjärrhealing och chakraterapi. Ingen skillnad.

Violetta strålar

Och när vi ändå är inne på elektricitetens välgörande effekter: violetta strålar fixar allt. De gör dig vital och magnetisk (fast inte lika magnetisk som du blir av Covid-vaccin). Det violetta ljuset ska ge nytt liv åt överansträngd vävnad och ge nytt liv åt muskler och nerver. Ja, kort sagt, perfekt hälsa. Tydligen i form av en glödlampa.

Längst nere till höger i annonsen ovan syns en sk kortvågsapparat, som var vanlig i mitten av 1900-talet, även i Sverige.

Den var i stort sett bara en högspänningstransformator dold i det svarta handtaget och i toppen kunde man plugga in glasrör med olika form, som sannolikt innehöll kvicksilvergas eller neon under lågt tryck. När strömmen slogs på glödde röret blåaktigt och när röret hälls nära en sjuklig kroppsdel, blev den botad. Det kamformade röret kunde kammas genom tunt hår, elektroden med den stora böjen kunde strykas längs ett ont ben osv osv.

Många var villiga att svära vid sin mormors grav på att denna bluffapparat hade botat dem från, tja, allmän svaghet, impotens, tunnhårighet, vad som helst. Elektricitet var magisk när den var ny.

Radium is da shit

Radium var ett annat mirakelmedel från början av 1900-talet som turligt nog nästan utrotats som panacea. Men inte helt, tyvärr.

Här är några vansinniga annonser. Annonserna kan inte ha satts in bara på skoj, utan för att det fanns ett intresse från kunder.

Radium kunde användas som någon sorts plåster. Degnens Radio-Active Solar Pad från Radium Appliance kunde bota allt du kan tänka dig, både nerver, astma, hjärta, lungor, ja allt. Strålskador kanske, också?

Spraya radium överallt, på möbler, mattor och tapeter. Exakt hur det skulle kunna döda alla insekter utan att direkt stråla ihjäl dem framgår inte. Och kan det stråla ihjäl insekter, kan det stråla ihjäl människor också. Men sannolikt var det bara en jättebluff.

Radium fanns i pulverform också. En sked i kaffet varje morgon gör dig strålande frisk.

Vi skrattar åt dessa irrläror men det gjorde man inte i nittonhundratalets början.

Man kunde därför ha trott att radiumterapi skulle ha fått sitt slutliga avbräck omkring 1925 i och med skandalen med klockfabrikanten US Radium, där flickorna som målade urtavlorna på självlysande klockor fick läppcancer av att slicka på penslarna. I Storbritannien sålde Radior och i Frankrike Tho-Radia radioaktiv tvål, puder, krämer, tandkrämer med mera. Det fanns radioaktiva påsar och plattor för bruk på allehanda kroppsdelar. Modern vetenskap hjälper inte.

Det går fortfarande att få radiumterapi, exempelvis vid hotellet Radium Palace i Tjeckien. Boka din radiumsemester på Bookings.com. Kvacksalveri är det likafullt.

Avsikten är att man ska få i sig radongas genom att andas in det sittande i en grotta eller nära en mineralkälla med löst radon eller absorbera det genom huden genom att bada i mineralvatten med löst radon.

”Radonterapi är en typ av medicinsk behandling som använder naturligt producerad radongas i specifika mängder för att lindra kronisk smärta och trötthet” står det så fint i reklamen. Radonterapi är sååå bra mot: artrit, atopisk dermatit, bechterews sjukdom, degenerativa ledsjukdomar (artroser), degenerativa ryggradssjukdomar, fibromyalgi, kroniska effekter av skador från olyckor och sport, kroniska inflammatoriska reumatiska sjukdomar, multipel skleros, neuralgi, neurit, polyneuropatier, psoriasis artrit/psoriasis, sklerodermi, spondyloarthropathier och symptom efter operation.

Tror du? Radon är en instabil ädelgas med 3,8 dagars halveringstid. När Rn faller sönder blidas bly och en alfapartikel (sk radondotter). Alfapartiklarna slår in genom cellväggarna i lungorna, förstör DNA och orsakar cancer. Det var därför blåbetong, Ytong, som var gjort av uranhaltig alunskiffer från Ranstad, som läcker Rn, inte blev så populär.

Healing och fjärrhealing

Healing, handpåläggning eller Reiki är att kurera en sjukdom utan att göra något alls, annat än konstiga rörelser, eller låtsas göra något per telefon, och tro att det man själv tror på, botar sjukdomen. Lite chakra-trams finns det med också.

Visst vore det väl fint om man kunde bota alla sjukdomar genom att vifta med händerna och mumla trollformler på avstånd, helst i TV och bota miljoner med en handrörelse. Tyvärr fungerar det bara för Harry Potter, fast amerikanska TV-trollkarlar tar det på allvar.

Den amerikanske TV-predikanten Kenneth Copeland blåser bort coronaviruset med ”Guds vind” och hans publik betalar. Men han är inte ensam. Många amerikanska TV-prelater skriker åt viruset i TV, kallar det för djävulens redskap och ägnar sig åt offentlig handpåläggning. Deras huvudsakliga argument var att karantänsbestämmelserna som utfärdades under pandemin bröt mot deras religiösa frihet. Alternativt försökte de sälja falska botemedel.

Chakrarening, Holy Fire Reiki, energifält, aura, änglamassage

Mängder av svenska charlataner annonserar ut fjärrhealing (distanshealing) i sociala media, gör mystiska rörelser hemifrån, tar 300 kronor per timme för det och ringer upp efteråt och berättar ”vilka chakran de rensat och orsaken till blockeringen”. Det ska också fungera mot epilepsi, hepatit, HIV, AIDS, hjärntumörer, cellförändringar i underlivet, tandvärk, diffusa magsmärtor, feber, cancer eller t.ex. alkohol- och cigarettberoende. Och duger inte det kan du köpa en behandling med ande-laser för 700 kronor. Stackars dumma svenskar.

Kolloidalt silver

Den nya innemedicinen mot allt, som försvaras med näbbar och klor av entusiaster och säljare i sociala media är kolloidalt silver, ytterst små silverpartiklar uppslammade i vatten, som man ska dricka.

Argyria. Bild: Wikipedia

Men tyvärr, kolloidalt silver är samma svammel som alla andra panacea. Det är dessutom giftigt och får bara säljas som medel för vattenrening. Dricker man det kan man drabbas av argyria. Silverpartiklarna i kolloidalt silver kan vara små, mindre än 1000 nanometer. Silverpartiklar i denna storlek kan frigöra stora mängder silverjoner. Silverjoner är den giftigaste formen av silver, och är bland de mest toxiska tungmetallerna.

Argyria ger en permanent blågrå eller skiffergrå missfärgning av hud, ögon, inre organ och även nervceller. Bilden visar en 92-årig man med argyria. Han hade under många år använt näsdroppar som innehöll silvernitrat. Användning av silver som bakteriedödare framkallar antibiotikaresistens.

Läs mer

Inledning: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/07/encyclopaedia-conspiratorica-inledning/
Vaccination: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-vaccination/
Teknik: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-teknik/
Panacea: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-panacea/
Politiska: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-politiska-myter/
Naturen: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-naturen/
Filosofi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-filosofi/
Medicin: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-medicinska-myter/
Hälsa-kost: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-halsa-och-kost/
Elallergi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-elallergi/
Avslutning, verkliga faror: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-avslutning/
Sakregister: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-sakregister/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Konspirationer · Medicin · Myter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *