Myterna – ett antivetenskapligt gift – filosofi

Skriven av

Anti-vetenskap och anti-teknik är trenden för dagen. När samhället, genom vår förfallna skolas försorg, sjunker ned i förakt för vetenskap, teknik och medicin, skapas en växande underklass av lågutbildade, som genom media får reda på att teknik är farligt, vetenskap är bluff och klassisk medicin är en konspiration som ska hjälpa läkemedelsföretagen att sälja piller. Antivetenskapliga samlingar och föreningar växer sig allt starkare i samhället.

Filosofiska myter uppkommer huvudsakligen på grund av dålig utbildning i världsliga ämnen, som naturvetenskap, historia, elkraft, telekommunikation, och tja, det mesta, faktiskt. Men myterna på det filosofiska planet har lång historia och grundar sig i religion och övertro, som vi haft omkring oss i tusentals år.

Bland dessa finner vi övertro om spöken och gastar, spådom, Bigfoot, kristaller och världens undergång. Kort sagt: det oförklarliga. Ektoplasma! Kedjerassel! Feministisk dammsäkerhet!

Svenskarna dummare än någonsin i modern tid

Enligt en undersökning 2023 tror var femte svensk att det i dag finns personer som kan tala med döda. Forskare vid SOM-institutet (en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet) ställde sex frågor till 3750 slumpmässigt utvalda personer om paranormala förmågor. Två av dem var: ”om det i dag finns personer som kan överföra energier från sina händer för att bota sjukdomar?” och ”om det i dag finns personer som kan samtala med döda?”. 21 procent av alla svenskar tror att det i dag finns personer som kan samtala med döda. På frågan om det finns personer som kan uppfatta saker genom ett sjätte sinne var det 44 procent av de svarande kvinnorna som tror det och 21 procent av männen.

Heja svenska skolan! Ni gör ett jättebra jobb.

Filosofi och youtube-kunskap

”Mexikansk polis” påstår sig i en video ha filmat en vitklädd häxa, medan andra filmer visar en flygande suddig klump, man påstår vara en häxa på kvast.

Det är klart att det är en häxa, suddig visserligen, men klumpen flyger ändå. Det vet man ju att häxor gör. Andra filmer kan visa suddiga reflexer i en ruta, en ljusfläck som rör sig osv. Rökpuffar som far fram över bildrutan är givetvis bevisade spökerier. Och där! Titta där! Bigfoot! Lite suddig kanske, men jag visste väl att han fanns. För det vet man ju! NASA bara ljuger. Det finns åtskilliga artiklar om jätteormar som ätit 235 människor, fast bilden visar fel sorts orm i fel land.

Religion

Hos de religiösa mytspridarna finner vi bland annat följande nyckelord och företeelser, som enligt utövarna kräver fruktan eller tillbedjan. De har hemsökt oss så länge det funnits tryckta källor och förmodligen ännu längre: antikrist, asatro, besatthet (besatt av demoner, djävulen etc), djävulsenergi, gråtande och blödande helgonstatyer, reliker (som Kristi svepning i Turin), själavandring, själen (väger 21 gram), syndafloden, återuppståndelse, änglar och änglasyner.

Särskilt bakvänt blir det när den kristna tron förbjuder olika livräddande medicinska ingrepp som blodtransfusioner, vaccin och aborter.

Antikrist har en särskild betydelse i den rysk-ortodoxa kyrkan. Den ortodoxa patriarken Kirill i Moskva menar att mobiltelefonanvändare ska vara försiktiga med Internet eftersom det fanns en möjlighet att det kan ta kontroll över mänskligheten. Antikrist kommer att leda Internet och ta kontroll över mänskligheten.

En särskild avart av religiösa konspiratörer är de som är emot satelliter och övrigt rymdskräp, för att:

 • Satelliter stör vår förmåga att kommunicera effektivt med Gud.
 • Böner kolliderar ofta med satelliter och förstörs eller avböjs vid kollisionen.
 • Satan använder satelliter för att fånga upp och ändra böner innan de når Gud, vilket ger katastrofala konsekvenser.
 • Satelliter blockerar Guds förmåga att se oss.
 • Satelliter stör änglarnas flygvägar.
 • En fortsatt ökning av antalet satelliter orsakar navigeringsproblem för Jesus och försenar hans återkomst till Jorden ytterligare.

Plötsligt är Gud inte så allsmäktig.

Scientologi

Scientologin och deras avfällingar Avatar-sekten bör nog inte räknas som religion. Det är inget personligt. De vill bara ha dina pengar. Scientologi kyrkan “fånga” godtrogna människor, främst i USA och säljer på dem dyrbara kurser i “ingenting”. Sen är det svårt att komma ur kyrkans grepp.

Scientologrna driver grundskolor i Sverige, där eleverna undervisas i scientologiska principer. Hur lågt kan den svenska skolan sjunka? Finns där ingen kontroll alls? Skolinspektionen återkallade 2023 tillståndet för Studemaskolan i Stockholm, som funnits sedan 1991, efter att man slagit fast att skolan använder pedagogik med koppling till Scientologikyrkan. Beslutet innebär att skolan, som har cirka 190 elever i förskoleklass–årskurs 9, riskerar att få stänga i sommar. Skolan använder sig av en studieteknik som utvecklats av scientologins grundare L Ron Hubbard. Deras metod, kallad ”Dianetik” är rent svammel.

”Riskerar att få stänga” bladder-bladder som vanligt. 32 år för sent.

De flesta av de mer avancerade lärorna inom scientologin kretsar kring traumatiska minnen från tidigare liv som orsakats av fientliga utomjordiska civilisationer som hjärntvättat thetanerna med olika “implantat”. Kom ihåg att L Ron Hubbard fantiserade ihop scientologin under ett öldrickarmöte med två andra science fiction-författare, Jerry Pournelle och Larry Niven redan år 1953. Detta berättade Jerry Pournelle personligen för undertecknad under Science Fiction-kongressen Conscience 93 i Stockholm. Hubbard ska ha sagt “låt oss hitta på en ny världsreligion!” De två andra trodde inte på idén, men Hubbard gick hem och genomförde den.

Energier, frekvenser och vibrationer

Det ska finnas en massa ospecificerade energier eller vibrationer kring oss som bara de synska kan känna, eventuellt med 3:e ögats hjälp. Man kan antingen frukta dem, försöka skydda sig mot dem eller utnyttja dem till sin fördel: astralprojektion, ESP (extrasensorisk perception), fjärrsyn (remote viewing), klärvoajans, parapsykologi, psykokinesi, remote sensing, tankestyrning (Mind Control), telekinesi, telepati och utomkroppsliga upplevelser.

Spådom

Människan har alltid velat kunna se in i framtiden, oavsett om det varit med tarotkort, spåkulor eller sju blomster under huvudkudden. Metoderna är oändligt många: 3:e ögat som ser in i andra dimensioner, astrologi, horoskop, spå i händer, spå i kaffesump, spå i teblad, spåkulor och tarot.

Horoskop har blivit en allmän rörelse som många tror på slentrianmässigt, främst för att spådomarna är så vagt hållna att allt kan fungera. De förkommer för det mesta i tidskrifter av lägre kvalitet. ”De planetariska impulserna är övervägande goda. Många fiskar känner sig nu harmoniska. Ett tidigare kärleksintresse kommer att få dig att göra något oväntat.”

– Vilket stjärntecken är du?
– Dinosaurien.
– Men det finns inte.
– De gör inte de andra tolv heller.

Naturmystik

Bigfoot

Naturen bjuder på en massa mystiska fenomen, mest för att man innan vetenskapen inte visste hur man skulle tolka det man såg. De mystiska fenomenen tog sig in i folktron och blev mer eller mindre accepterade, som tomten, skogsfrun, snömannen, troll, älvor osv. Efteråt har vi spätt på med märkliga fenomen vi själva uppfunnit, som levitation och kvantmystik, eller brist på kunskaper, som till exempel hur man byggde Stonehenge eller de egyptiska pyramiderna.

Listan med rena påhitt är omfattande: andar (naturandar. trädandar), animal magnetism, ariska rasen, aura, dimensioner (det finns 360 dimensioner som man kan färdas i), Fouke Monster, fredagen den 13:e (otursdag i väst, turdag i Kina), grafologi (personlighetsanalys via handstilen har inget med forensik att göra), gå under stegar bringar olycka, helande stenar, huldran, kristaller, kvantmystik, levitation, numerologi, onda ögat (någon med onda ögat kan ta din lycka), sasquatch, skogsfrun, skogsrået, snömannen (yetin), Storfot (Bigfoot), strömkarlen, svarta katter (korsar din väg och bringar olycka), tomtar, troll, vittror, vättar, yahoo och älvor.

Specialare

Vissa tror så starkt på Storfot att de har gått till kanadensisk domstol för att kräva Storfots rättigheter och för att British Columbia ska erkänna att Storfot existerar. Amerikanska ursprungsfolk tror att Storfot är ett andeväsen som ska överföra någon sorts meddelande. The Bigfoot Field Researchers Organization har en lista med fler än 4000 vittnesmål om Storfot i USA och Kanada.

Stonehenge byggdes av satanistiska jättar, påstår Dennis Lindsay som är en kreationistisk pseudovetenskapare som dessutom är chef för Christ For The Nations, Inc., (CFNI), en internationell bibelskola grundad 1970. Lindsay har varit med på TV-program tillsammans med den fallne TV-prästen Jam Bakker och förklarat vilka som byggde Stonehenge. Denna magiska ras av åldriga jättar är inget annat än Satans verktyg.

Häxor, sjöodjur, storfot, älvor, förhäxade onda dockor som rör sig av sig själva, gigantiska sjöormar, jultomten, yetin finns inte, fast du sett det på Youtube. De finns inte! Är det klart?

Om meditation

Om meditation fungerar för dig som en metod att må bättre – fint. Det är en form av självsuggestion som man inte ska tala illa om, särskilt som det innebär att den mediterande mår bättre utan inblandning av narkotiska preparat eller annat. Men det är definitivt inget som sjukvården ska ägna sig åt. Och blanda inte in dimensioner, gudar, kristaller, vibrationer eller tredje ögon.

Kristallsvammel

Bild: Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0

Nej. Rosenkvarts är inte magisk. Det är en helt vanlig kiselsten med formeln SiO2 som blivit lite förorenad med magnesium så den skimrar rödaktigt. Trots det finns det företag som säljer rosenkvarts och annan sten och påstår att de har magiska och helande egenskaper. Och folk köper uppenbarligen.

Kristallrummet påstår att: ”Rosenkvarts initierar kärleken till oss själva. Den ger lugn och känslomässig förtröstan. Rosenkvartsen stimulerar kontakten med vårt inre barn, stödjer oskuldsfullhet, sårbarhet och tillit. Den förbinder den andliga dimensionen med kärleken och ger oss kärlek utan villkor och krav. Chakra: Hjärta, Navel och Bas.”

Lotusblomman.nu menar att: ”Rosenkvarts är en av våra vanligaste stenar, och den är kallad kärlekens sten då den står för milda, positiva energier och kärlek i alla former. Energin är kärleksfull och moderlig, och hjälper oss att öppna upp oss för villkorslös kärlek. Rosenkvarts har varit känd som kärlekens sten ända sedan…” bla bla bla.

Andekvarts menar att: ”Rosenkvarts är den ultimata stenen för villkorslös kärlek som arbetar med hjärt-chakrat. Den har en hög energifrekvens men är samtidigt lugnande. Hjälper till att skapa försoning, förlåtelse och rensar ut negativa energier kring dig.”

Energier och frekvenser och dumheter.

Att lura rika företag och staten

När det går dåligt för ett företag eller en myndighet och ingen kan lura ut varför, tar man gärna till pseudovetenskap och kallar in allehanda experter och köper konstiga kurser till personalen.

 • Ett exempel är underliga ledarskapscoacher som kan dra in hur mycket pengar som helst på underlig yoga, legobygge osv. Region Stockholm, fd. Stockholms Läns Landsting verkar ha slösat bort en hel miljard under fem år på ledarskpsfjant, utan att det på något sätt tycks ha påverkat sjukvårdens kvalitet eller kvantitet.
 • Yoga med hästar, kommunikologi, klimatångestterapi, koldioxidbantning, menscertifiering av arbetsplatser mm är vad våra skattepengar går till. Jämställdhetsmyndigheten delar ut pengar till sådana nonsensprojekt.
 • Virvlat vatten är också ett sätt att lura pengar av företag. Både regeringskansli och ett antal kommunala isbanor har köpt sådana apparater.
 • Individuell utveckling och inre balans med hjälp av små mätare på öronen, har fått Söderhamns kommun att satsa 150.000 som skulle gått till integration i projektet Coherent City. Genom att bära en så kallad biofeedback-mätare på örat i 12 veckor skulle 60 personer försöka uppnå sina drömmar och mål samt få kunskap om sin inre balans.

Djävulsdyrkare

Baphomet

Den amerikanska gruppen / kyrkan / religionen / tja Satanic Temple dyrkar getguden Baphomet och har en egenhändigt gjord staty av sagda get som sin symbol. Med hjälp av Baphomet vill de propagera för välvilja och medkänsla bland alla människor. När Netflix i november 2018 presenterade TV-serien ”The Chilling Adventures of Sabrina”, en komedi om tonårshäxan Sabrina Spellman (från en äldre TV-serie från 1996) stämde Satanic Temple Netflix för copyrightbrott eftersom Baphomet förekommer i TV-serien. Det tråkiga för Satanic Temple är att Baphomet med gethuvud och horn och allt är känd i Mellanöstern ungefär sedan år 1000. Myten är uråldrig.

Amerikanerna är inte så välutbildade. I och med Donald Trumps seger i presidentvalet ökade Satanic Temple sitt medlemsantal betydligt.

Åke Ohlmarks bok ”Tolkien och den svarta magin” är speciell. Ohlmarks, översättaren av Sagan om Ringen blev utesluten ur Uppsala Tolkiensällskap och började sprida myter om att alla tolkiensällskap ägnade sig åt svart magi, något som pressen slukade med hull och hår. Inte helt av ondo, för det ökade intresset för Tolkiens verk.

Vibrationer och energier

Vibrationer har en särskild status bland mytbildarna. Ospecificerade energier eller vibrationer finns tydligen runt omkring oss. Det finns mat som är rik på vibrationer, människor har vibrationer och Jorden har särskilda vibrationer, menade Nicola Tesla, som trodde sig kunna utvinna fri energi ur dem. UFO ska också vara vibrationer från andra dimensioner.

Med energier menar mytspridarna inte fysikalisk energi (joule eller wattsekunder) utan mystisk, ospecificerad magisk energi. Qi-troende menar att kroppen har egen, mystisk energi. Djävulen har sin energi. Det obefintliga ämnet Orgonit kan omvandla negativ energi till positiv energi, orgon-energi, som kan användas till vädermanipulation.

Fri energi, till sist, är mytomanernas tro på att det går att skapa energi ur ingenting. Tyvärr stipulerade Albert Einstein redan 1905 att energi varken kan nyskapas eller förstöras, bara omvandlas till andra former av energi. Den räknas i joule eller wattsekunder, inte i andar/sekund eller planetkonstellationer. Tesla kunde inte utvinna fri energi ur Jordens vibrationer och trots omöjliga filmer på Youtube blir man tvungen att tro på Einstein.

 • Gröna strålar och glödlampor som lyser utan att vara anslutna är inga bevis.
 • Man kan inte snabbladda mobilen genom att köra den i mikrovågsugn.
 • Andlig energi är en sak mellan dig och din hjärna.

Universums vibrationer består huvudsakligen av fotoner, som strålar mot oss från hela vintergatan i form av radiovågor, ljus och röntgen och en och annan neutrino. Plejaderna har inget med saken att göra. Jag föredrar att tro på Einstein.

Överbefolkningsmyten

Professor Hans Rosling bevisade att världens länder kommer att begränsa födslotalen av sig själva, när de blir rikare och mera välmående. Men det finns många grupper av konspiratörer som ändå vill försöka minska födslotalen genom våld, utrotning eller anti-natalism.

Anti-natalister

Anti-natalisterna är särskilt korkade. De har som huvudargument att människor ska sluta föda barn eftersom födsel är något negativt. Naturligtvis löper anti-natalismen som tokig över hela Internet och har allehanda argument som att barnet inte ska behöva lida, att barnet inte givit sitt medgivande till att bli född, oro för överbefolkning och diverse miljötankar. De menar att livet saknar mening och att människan borde utrotas. Anti-natalisterna menar särskilt att personer med mentala problem inte ska få ha barn och då kommer vi in på nazismens metoder för utrotning av oönskade individer. Detsamma ska tydligen gälla för personer med låg inkomst.

Extinction Rebellion

Bild: Julia Hawkins, CC BY 2.0

En avart av detta är den populära Extinction Rebellion (ofta förkortat XR) som är ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och massutdöende och kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen. XR har rötter i miljörörelsen och den brittiska grenen av Occupy-rörelsen och startade 2018 när cirka 2000 personer samlades i London och förklarade uppror mot den brittiska regeringen.

Avsikten ska i korthet vara att ockupera olika maktcentra och stänga dem. Vid en större demonstration i London år 2019 blockerades de stora vägarna under 11 dagar och 1100 aktivister arresterades.

Rörelsen började med slogan ”lyssna på vetenskapen” men den trenden är numera i stort sett övergiven. Tyvärr är medlemmarnas hjärnor inte särskilt utvecklade och rörelsen har övergått till att tala om domedagen och demonstrera våldsamt, blockera trafikleder, klistra fast sig på gator, utan att ha några egentliga alternativ till dagens situation att erbjuda. Allt har blivit skrik och bråk.

Världens undergång och amerikanska preppers

Bild: Moronavirus

Ser man krasst på det, innebär världens undergång just detta, världens undergång. Alla dör. Det hindrar inte amerikanska preppers att förbereda sig genom att skaffa atombombssäkra skyddsrum, lagra mat för flera år och sätta helt lagligt inköpta stativmonterade kulsprutor på sin HumVee, just in case.

Rika amerikanska chefer, den sk teknikeliten i Silicon Valley har börjat förbereda sig på att fly undan AI-invasionen till egna öar med skyddsrum, solceller etc.

Jag påstår däremot inte att det är fel av svenskar att förbereda sig med mat om vi skulle bli avskurna på grund av en konflikt med ett större östligt grannland, eftersom Sverige numera knappt har någon självförsörjning.

Världens ände är inget nytt. Domedagsprofeterna verkar härja extra vilt i Kalifornien där uppenbarligen västvärldens dummaste bor. Den kaliforniska radioprästen Harold Camping angav olika datum för världens ände hela sex gånger, sista gången den 22 oktober 2011, utan att någon som helst eld och svavel regnade från himlen. Efter varje misslyckande gick han och gömde sig, men sen var han framme igen och medgav att han räknat fel. Och de troende trodde honom. Igen!

Myten om världens undergång vid mayakalenderns slut år 2007 misslyckades också. Folk reste till olika höga berg när undergången var nära. De hade inte läst på sin Bibel, eftersom syndafloden är avsedd att även dränka alla berg.

Universums, Jordens och mänsklighetens undergång finns i alla religioner. Armageddon, syndafloden, ragnarök. Det är klart att universum går under en dag, om cirka 10 miljarder år.

Knäppisarna har sina undergångsteorier

Den vanligaste teorin är att Jorden kommer att bli överbefolkad och krig kommer att utbryta om maten. Det finns inte plats för alla. Men det finns inga belägg för det. Tvärtom finns det hållbara motbevis. Andra hävdar att artificiell intelligens, alltså intelligenta mördarrobotar kommer att invadera Jorden och döda alla människor.

Nostradamus-troende trodde det var slut 1999 och den amerikanske TV-prästen Pat Robertson sade att slutet för hans del skulle inträffa 2007. Och så där har människorna hållit på ända från romartiden. Det verkar som om de flesta kulterna klarar av ett misslyckat armageddon och kan fortsätta tro efteråt. Utom självmordskulterna. Ändå ser vi oss som så välinformerade, ja som skapelsens krona. Det gjorde nog romarna också när de satt på Colosseum och jublade när lejonen förtärde de därför ditsläpade kristna.

Och så sekterna

Grace Road är en asiatisk halv-kristen sekt i Fiji som menar att undergången är nära, världen står inför världssvält och Jesus kommer snart. Men Gud kommer att bespara Fiji-öarna svälten. Medlemmarna ger bort alla sina egendomar till sekten, som i sin tur byggt upp ett affärsimperium, kallat ”GR Group” som skaffat sig lukrativa byggkontrakt med regeringen. Rituell piskning, ibland med dödlig utgång, förekommer.

Attacken mot Branch Davidians 1993

Man kan också nämna The Koreshians eller Branch Davidians, som leddes av ”profeten” David Koresh från en gård i Waco, Texas. Koresh menade att världens undergång var nära och att bara han, som var av Gud, kunde rädda de troende. Koresh hade många fruar och dessutom en luftvärnskanon. När FBI stormade stället 1993 hittades 80 döda. Belägringen resulterade i eldstrid, tog 51 dagar och slutade med att ranchen tog eld. 76 Branch Davidians dog, därav 25 barn, två gravida kvinnor och till slut även David Koresh själv. Dessutom dödades fyra federala agenter.

Eller ta självmordssekten Heaven’s Gate som var en amerikansk domedagssekt som trodde att dess anhängare skulle hämtas från denna värld till en högre tillvaro av ett utomjordiskt rymdskepp som följde efter kometen Hale-Bopp. År 2003 skulle Jorden ändå gå under. Visst ser du UFO:t mitt i bilden ovan? Fast i själva verket är det ett photoshop-jobb, fusk med en astronomisk bild tagen vid University of Hawaii.

Sekten hävdade att kometen i själva verket var en avledningsmanöver, avsedd att ta uppmärksamheten från planeten ”Nibiru” eller ”Planet X” som skulle komma nära Jorden år 2003 och orsaka katastrof. 39 medlemmar i sekten begick kollektivt självmord den 24-26 mars 1997, förmodligen alltså på grund av en digital bluff. När polisen bröt sig in låg liken strödda över hela egendomen.

Och så den kenyanska knäppsekten Good News International Church, som upptäcktes i april 2023. Den upptäcktes på grund av stanken från fler än 100 ruttnande kroppar, liken efter människor som av sektledaren ”pastor” Makenzie Nthenge övertalats att svälta sig själva till döds för att kunna möta Jesus. Ett antal barn hade också strypts. Och de skulle raska på, för snart skulle världen gå under. Ytterligare en ”pastor” greps senare. Några överlevande hittades, men de vägrade ta emot sjukvård och kallade istället sjukvårdarna för ”fiender”.

Annat amerikanskt tjafs

Vissa amerikanska samhällen och grupper är så försjunkna i religion att de helt saknar förankring i den verkliga världen. Det är svårt att förstå varför detta drabbat just USA som tidigare har varit vetenskapens föregångsland. De allra flesta nobelpristagare kommer från USA och amerikanska universitet är högt rankade. Men befolkningen är på väg ned i en djuphavsgrav av okunskap och religiöst svammel. Och de masskjuter varandra hela tiden.

Ett exempel på detta är ljugandet kring dinosaurierna. De kristna tror att Jorden är 6000 år gammal och eftersom det inte går att bortförklara dinosaurieskeletten, menar man att människan och dinosaurierna levde tillsammans en gång i tidens begynnelse, men att dinosaurierna sedan dog ut på grund av människans synder. Det lärs ut i skolorna i de bibeltrogna delarna av landet.

Bild: tv-intros.com

Det vet jag för det har jag sett på TV. Familjen Flinta.

Spökerier

Youtube har massor av filmer från exempelvis hemsökta indiska järnvägsstationer, som visar dubbelexponerade mörka figurer på spårområdet. Spöken, alltså de dödas uppenbarelse, har funnits med människan i alla tider och finns i alla religioner.

Världen tycks vara smäckfull med onda andar, poltergeistar (bultarandar), spöken, gastar och hemsökelser av olika slag.

Ghost Busters finns inte! Är det klart? Det var en rolig amerikansk film, men den har inget med verkligheten att göra.

Paranormal aktivitet och spökjägare på TV

Andeutdrivare och spökjägare är vanligare än man tror, inte bara på amerikansk TV. Discovery och andra TV-kanaler som distribueras i Europa tar också upp sådana sopor. Människor som råkar fånga en skugga eller ett blänk i ett fönster med mobilkameran tror hellre att det är en ande eller ett UFO än bara en vanlig skugga.

Sociala media surrar av grupper där folk tror på andar, djävlar, Gud och Allah och till exempel erbjuder andeutdrivning, fjärrhealing per telefon, helande kristaller, och visar suddiga bilder av skuggor.

Magi – att kunna trolla

Häxor och trollkarlar har alltid funnits med mänskligheten. Och därmed också häxförföljelser av olika slag. Det slås redan fast i Bibeln att ”en häxa skall du inte låta leva”. Varför? För det är bara Gud som får utöva obegriplig magi och skapa ur intet. Människan får inte konkurrera. Men om nu Gud skapat människan, hur kan det förkomma konkurrenter? Tänk inte så mycket på det.

För häxeri

Moderna häxor börjar bli populära, kanske efter den oerhört populära TV-serien om tonårshäxan Sabrina eller varför inte bokserien om Harry Potter som har sålt bättre än de flesta andra böcker i modern tid. Är man dåligt utbildad kan man tro att det är verklighet,

Att USAs fd president Donald Trump inte var vid sina sinnens fulla bruk verkar många ha insett. Så även den magiska motståndsrörelsen i USA. Magic Resistance Movement. Därför samlades varje månad en mängd moderna häxor och kastade förbannelser över Trump, högerradikala, våldet i samhället och kvinnohatet. De använde sig av tarotkort för att klara av sitt osäkra läge. Naturligtvis sprider de sina sopor i sociala media.

Fånigt, kan man tycka, men de amerikanska knaskristna ser allvarligt på det. The Christian Nationalist Alliance, som är en konservativ rörelse, menar att motståndsrörelsens häxkrafter iallafall inte bräcker Jesus. De har förklarat den 24 februari som bönedag med avsikt att motverka häxornas magi.

Mot häxeri

 • Beyoncés tidigare trumslagare Kimberly Thompson anklagade henne hösten 2018 för ”extrem häxkonst”, att med magiska besvärjelser påverkat Thompsons älskare och begått sexuella ofredanden. Därtill beskyller hon världsstjärnan för att ligga bakom ”mordet på min kattunge”.
 • Katolska kyrkan ägnar sig fortfarande åt exorcism, andeutdrivning.

Allt handlar om utbildning

Som sorglustig avrundning av problemet med den ständigt sjunkande standarden i världens universitet kan man ta artikeln kallad ”Academic Grievance Studies and the Corruption of Scholarship” skriven av tre låtsasforskare, Helen Pluckrose, James Lindsay och Peter Boghossian som fullständigt plattar ut den moderna fejkforskningen som försiggår på allt flera universitet.

De skrev tjugo fullkomligt bisarra artiklar i ämnena genusforskning, kritisk rasteori, schizoetnografi, postkoloniala teorier mm dumt, helt enkelt för att se om ansedda tidskrifter kunde fås att publicera absolut nonsens. Sju av artiklarna publicerades och bedömdes (peer review) positivt i olika vetenskapliga tidskrifter. Ett exempel är en av artiklarna som innehöll ett utdrag på 3000 ord ur Hitlers ”Mein Kampf” anpassad till ett fackspråk avsett för studier om intersektionalitet (feministisk genusvetenskap) och publicerad i genusforskningstidskriften Affilia.

De tre förklarade sitt upptåg på följande sätt: This is the primary point of the project: It is not knowledge production; it’s sophistry. That is, it’s a forgery of knowledge that should not be mistaken for the real thing.

Läs artikeln. Adressen finns i referenserna. Den är absolut hårresande och egentligen väldigt sorglig. Sverige är inte mindre drabbat av detta – i Uppsala finns t ex en disputerad forskare inom feministisk teknovetenskaplig analys som hävdar specialkompetens på ”feministisk dammsäkerhet” (vattenkraftsdammar) vid Centrum för Genusvetenskap. För att inte tala om Macchiarini.

Läs mer

Inledning: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/07/encyclopaedia-conspiratorica-inledning/
Vaccination: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-vaccination/
Teknik: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-teknik/
Panacea: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-panacea/
Politiska: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-politiska-myter/
Naturen: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-naturen/
Filosofi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-filosofi/
Medicin: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-medicinska-myter/
Hälsa-kost: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-halsa-och-kost/
Elallergi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-elallergi/
Avslutning, verkliga faror: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-avslutning/
Sakregister: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-sakregister/

Häxor samlas och kastar förtrollningar mot president Trump. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-39090334

Skojare avslöjar genustrams och annan fejkforskning: https://areomagazine.com/2018/10/02/academic-grievance-studies-and-the-corruption-of-scholarship/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Filosofi · Konspirationer · Myter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *