Myterna – ett antivetenskapligt gift – hälsa och kost

Skriven av

Anti-vetenskap och anti-teknik är trenden för dagen. När samhället, genom vår förfallna skolas försorg, sjunker ned i förakt för vetenskap, teknik och medicin, skapas en växande underklass av lågutbildade, som genom media får reda på att teknik är farligt, vetenskap är bluff och klassisk medicin är en konspiration som ska hjälpa läkemedelsföretagen att sälja piller. Antivetenskapliga samlingar och föreningar växer sig allt starkare i samhället.

Visst vore det väl trevligt om man kunde äta sig frisk? Men det kan man inte. Man kan äta sig sjuk, däremot. Det är det många som ägnar sig åt.

Snabbmat. Bild: ebru – Flickr, CC BY 2.0

Det finns ingenting som griper den moderna, lättlurade människan så som matmyterna. Vi vill komma undan enkelt och besvärsfritt och snabbt få en vacker och slank kropp, slippa bli förgiftade och inte fastna i den elaka matindustrins maktfällor. Monsanto-hatet är otroligt. Monsanto anklagas för allt från att vilja patentera det mänskliga genomet, döda oss alla med genmodifierade grödor till att förgifta hela världen med ogräsmedlet Roundup.

Där kunskaper saknas, tränger pseudovetenskaperna in, med lättbegripliga lösningar på alla problem som går att komma på. Det är hälsokost, supermat, kosttillskott och blåbärskapslar. För att nu inte glömma gurkmeja, som botar allt, precis allt. För det har de gamla indierna sagt. Skulle inte tro det.

Bluffläkare och hälsogurusar tjänar pengar på cancer och coronavirus

Den medicinska kunskapen hos den stora befolkningen är nära noll. Det ena man klarar av är att skrika i Facebook och anamma märkliga hälsoprodukter som botemedel för allt. De som sen dör av cancer för att gurkmeja inte hjälpte, kan inte klaga. Kända hälsoprofiler har lösningen: olika kosttillskott och kurer som påstås ”boosta”, stärka, skydda, behandla och bota.

 • Cancer och coronavirus sägs kunna botas med silvervatten (kolloidalt silver), fiskolja, intravenöst C-vitamin, bikarbonat, hälsosåpa och mängder med kosttillskott.
 • Företaget Alpha Plus rekommenderar barkte, C-vitamin, D-vitamin och mjölksyrabakterier. Det påstås vara ”immunstärkande och virusdödande”. Dessutom ska man ”boosta kroppen” med fler tillskott, som gurkmeja för 531 kronor och gräspulver för 439 kronor. Alpha Detox Plus-piller och -pulver kostar 1077 kronor. Dessutom finns C-vitamin, D-vitamin, kapslar med mjölksyrabakterier, vitlök och fettsyra samt sugtabletter som heter ”Försvar”. Man ska dricka ännu mer te, ta örtmedicin och linda in lökomslag på bröstet.
 • Annika Dahlqvist, som har bolaget Dr Dahlqvist AB och har skrivit böcker om och föreläser om LCHF (Low Carb High Fat), rekommenderar även strikt LCHF, D-vitamin och kolloidalt silver. Silvervattnet är visserligen förbjudet som kosttillskott, men säljs som en vattenreningsprodukt.
 • Profilen Katrin Zytomierska driver hälsoföretaget Clean Eating AB och sålde fiskolja för 399 kronor flaskan med påståendet att man skulle löpa mindre risk att bli smittad av coronaviruset, eller klara en covid-19-infektion bättre om man åt den. Hon fälldes år 2020 av Patent- och marknadsdomstolen för otillbörlig marknadsföring.
 • Hälsoprofilen Sanna Oceania Ehdin driver tre bolag och säljer bland annat hudvårdsprodukter som Dr Sannas hälsosåpa, raw food och kosttillskott. Man ska tvätta händerna med Dr Sannas hälsosåpa som kostar 299 kronor flaskan. Ett annat råd är att ”basa” genom att dricka, bada i och spraya på sig bikarbonat. Hon påstår att coronavirus ”inaktiveras vid högre pH” och att det minskar infektionsförmågan hos virus. Dessutom ska man näsandas och skölja tarmen med hennes nya ”Saltbas-kur”, som går ut på att dricka vatten med epsomsalt.

Harmoniexpo – mytmässa för kropp och själ

Den årliga mässan Harmoniexpo är en formlig kaskad av obevisbart, övernaturligt flum som du får betala dyrt för. Det räcker med att citera det viktigaste från webbsidan: ”Kom och lyssna på inspirerande och utbildande föreläsningar om personlig utveckling, holistisk hälsa och andlighet. Kanske lite medial vägledning, reikihealing, massage eller zonterapi?” Fler än 100 olika behandlingar för dig som inte begriper bättre.

Alla sorters knäppmedier och skojare finns på mässan, med individuella- och storseanser, indian-skaller-skrammel, flerdimensionell seansupplevelse, andekontakt, utomkroppsliga upplevelser, magiska örter, änglasyner, biomagnetism, kinesiologi, magnetterapi eller varför inte vibrationer från klangskålar och gong som kan hjälpa dig uppnå djup avslappning och få igång flöden i kroppen (”flöden”?) givetvis framfört av en gongmästare, mindfulness, uppväckelse genom Chi, de gamla beprövade kristallerna, heliga stenarna och dito salter med healingegenskaper, och sist men inte minst din alldeles egen tarotvägledare, healer och andliga coach som föreläser om tarotkortens potential och djup.

Missa inte heller ljusmästaren Thoth som föreläser genom ett trancemedium och berättar om den stora transformationen som han kallar för Guldåldern av ljus.

En fullständigt bortkastad dag på en mässa full av bluff, ormolja och myter, med 300 utställare som gör sitt bästa för att locka av dig dina pengar utan att du får något tillbaka. Jo! Du kan få helig geometri och färgers vibration, den ultimata detoxen, eller varför inte en portabel bastu med låg strålning, jonisator och ozongenerator?

Numerologi, palmblad, kvanthälsa i den femte dimensionen. Och som grädde på moset, automatskrift med budskap från andevärlden… Nej! Stopp! Bluffometern slår i botten! Sida upp och sida ned med knasföreläsningar, den ena dummare än den andra.

Blir vi aldrig fria från tarotsvammel och kristallhealing? Kom inte och tala om för mig att svenskarna är ett utbildat folk.

Livsmedelshat

Monsanto-hatet är fantastiskt fanatiskt.

Så fort något nytt livsmedel dyker upp på butikshyllorna börjar körer av mathatare skandera: Det är giftigt, det är farligt, fisken är förgiftad, regnskogen skövlas, storindustrin har förgiftat maten med aluminium! Vem eller vilka ligger bakom de ständiga matlarmen och vilken är avsikten med att försöka göra oss rädda och förvirrade inför för det allra vanligaste: maten?

Mathatarna blir allt flera och allt ivrigare. Nu finns det sockerhatare, mjölk-och-mejerihatare, kötthatare, frukthatare, glutamathatare, kaffehatare, kanelhatare, laxhatare, potatishatare och rishatare. Alla skriker de ut sina misstankar mot allt och alla i sociala media. Här är svamlets huvudgrupper.

 • All modern mat är “ändrad” och förgiftad och innehåller många tillsatser och pharma-produkter. Gifterna kortsluter kroppens neurologiska vägar och meridianer.
 • Besprutning är alla rädda för. Allt, precis allt är besprutat av ”storindustrin” och därmed livsfarligt. Frukt, grönt, potatis och spannmål. Företaget Monsanto är extra hårt drabbat av hatet. Bönderna i USA påstås dränka in sina vetefält med Roundup just innan skörd. Roundup innehåller den dödliga ingrediensen glyfosfat. Sanningen är att EU har väldigt hårda regler för hur och vad som får besprutas och hur mycket. Men det är klart, EU är bara en utväxt av den elaka storindustrin och globalisterna.
 • Brödkanter är farliga. Kanterna är brända och ger cancer.
 • Djurhållning. Det spelar ingen roll vilket djur man väljer, så kan någon aktivistgrupp hitta på förskräckande fakta om gifter, antibiotika eller blodig hantering. Kycklingar doppas i svavel! Kött från ”utlandet” är pumpat med antibiotika. Kan ge antibiotikaresistens. Odlad lax ska vara ett av de giftigaste livsmedel som finns, menar Holistic Living. Alla norska laxar är sjuka och har genetiska förändringar. Norrmännen förgiftar sina laxar med fiskfoder fullt av dioxin och PCB från Östersjön som är ”highly polluted”. Eller inte. Pangasius-fisk (odlad hajmal) innehåller höga halter antibiotika och miljögifter. Sanningen är att EU har väldigt hårda regler för hur mycket antibiotika som får användas.
 • Djurrättsaktivister hotar och saboterar bönder och slakterier. De får bara fortsätta, trots att slakterier är laglig verksamhet, medan terrorism och ockupation är olagligt. Djurrättsaktivism används av ryska troll för att störa ordningen i samhället. Se vidare veganterrorister.
 • E-nummer och livsmedelstillsatser. Alla livsmedelstillsatser är farliga för att de har ett E-nummer. Socker har ett E-nummer och ”det vet man ju” att socker är livsfarligt. Koldioxid, C-vitamin, fruktkärnmjöl, sorbitol, kiseldioxid (glas), talk, bivax, argon, helium, kväve, guld, silver, ja allihop har de E-nummer och allihop är dödsfarliga. Syre (E948) är extra dödligt.
 • Fett och olja. Majonnäs är farligt för det är baserat på olja. Olja är farligt att steka i. Å andra sidan höjs medelhavsmaten till skyarna, baserad på olivolja, massor av det.
 • Färgämnen. Artificiella färgämnen ligger bakom hyperaktivitet och ADHD. ”Enligt en brittisk studie” sänker E129 även IQ hos barn. Kemikalierna orsakar allergier, hyperaktivitet, inlärningssvårigheter, lättretlighet och aggressivitet. Och: Det är EUs fel!
 • Glutamat är också farligt. Detta till trots uppskattas havsväxter med naturligt glutamat högt av japanerna, som inte alls dör i stora mängder av det. Tvärtom är japaner ovanligt friska. Ja, utom de som dog i Fukushima-olyckan 2011, fast de dog ju inte av strålning utan av vattenmassorna från tsunamin.
 • GMO; genmodifierade grödor och djur. Svammelgruppen ”GMO Free USA” har publicerat en lista på över 40 studier som visar att djur som fått äta GMO-majs och GMO-soja fått svåra hälsoproblem. Ökad risk för tarminfektioner. Förhöjt kolesterol. Missbildningar hos foster. Ökad vikt och dödlighet.
 • Kanel. Den kanel som säljs i de flesta butiker är inte äkta, utan en falsk, giftig variant som på sikt kan skada levern och som absolut inte bör ätas av barn. Den heter egentligen kassiakanel.
 • Kolsyrade drycker är farliga för koldioxiden är farlig för kroppen. Det är den inte alls och man ska ändå inte andas in den.
 • Ris är fullt med arsenik. Vitt ris ökar risken för åldersdiabetes. Ät brunt ris.
 • Sockerhatet. Svartbäckens skola i Tyresö är sockerfri. ”Socker är farligt!” påstår skolchefen rakt upp och ned. Det blir lugnare på lektionerna utan socker. Energibrist? När undertecknad gick i skolan var det inget problem med sylt till pannkakor och blodpudding. Säger man blodpudding idag så svimmar väl alla lättkränkta veganer.

Men det finns bra grejor också

 • Cannabis är toppen. Endast i Sverige dör folk som flugor av cannabis. Ingen annanstans på vår planet har ett endaste dödsfall rapporterats. Det är i praktiken omöjligt att överdosera cannabis.
 • C-vitamin, D-vitamin och Omega-3 verkar vara botemedlet mot allt. Cancer, diabetes, MS, depression och barnlöshet kan bero på D-vitaminbrist.
 • Ekologisk mat skulle vara bättre för miljön och människan, men det finns inga bevis för det.
 • Havssalt är såå bra, medan bergssalt är förfärligt farligt. Egentligen är det samma sak. Alla saltdepåer i bergen kommer ursprungligen från havet. Och vet du vad fisken gör i havet? Kissar, bajsar, dör och ruttnar.
 • Hög-vibrerande mat som frukt och grönt är bra för dig. Utom när de kör acceleratorn LHC i CERN för då stjäl de dina vibrationer och öppnar en dimensionsport till Satan.
 • LCHF-dieten blir man så frisk och smal av, men som alla snabblösningar är den en myt.
 • Veganterrorister. Det finns en myt om att man inte ska äta kött, men i naturen gäller ”äta eller ätas”. Alla köttätande djur äter djur. De militanta veganerna börjar bli en terrorfaktor i samhället. De krossar butiksfönster, kastar röd färg på väggarna, klottrar, blockerar slakterier mm. Senast var det artistparet Beyoncé och Jay-Z som började sprida bladdret. De ser det som sin mission efter en ”andlig och fysisk rening” de genomgått. Tyvärr är det allt för många som lyssnar.
 • Vegetarisk mat är djävulskt. Den amerikanske TV-predikanten Rick Wiles menar att vegetarisk mat är djävulens påfund. Han påstår att vegetarisk mat ändrar människors DNA så de inte längre kan klassas som människor och därför inte kan frälsas av Kristus. Människan förlorar sin själ och kan inte komma in i paradiset. En knäppskalle – javisst, men en med inflytande, egna TV- och radioprogram och håller talarturnéer i USA. Webbplatsen TRUNEWS är en fantastisk sopa.

Hälsokost och kosttillskott

Bild: Daylen – Own work, CC BY 4.0

Kosttillskott, burkar, burkar, burkar, fyller hyllorna i apoteken, livsstils-, hälso- och magnetkudde-butikerna. Det finns kosttillskott för alla, tjocka, smala, atletiska och anemiska. Vill du få större muskler? Köp kosttillskott. Känner du dig hängig? Köp kosttillskott. Uppnå idealtillståndet med bara en tablett, utan att använda vanlig, balanserad kost.

Känner du dig uppblåst? Förstoppad? Försvagad? Deprimerad? Undernärd? Prova tarmsköljning. Hellre än vanlig, balanserad kost.

Supermaten är helt vanlig mat. Det finns ingen supermat som skulle vara bättre än en vanlig, balanserad kost. Men ”super” är ett bra försäljningsargument bland de färgglada burkarna.

Allt tycks vara bra, särskilt mot cancer. Allt verkar handla om cancer. Här är några annonstexter:

Anti-Aging Creme och kapslar med tremellasvamp. Blåbärskapslar ska vara bra för hjärt-kärlsystemet, ögonhälsan, immunförsvaret och dämpar förkylningssymptom. Ghee (klarnat smör) är gott och nyttigt och innehåller smörsyra som är näring för tarmslemhinnan och dessutom en massa vitaminer och näringsämnen. Ghee är medicin enligt Ayurveda. Gurkmeja ska förhindra cancer, Alzheimers, hjärtattacker, reumatism, men dubbelblindtester har aldrig lyckts påvisa någon verkan. Makrobiotisk diet kan bota cancer. Rosenrot ska ge normal mental prestation samt minska trötthet och utmattning, eller också inte. Rödbetsjuice effektiviserar mitokondriernas arbete och innehållet av kväveoxid bidrar till att blodkärlen vidgas så att ett ökat blodflöde är möjligt, eller också inte

Mjölk kopplas till ökad dödlighet

Bild: Tiia Monto, CC BY-SA 3.0

SVT Nyheter svamlade 29 oktober, 2014: ”Enligt en stor studie finns det ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet. Snarare är det tvärtom, och Uppsala-forskarna har funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk som en person dricker per dag. Glöm aldrig att mjölk innehåller en massa sockerarter och socker är inte bra för vår hälsa.”

Myterna kring komjölk är många. Mjölk är inte alls nyttig. Det är bara mejerilobbyn som sprider falsk propaganda för att mejerierna ska få sälja mera.

 • Mjölk kopplas till ökad dödlighet enligt den vanliga ”stora studien.” Det finns ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet. Snarare är det tvärtom. Komjölk kan ge barn diabetes. Lättmjölk är inte bra för att man tillsatt socker, för att den annars skulle smaka förfärligt. Givetvis är även pastöriserad mjölk farlig. Louis Pasteur var en skurk.
 • Djurrättsalliansen hävdar också att komjölk är farlig.

Ultra-processed food, högbearbetade livsmedel

Limpa. Högbearbetad. Jättefarlig. Bild: Stacy from San Diego – anadama bread, CC BY 2.0

Man har noterat en ökad dödlighet bland dem som äter högbearbetade livsmedel, men orsaken är långt ifrån klarlagd. Man kan nog vara ganska säker på att den fabriksgjorda maten inte är förgiftad av Illumnati eller Big Pharma. Men ändå:

 • Livsmedelsindustrin är korrumperad och vill förgifta oss med sina halvfabrikat och besprutade grödor. Grönsaker, bär och frukter som kommit från en ”fabrik” är farliga för de är förgiftade med bekämpningsmedel. Ultra-processed food ska vara extra farligt. Till ultra-processed food räknas vanligt fabriksbakat bröd.
 • Fabrikstillverkat vanillin är dåligt, farligt etc. Det ska vara naturlig vanilj. Fast det är samma ämne.

Terminologin har att göra med klassifikation av mängden industribearbetning som maten genomgått. Den lägsta kategorin är obehandlade eller minimalt behandlade livsmedel. Däri ingår frukt, grönsaker, mjölk, kött, linser, frön, ris och ägg.

I kategorin behandlade livsmedel ingår sådant som behandlats för att det ska hålla längre eller smaka bättre, oftast med hjälp av salt, olja, socker eller genom jäsning. Däri ingår ost, bacon, hembakat bröd, konserverade frukter och grönsaker, rökt fisk och öl.

I kategorin högbearbetade livsmedel ingår sådant som har behandlats ytterligare och har längre innehållsförteckningar, med bland annat konserveringsmedel, sötningsmedel och färgämnen. Där ingår bland annat korv och hamburgare, frukostflingor, snabbsoppa, läsk, kycklingnuggets, tårta, choklad, glass, fabriksbakat bröd, färdigmat såsom pizza, pajer och olika shakes.

Är begreppet högbearbetade livsmedel egentligen missvisande? Man kan fundera på varför till exempel salamikorv anses vara högbearbetad, medan ost, som normalt kräver mycket mera behandling, inte räknas som högbearbetad.

Bröd anses vara högbearbetat, så bröd är alltså dåligt för dig. Tror du på det? Vi har haft bröd sedan 8000 år före Kristus och det första arkeologiska fyndet av jäst bröd är från Egypten omkring 4000 år före Kristus.

Forskarna föreslår andra samband som anledning till den högre dödligheten för de som bara konsumerar högbearbetade livsmedel, särskilt i USA:

 • Folk äter helt enkelt mera högbearbetade livsmedel för att de är lätta att konsumera. Frukt och andra hälsosammare produkter utesluts av samma anledning. Vem vill ha banan, när man kan äta glass? De som äter mest högbearbetat har ofta andra ovanor också, som rökning.
 • Amerikaner äter sällan hemmagjord mat, mera ofta hämtpizza och hamburgare och dricker stora mängder kolsyrad läsk, blir allt fetare och dör sannolikt av detta, snarare än av bröd.
 • Högbearbetade livsmedel innehåller mycket energi, men inte så mycket näringsämnen och fibrer.
 • De innehåller olika tillsatser, som visserligen är godkända, men det kan vara ohälsosamt att äta mycket tillsatser från olika livsmedel.
 • Grönsaker är jämförelsevis dyra i USA.

Sanningen är att 200 miljoner amerikaner är allt för rika, outbildade och kulturellt handikappade för att ens kunna äta rätt. Det påverkar statistiken. Du kanske tycker bilderna ovan är utvalda för att verka extrema, men det står dig fritt att själv promenera igenom valfri amerikansk storstad och se alla enorma jätterumpor som vaggar fram, eller se ett TV-program om en 250 kilos jättemänniska som inte ens kommer ut genom dörren. Hur kunde detta inte vara ett problem när han ”bara” vägde 200 kilo, eller 150?

Botemedlet är alltså som vanligt: Ät blandad kost, inte pizza varenda dag.

Krämigt is da ting

Snart sagt allt måste vara ”krämigt” idag för att kunna säljas. Såser, soppor, flytande tvål och schampo. Alla har de förtjockningsmedel tillsatt för att låtsas innehålla ”mera”. Jag lovar att du inte behöver karragen för din överlevnad. Tvärtom. Med förtjockningsmedel kan produkten spädas ut ännu mer med vatten utan att det märks. Men du är läskunnig, antar jag? Läs själv på förpackningen. Undvik glass med förtjockningsmedel, för det är inte glass. Undvik leverpastej med bambufiber. Det är inte farligt, men det är inte leverpastej.

Vattenmyter

Vanligt kranvatten är inte bra. Du måste dricka hälsovatten: glutenfritt, virvlat raw water, helt fritt från ppm, ppb, GMO, dihydrogenmonoxid, fluor och plutonium! Organiskt! Garanterat kosher! Kraftfullt premiumvatten med fulvosyra! Köp idag! Vanligt kranvatten innehåller fluor, som gör dig dum. Det kan finnas rester av den UV-strålning som vattenverket använde för att desinficera vattnet.

 • PiMag-vatten med vattenrenare från Nikken är mycket bättre än kranvatten för det har lågt PPM(!) Krystad förklaring: ”ju högre PPM parts per million desto orenare”. Nikkens eget påstående: ”Nikken tillför magnetisk teknik och keramiska element som ger mineraler för produktion av PI-vatten.”

Redan 1894 skrev Falstaff, fakir följande sanning: ”Vattnet är ett farligt gift, som helt omger Visby stift.” Föga anade han vad hans uttalande skulle få för följder 95 år senare. Många lättlurade, outbildade människor har gått på myten om den farliga divätemonoxiden sedan den publicerades för första gången 1989 vid University of California i Santa Cruz.

Det farliga ämnet har också fått förkortningen DHMO för att låta som något konstigt ”kemiskt”, medan en bättre förkortning hade varit H2O. Skojarna sprider ett antal, alldeles sanna fakta om DHMO, vinklade så det ska låta riktigt farligt. Det:

 • är också känt som hydroxylsyra och är den viktigaste delen av surt regn
 • bidrar till växthuseffekten
 • kan orsaka svåra brännskador
 • bidrar till erosionen av vårt naturlandskap
 • accelererar rost och korrosion av många metaller
 • kan orsaka elektriska fel och minskad effektivitet hos bilbromsar
 • har hittats i dissekerade tumörer hos döende cancerpatienter.

Upprop till förbud mot DHMO har vandrat runt på Internet, på olika radiostationer, i politiska kommittéer och på universiteten allt sedan dess. Det sanna ordet för denna knasföreteelse är kemofobi, en rädsla för kemikalier och kemi. Ett annat uttryck är ”dålig utbildning”.

Dagsens sanning

Läs mer

Inledning: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/07/encyclopaedia-conspiratorica-inledning/
Vaccination: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-vaccination/
Teknik: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-teknik/
Panacea: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-panacea/
Politiska: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-politiska-myter/
Naturen: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-naturen/
Filosofi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-filosofi/
Medicin: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-medicinska-myter/
Hälsa-kost: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-halsa-och-kost/
Elallergi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-elallergi/
Avslutning, verkliga faror: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-avslutning/
Sakregister: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-sakregister/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Filosofi · Konspirationer · Medicin · Myter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *