Om oss

Du vill sannolikt inte ha flera ”notifieringar” om ”digital detoxing” och ”interagerande silostrukturer”? Du vill förmodligen inte heller läsa om något mera som är galet bra eller sjukt snabbt? Det är ont om högkvalitativa tekniknyheter på riktig svenska som du, som seriös tekniker faktiskt har rätt att kräva.

Det finns ett antal fenomen som kan driva den moderne läsaren till vansinne, som TEKNIKALITETER helt undviker. Den som vill läsa en tekniktext vill få just detta och inte en massa distraktion, fördumning, modeord, blinkande annonser eller värdelösa kortartiklar utan informationsvärde.

Denna artikel har två mottagare: Den tekniksugne läsaren, samt intresserade sponsorer (nedan).

Till läsaren

Följande text beskriver idéerna bakom TEKNIKALITETER och avsikten med att skapa denna banbrytande tjänst.

Idag är det kvantitet och inte kvalitet som gäller vid webbpublicering. Det är tråkigt att vi hamnat i den plogfåran. Skulle den läsande mänskligheten ha vant sig vid korta, snabba texter med alternativa sanningar, utan bakgrundsfakta, efterforskningar eller djup, kommer det att bli så vi fortsätter. Vi blir en utarmad generation som lika gärna kunde ha plöjt igenom Svensk Damtidning efter fakta. Det är osannolikt att en artikel kortare än cirka 3000 tecken kan överföra några fakta.

Svensk teknik är framstående

Ur presentation från Techtext Media AB

Sverige har så mycket intressant industri och så många intressanta innovationer att det sannerligen inte är svårt att hitta dem och rapportera om dem. Beklagligtvis tror de flesta teknikintresserade att allt kul kommer från Kalifornien.

Vad läser svensken?

Titta i ett vanligt snabbköp så ser du vilken nivå den allra vanligaste ”informationen” befinner sig på.

Det finns en anledning till att denna absolut nollställda form av litteratur står just där den står, vid snabbköpskassan: människor vill ha den. Anledningen till det är att de inte begriper bättre. Varför? Ingen har lärt dem att begripa bättre.

Vad finns tillgängligt?

Ur presentation från Techtext Media AB

Svenska, fd betrodda tekniktidskrifter tar upprepade gånger in artiklar om fri energi och kall fusion, som helt saknar grund. Helsidesannonser om kolloidalt silver, en kvacksalveriprodukt helt utan verkan, figurerar i en illustrerad vetenskapstidning. Nyhetsbyrån TT har lånat sitt namn till scientologikyrkan. Folk som jag trodde var absoluta tekniker, har börjat propagera för virvlat vatten. Andra, liknande, jordnära tekniker har börjat vimsa om currylinjer. Svenska sk apotek har mer eller mindre blivit godisbutiker.

Annonser är ett otyg

Ur presentation från Techtext Media AB

Omkring 30-40 procent av alla svenskar har en annonsblockerare i drift på sin webbläsare, som Adblock eller liknande. Det är inte konstigt. Adblock ger sinnesfrid och frihet från blinkande elände och svammel om fantastiska investeringar. Annonsens och bannerns tid som inkomstbringare är förmodligen snart förbi. Google gör ändå det där mycket billigare än någon annan kan.

TEKNIKALITETER får du innehållet helt gratis. Trots att vår sajt inte alls är annonsfinansierad. Om du gillar vårt innehåll kan du gärna behålla din annonsblockerare aktiv. Det spelar ingen roll.

  • Teknikutbildningen har åsidosatts och nedvärderats i den svenska skolan under en längre tid. Därför är det allt viktigare med korrekt teknikupplysning, särskilt i dessa tider när alternativa kunskaper, pseudovetenskap, religion och kreationism är på väg att ta över i skolan.
  • Snuttifieringen som råder i media idag, bekämpar vi med långa, väl underbyggda artiklar.
  • Svenskan infiltreras allt mer av eländig svängelska, dålig stavning och grammatik och det bekämpar vi genom att skriva på korrekt svenska, för tekniker.
  • Bristen på fakta, svamlande intervjupersoner, tekniknaivitet och konspirationsteorier bekämpar vi genom att intervjua folk som vet vad de pratar om, som professorer, tekniker och konstruktörer.
  • Flimrande videosnuttar bekämpar vi med… inga videosnuttar
  • Den rådande teknikfientligheten bekämpar vi genom att visa på att teknik är kul och inspirerande.

Har du förslag på ämnen att skriva om inom teknik, samfärdsel, medicin, fysik, kemi eller liknande, tar vi emot alla tips. Läs mer på kontaktsidan. https://www.teknikaliteter.se/kontakta/

Till sponsorerna

Vi kan inte leva på luft. Samtidigt kan du och ditt företag inte leva utan att sälja. Det låter som en bra kombination. Kunde vi slå våra påsar ihop, så att TEKNIKALITETER beskriver dina produkter och tjänster på djupet, så att en tekniker kan begripa och beundra dem, samtidigt som ditt företag sponsrar vår fortlevnad?

Min 28 år långa erfarenhet av teknikartiklar har visat att företag och läsare uppskattar korrekta beskrivningar och att teknikföretagen kan dra nytta av sådana uppskattade artiklar för sina egen marknadsföring i form av exempelvis särtryck eller webbsidor. Samtidigt kan vi bidra med att skriva teknikmaterial åt dig och ditt företag. Exempel på detta finns i stor mängd.

Välj bara ett ämne mellan gruvdrift och rymdraketer. Läs mer på kontaktsidan: https://www.teknikaliteter.se/kontakta/

Vi är ute efter att förnöja en teknikglad läsare, inte plåga ihjäl denne med meningslösheter.

Bästa hälsningar

Jörgen Städje

Läs mer

Kontakta oss: https://www.teknikaliteter.se/kontakta/

Stålmannen håller med mig: https://realistklubben.wordpress.com/2012/11/20/stalmannen-haller-med-mig/

Bekämpa svängelskan:
https://realistklubben.wordpress.com/2015/09/17/tontar-som-rejtar-tack-for-den-skolverket-del-1/
https://realistklubben.wordpress.com/2015/09/17/tontar-som-rejtar-tack-for-den-skolverket-del-2/
https://realistklubben.wordpress.com/2015/09/17/tontar-som-rejtar-tack-for-den-skolverket-del-3/