Myterna – ett antivetenskapligt gift – avslutning

Skriven av

Anti-vetenskap och anti-teknik är trenden för dagen. När samhället, genom vår förfallna skolas försorg, sjunker ned i förakt för vetenskap, teknik och medicin, skapas en växande underklass av lågutbildade, som genom usla media får reda på att teknik är farligt, vetenskap är bluff och klassisk medicin är en konspiration som ska hjälpa läkemedelsföretagen att sälja piller. Antivetenskapliga samlingar och föreningar växer sig allt starkare i samhället.

I Sverige, som i alla andra länder finns det numera en kader blufftidningar som hittar på vad som helst, griper ett uttalande ur sitt sammanhang, förstorar och förvränger och plockar ihop lite bilder på polisvåld, tårgas och utbombade hus och skriver ihop något för att göra människor arga och oroliga. Precis samma teknik används av kreml-media för att skrämma och hålla folk oroliga i Ryssland. Det ska alltid finnas två eller flera versioner av samma händelse. Man ska inte veta vad som är sant och vad som är myt.

Bild: American Council on Science and Health

Det finns få riktigt seriösa nyhetskällor idag när det gäller vetenskap och teknik. Här är ett, visserligen USA-centrerat, digram som visar vem man kan lita på och vem man ska undvika. Det övre gröna hörnet är det enda som är värt att läsa. Y-axeln visar hur korrekt vetenskapen skildras i respektive produkt, medan X-axeln avser huruvida vetenskapen som skildras är baserad på bevisbar vetenskap eller påhitt.

Så att, ju längre upp mot övre vänstra hörnet man kommer, desto färre blir myterna.

BBC, undertecknads favorit, ligger bra till, men samtidigt sörjer jag att min gamla favorit, Scientific American, har drivit iväg in i den gula spalten.

För de dummaste läsarna

Tidningar som Kluck! Nu! Hej! Hå! Dumskallarnas värld, Svensk Dumtidning med flera som mest skriver om Kim Kardashians rumpa, har alltid den här typen av annonser. Uppenbarligen finns de till för att läsekretsen köper spådomstjänster.

Spådom fungerar inte!

Svenska skräpmedia

Varför har vi sån här idiotmedia? ”Drottningen kan inte sluta gråta”, mm. Vad har vi gjort för ont för att drabbas av dessa sopor? Svar: Vi betalar för det utan att blinka.

En vis man frågade en gång:
– Vilken är tidningarnas främsta mål?
Lärjungen svarade:
– Att sprida sanningen.
Den vise mannen svarade:
– Fel. Att dra in pengar till aktieägarna.

Internet är fullt av webbplatser med namn som ”-tidningen” och ”-bladet” som anspelar på de etablerade tidningarna namn och därigenom vill låta påskina att de har någon slags legitimitet. Men det har de inte. Det är troll, fluor-hat, kolloidalt silver, våldtäktsmyter och EU-hat. Skillnaden mot etablerade tidningar är att det är gratis att läsa dumheterna. Därför gör många det, utan att blinka. Ett moln av sopor, lögner och falska nyheter med en och samma avsikt: att göra svenskarna upprörda över falska och förvrängda nyheter: myter, helt enkelt.

DNs vetenskapsredaktion ska däremot ha beröm för sin saklighet, men ser du Dagens Nyheter i förra bilden? DN slår inte an hos dem som står i snabbköpskön och ska något smaskigt till kvällsölen. https://www.vof.se/blogg/arets-folkbildare-arets-forvillare-2016/

All denna värdelösa youtube-kunskap

Facebook är bra på att sprida sopor men Youtube är sju resor värre. Pseudovetenskapen sprutar. Änglar. Den heliga ande. Nasa ljuger, det har visst varit atomkrig på Mars, titta här!

Här är en bukett med falsarier: vita strålar och vågformer över HAARP-anläggningen i Alaska. Djävulen. Grön stråle i ett rör. Ett lustigt molnfenomen som betecknas som vålnad.

Tyvärr visar det sig alla foliehattar, elallergiker, chemtrailstroende, antisemiter, vit-maktare, de som bränner mobilmaster av rädsla för 5G och liknande finner och sprider all sin kunskap genom Youtube. Och Youtube tjänar grova pengar på reklamen i inslagen och tänker inte ta bort pseudovetenskapen i brådrasket, trots påstötningar från myndigheter som vill sanera mediet.

Det är för lätt att göra video och folk saknar verklighetsförankring, och framför allt, de saknar skolutbildning.

Historiska myter som har eller borde ha utgått

Högfrekvensapparaten botar allt med blå gnistor och strålar. Man hoppades åtminstone att den skulle ha varit försvunnen i tidens dimma, men tyvärr verkar det fortfarande finnas svenska ”kliniker” som använder den.

Här har du en lista på gamla myter, vilseledande böcker och före detta ”vetenskap” som, som tur är, har försvunnit, eller åtminstone borde ha försvunnit. Vi svenskar har inte heller varit förskonade från allvarliga dumheter på statlig nivå. I maj 1921 beslutade en enig riksdag att inrätta Statens institut för rasbiologi och under 1920-talet genomfördes skallmätningar (frenologi) på samerna för att se om man kunde hitta människor med undermåliga anlag. Senare gjorde nazisterna samma sak på judar. Sovjetmyterna intar en särklass i och med att de skapades av sovjetstaten för att dölja verkliga förhållanden såsom bristsituationer i samhället. Det var brist på det mesta under sovjettiden och när det blev ont om tomater eller peppar förklarade myndigheterna att de var giftiga och inte fick säljas.

 • 30 km/t. Om man färdas fortare än 30 km/t hinner inte själen med.
 • Jazzmusik ansågs farlig för ungdomen, fast det var den inte.
 • Ales stenar är en skeppssättning från 600-talet, inte en solkalender.
 • Cottingley Fairies är fusk.
 • Dänikens fantasier om gudasäd är bara påhitt.
 • Frenologi fungerar inte.
 • HAARP har inte flyttat några kontinenter vad vi kan se.
 • Häxförföljelserna verkar inte ha fungerat. Fler än någonsin erkänner sig till Wicca eller tror på magi.
 • Marconi fick kritik för sina radiosändningar “Varje morsetecken bränner som eld genom kroppen”.
 • Mayakalendern spådde inte alls världens undergång 21 december, 2012.
 • Mumiepulver skulle kunna bota huvudvärk, migrän, förlamning, ”sur mun”, epilepsi, yrsel och svindel, ont i öronen eller halsen, hosta, hjärtfel, gaser, fel i största allmänhet på mage, mjälte och lever, hicka, halsböld, skorpionstick och inkontinens. Det låter lite som elsanering.
 • Radium fungerar inte alls som botemedel för allt.
 • Högfrekvensapparatens blå strålar var (eller är, verkar det) botemedel mot allt. De högfrekventa strömmarna stimulerade blodflödet i huden och bidrog därmed till syresättning av vävnaderna. Detta påskyndade läkning och hade bakteriedödande effekt, menade man. Apparaten gav smärtlindring och mildrade muskelspänningar. Inte.
 • Sovjetmyt: peppar eller tomater är giftiga – för att det var brist på peppar eller tomater, men ordet brist fick inte användas.
 • Tvätta i tvättmaskin förstör kläderna. Handtvätt är säkrare.
 • Uri Geller föredrar numera att beskriva sig som en “magiker” och underhållare.
 • Vaccination: Gud har skapat sjukdomarna, därför är det syndigt att bekämpa dem med vaccin.
 • Hitler skulle ha smitit istället för att ta sitt liv i Berlin 1945. Han ska ha åkt ubåt till Argentina, till en hemlig bas på Sydpolen eller flugit till en bas på Månens baksida.
 • Åderlåtning.

De säger att det är sant så det måste vara så! Jag vet att jag har en sändare i hjärnan!

Hollywoodfilmer som blivit allt för verkliga

De flesta myter som beskrivits i denna artikelserie tas upp i hollywoodfilmer och man skulle kunna tro att de egentligen har sitt ursprung där, eller åtminstone får en betydlig skara troende därifrån.

 • Ghost Busters är en film om spöken, en komedi. Spöken och andar finns inte.
 • Fornegyptiska gudar återuppstår inte. Det är hollywoodskoj.
 • I var och varannan skräckfilm har man byggt hus på en indiankyrkogård eller annan helig plats och hemsöks nu av diverse andar och poltergeistar.
 • Iron Sky är en produktion från Helsinkiwood. Den beskriver inte alls en tysk rymdbas på Månens baksida. Det är en skojhistoria.

Vad kan du göra själv?

Den tiden är förbi när man kan läsa en tidning och bygga sin världsbild utifrån innehållet man presenteras. Det enda sättet är numera att läsa nyheter från många källor och dessutom vara källkritisk.

När du läser en artikel om vetenskap bör du följa länken till studien som det talas om, eller söka reda på den. Inte sällan så inser man då att artikeln i fråga är felaktig, vinklad eller skriven av någon som inget begriper.

När du läser en artikel om något du själv har kunskaper om, så ger det en bild av medias förmåga att rapportera korrekt. Denna bild kan du sedan applicera på artiklar om områden som du inte är väl förtrogen med.

Är det 20% fel i artiklar om saker du känner till, så är det sannolikt 20% fel i alla artiklar.

Det är också intressant vad som utelämnas och lätt kan kontrolleras om man letar lite bland andra nyhetskällor, eller i nyhetens ursprung.

Saker vi borde vara rädda för istället

Som synes finns det en hel massa saker som många tror på och är rädda för som över huvud taget inte existerar. Däremot finns det hot som alldeles klart existerar, som ingen bryr sig om.

 • Dålig utbildning.
 • IT-hot och cyberbrott och det absoluta ointresset för IT-hoten.
 • Overifierat prat om den ekologiska matens förträfflighet.
 • Veganterrorn.
 • Extrema religioner.
 • Totalitära regimers infiltration och desinformation.
 • Trollfarmer.
 • Hybridkrigföring från de stora östländerna och i ökande mån från andra diktaturer. Det är ett oerhört hot mot demokratin i Europa.

Kan man göra något åt det?

Inte så länge:

 • Klimatet i media för teknik och vetenskap är kallt som i en frysbox.
 • Skolorna inte ägnar sig särskilt mycket åt hårda kunskaper, utan mest har problem med genussvammel, bråk, sprit och knark och respekten för lärarna är noll. Och lärarna knappt kan prata svenska.
 • Trollen får härja oinskränkta på Internet.
 • Måbra-mässorna svämmar över av healers, vibrationer och aurafotografer.
 • Anti-vaxare härjar på våra vårdcentraler.
 • Staten sponsrar homeopater.
 • Elallergiker får sina hem elsanerade för kommunala pengar.
 • Plattjordarna, elallergikerna och chemtrailsarna härskar oinskränkt på Internet.
 • USA är fullt av högerextrema konspirationsteoretiker med egna TV-kanaler.
 • Politikerna tror på chemtrails och förnekar evolutionen.

Allt är inte förlorat, men politikerna vill inte göra något åt det

Vetenskapsrådet är en statlig myndighet med en utmärkt slogan: ”Forskning för en klokare värld.” VR har tre huvuduppgifter: att fördela det statliga ekonomiska stödet till grundforskning, att vara regeringens rådgivare i forskningsrelaterade frågor, samt att skapa förståelse för den långsiktiga nyttan av forskning. Det är just den mellersta uppgiften VR misslyckats med, med tanke på hur anti-vetenskapen sprider sig bland politiker och i skolan.

Problemet är som sagt utbildning och åter utbildning, i alla samhällsskikt. VR borde inrätta ett Ovetenskapsråd som ger råd åt Skolverket, Regeringen, Riksdagen och MSB i anti-vetenskapliga frågor och hur man kommer till rätta med dem.

Men de goda intentionerna är naturligtvis ointressanta om politikerna och tjänstemännen struntar i dem eller hittar på pseudoåtgärder. Det ser vi i sentensen att ”sjukvård ska bedrivas enligt Socialstyrelsens normer” och att den inte alls gör det utan att kvacksalvarna och den organiserade brottsligheten har fria händer, både på egna ”kliniker” och i primärvården, såväl som på apoteken.

Skolresultaten är uslare än någonsin tillförne (PISA 2023) och ovetenskap som genusforskning börjar tränga sig in på universiteten, samtidigt som KIs anseende i världen sjunker på grund av den ovetenskapliga inträngningen. Att skolpolitikerna fuskade med PISA-undersökningen 2018 gör tyvärr inte de faktiska resultaten bättre.

Hårda åtgärder

Man behöver inrätta ett sanningsministerium som undersöker var all desinformation kommer ifrån, kartlägger i detalj och vidtar åtgärder.

 • Google/Youtube ska stämmas, stämmas och stämmas tills de tar bort all pseudovetenskap från sina flöden.
 • Facebook och andra sociala media ska stämmas, stämmas och stämmas tills de tar bort alla troll och desinformatörer.
 • Det finns bergis någon gammal krigstidsparagraf som kan användas mot privata webbsajter som sprider desinformation och falska nyheter, något om propaganda och rikets säkerhet.
 • Få slut på må-bra-mässor som skyltar med andliga medier, seanser, konstig hälsokost och pseudovetenskap.
 • Tidningar som tar in ovetenskapliga annonser om pseudovetenskap, icke fungerande luftrenare, virvlat vatten, märkliga ozonapparater etc ska förlora presstödet.
 • Nazism, vit makt och antisemitism ska förbjudas.
 • Politiska partier som tar emot pengar eller andra donationer (utbildning, vapen etc) från utlandet ska förbjudas. Sekundära pengar från utlandet innefattas i detta, dvs när något troll-land skänker pengar till ett företag som i sin tur skänker inhemska, svenska pengar.
 • Skolan ska tillbaka till kunskapsnivåerna på 1970-talet. Lärare som inte kan tala korrekt svenska och skolböcker utan kunskaper ska bort.

En viss reaktion kan skönjas från Facebook och X (Twitter) även om det går trögt. Donad Trump fick ett antal tweetar märkta som tveksamma ur sanningssynpunkt och blev utslängd, men tyvärr är svammelfolket långt ifrån bannlyst ännu.

Twitter och Facebook tar bort hundratusentals kinesiska och ryska trollkonton med jämna mellanrum, konton som bladdrar om den kinesiska kommunismens storhet och ryska konton som utslungar söndring mot västvärlden och hot mot ryska dissidenter. Men tyvärr hjälper det inte mot skurkstaternas trollfabriker.

Allt är inte förlorat – det går att göra något åt det

Undertecknad fruktar för mänsklighetens framtid. Inte på grund av klimatförändringar eller nedskräpning, utan på grund av dumhet. Det är obegripligt hur mycket dumheter som sprids över Internet. Och det bara ökar hela tiden. En hejdlös blandning av hollywoodfilmer och blinkande EKG-kurvor som antyder paranormal aktivitet. Blixtrande antenner och gröna strålar. Eller Guds hand som kommer ned ut molnen. Alltid på suddiga Youtube-filmer.

Medan de som sprider myter om UFO och vaccin bara riskerar att skada sig själva och sina följare och förvandla kommande generationer till intellektuella krymplingar, riskerar de politiska mytspridarna att förstöra hela det västerländska välfärdssamhället.

De falska nyheterna är nu så talrika att de riskerar att tränga undan de riktiga nyheterna. Som läget ser ut, riskerar de falska nyheterna att stjälpa välfärdssamhället och därmed allmänhetens köpkraft. Vill industrin stillatigande låta detta hända?

Industrin bör gå i bräschen

Fördumningen går att åtgärda. Om man vill!

Är det till industrins fördel med en fördummad befolkning? Är företagen villiga att sätta hårt mot hårt i kampen om att få behålla sin lönsamhet? Är det värt något? Det hela är en fråga för industrin som håller Sverige på fötter, som ska förse oss med produkter och vidmakthålla vårt välstånd, eftersom politikerna inte visar något som helst intresse.

Hatet, anti-vetenskapen och okunskapen växer hela tiden. Efter att de läst denna artikel, tycker författaren att företrädare för de olika industrigrenarna: läkemedel, kemi, livsmedel, elektronik, kommunikation, massmedia osv borde gå samman och skapa ett vetenskapligt råd för att offentligt motarbeta konspirationsteorierna för att på så sätt kväsa den obefogade rädslan för allt industriproducerat som växer sig allt starkare, och inte minst för att få sälja mera.

Bara detta är förmodligen nog för att konspirationsteoretikerna ska komma fram till att ”industrin” är ännu mer skyldig till allt ont. Det gäller därför att motarbeta alla dumheter innan de uppstått.

Lärosätena bör inkluderas

Universitet och högskolor måste motiveras och ges plats i rådet, för att kunna motarbeta all genusvetenskap, alternativmedicin, rasistisk forskning och andra icke-ämnen som är på god väg in i läroplanerna.

Annars kommer industrin till sist att få svårt att hitta kapabla tekniker. En bra motivationsgrund skulle kunna vara att inflytelserika industristiftelser som KAW låter bli att sponsra lärosäten som arbetar med pseudovetenskap eller aktivt försöker dölja framforskad kunskap, straffar visselblåsare etc.

Lärosätena ska kunna avtvingas en hälsodeklaration innan pengarna fortsätter att strömma. Dessutom kan det få Sverige att framstå som en vetenskapens fyrbåk i världen, med den goodwill som följer av detta. Särskilt som den svenska staten just nu struntar i de bevisligen sjunkande kunskapsnivåerna. Eller, de låtsas, med en hel mängd svammel om hur bra det ska bli när den och den och den utredningen är klar. Och så skyller man allt på friskolorna.

Massmedia måste dra sitt strå till stacken

De flesta magasin och tidningar för de som är mindre bemedlade å huvudets vägnar innehåller horoskop och annonser för magiska medier som försöker tyda stjärntecknen. Dessa tidningar måste göra sin samhälleliga plikt och ta bort pseudovetenskapen. Inklusive all reklam om rosenrot och bluttsaft.

Sanningen måste få kosta

Bara industrin har pengar nog för att kunna slå igenom det fördummande mediabruset. Dessutom finns en ekonomisk drivkraft, nämligen att eliminera rädslan för de egna produkterna. Men det ska göras vetenskapligt, transparent, offentligt och distribueras stort, för annars skapas snabbt nya myter.

 • Kalla in en grupp elallergiker, sätt dem i skärmbur och låt dem försöka bevisa när en sändare är på.
 • Be vaccinationsvägrarna ta fram sina bästa ”undersökningar” och smula sönder dem offentligt med historiska data.
 • Gör kondensationsstrimmor på scen.
 • Flyg en plattjordare till Sydpolen, enligt den väg han själv väljer, men kräv officiell avbön efteråt.
 • Gör som Christer Fuglesang gjorde i Almedalen: drick en dödlig dos homeopatiskt sömnmedel offentligt och krossa homeopatin en gång för alla.

Kort sagt: Illuminati Sueca behövs.

Till läsaren

Det tråkiga är att den här artikeln aldrig blir färdig eftersom det finns ett oändligt antal knäppskallar där ute, som både saknar skolutbildning och all förankring i verklighetens fysik, kemi och medicin. Mängden bluffmediciner och dito hälsopreparat tycks oöverstiglig och nya kommer till hela tiden. Tyvärr har bluffmakarna Internet till sitt förfogande för att sprida knäppteorierna över världen, helt gratis, för att nå allt fler lågutbildade som har allt för mycket pengar att köpa dumheter för.

Om du anser att jag glömt någon konspirationsteori, placerat någon av dem i fel grupp, eller lagt skulden på fel bakomliggande organisation, ödlevarelse eller myndighet, är jag tacksam om du beskriver det i kommentarerna till artikeln, så jag kan rätta.

 • Vetenskap leder till fakta!
 • Pseudovetenskap leder till myter!

Läs mer

Inledning: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/07/encyclopaedia-conspiratorica-inledning/
Vaccination: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-vaccination/
Teknik: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-teknik/
Panacea: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-panacea/
Politiska: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-politiska-myter/
Naturen: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-naturen/
Filosofi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-filosofi/
Medicin: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-medicinska-myter/
Hälsa-kost: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-halsa-och-kost/
Elallergi: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-elallergi/
Avslutning, verkliga faror: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-avslutning/
Sakregister: https://www.teknikaliteter.se/2024/01/05/myterna-ett-antivetenskapligt-gift-sakregister/

Läs mer om vetenskap

https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dagarna-raknade-for-flera-sjukdomar/

Ali Rahimis studie om foliehattar: http://disinfo.com/2011/08/do-tin-foil-hats-really-block-mind-control/

Skojare avslöjar genustrams och annan fejkforskning: https://areomagazine.com/2018/10/02/academic-grievance-studies-and-the-corruption-of-scholarship/

En katastrofsida om den farliga divätemonoxiden: http://www.dhmo.org/

Wikipedia förklarar bluffen: https://sv.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen_monoxid_bluffen

Vetenskap och Folkbildning: https://www.vof.se/

Årets folkbildare: https://www.vof.se/blogg/arets-folkbildare-arets-forvillare-2016/

http://www.vof.se/blogg/arets-folkbildare-och-forvillare-2017/

https://www.vof.se/blogg/arets-folkbildare-och-forvillare-2018/

https://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-folkbildare-2019/

Bästa boken någonsin om fakta: Hans Rosling, Hur jag lärde mig förstå världen.

WHOs faktasida om de värsta hälsohoten 2019: https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019

Läs mer om anti-vetenskap

EUs desinformationskontroll: https://euvsdisinfo.eu/

The Sceptic’s Dictionary radar upp ännu fler dumheter: https://skepdic.com/

Folk blir allt dummare: https://www.sciencealert.com/iq-scores-falling-in-worrying-reversal-20th-century-intelligence-boom-flynn-effect-intelligence

Vad är det vi konsumerar? Mediamassakern: https://www.idg.se/2.1085/1.380939/mediamassakern

Min artikel om teknisk pseudovetenskap i allmänhet: https://techworld.idg.se/2.2524/1.359747/foliehatt—nej-tack

De talrika falska nyheterna tränger ut de riktiga: https://www.bbc.co.uk/news/technology-44995490

Falska nyheter i Indien, Nigeria och Kenya: https://www.bbc.com/news/world-46146877

Falska nyheter en digital epidemi i Indien: https://www.bbc.com/news/av/stories-46152427/the-digital-epidemic-killing-indians

Falska ryska nyheter om ett ”dödslabb i Georgien”: https://www.bbc.com/news/av/world-46157507/russian-disinformation-and-the-georgian-lab-of-death

Sveriges radio hjälper elallergikerna: https://realistklubben.wordpress.com/2012/04/30/sveriges-radio-i-foliekostym/

En artikel om kunskapsstupet från 2013. Det har bara eskalerat sedan dess: https://realistklubben.wordpress.com/2013/10/24/utfor-kunskapsstupet/

Idiotmotion om HAARP i Sveriges riksdag: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/utredning-om-amerikansk-rymdforskning_GL02U416

Ryska myter: http://www.russialies.com/russias-top-260-lies-international-edition/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *