Inte en gång till! Mera jobbigt Folkvett i brevlådan!

Skriven av

Så var det kört igen! Den där oändligt tråkiga tidskriften har åter dykt upp. Man tvekar ju att bara öppna första sidan, för att se vad de har hittat på för ledsamheter den här gången. Men man kan ha den som sängläsning – för man somnar garanterat under läsningen.

Historisk recension från mars 2017

VoF Folkvett 1/2017

Problemet är en hel massa välunderbyggda sanningar, logiskt resonemang och bra faktakällor, sånt där som föreningen Vetenskap och Folkbildning är bra på. Resultatet blir en massa krossade konspirationsteorier, ledsna chemtrailsare och nya insikter i djurens tänkande. Vill du ha en dröse illusioner sågade jäms med knäna så är VoFs tidskrift Folkvett 1/2017 något för dig. Som sig bör, ägnar man ett kapitel åt den store sanningssägaren Hans Rosling. Varefter en trollkarl med egna insikter i ämnet får avslöja handpåläggande helbrägdagörare och deras metoder, går hårt åt Livets Ord, cold reading med mera mygel.

2016 års stora hathändelse bland konspiratörerna tas givetvis upp: VoFs utmärkelser Årets förvillare och Årets folkbildare. KIs rektor, professor Anders Hamsten och den övriga skolledningen kan inte vara särskilt glada över att ha utsetts till Årets förvillare, men priset är välförtjänt. Dagens Nyheters vetenskapsredaktion får priset Årets folkbildare för att de faktiskt ägnat sig åt folkbildning. Det är de relativt ensamma om i massmedia, tyvärr.

VoF blir ständigt utskällda i sociala media av allsköns pseudovetenskapliga organisationer för att springa ärenden åt ”storindustrin” och propagera för vaccin i ”Big Pharmas” ledband. På Flashback anklagas VoF för att de ”har det mest intoleranta och oförskämda bemötandet mot kritker mot deras pseudoskeptiscim”.

Jag klappar i händerna och gratulerar VoF på deras 35-årsdag och hoppas på mera intolerant bemötande av pseudovetenskapen varhelst den sticker upp sitt fula tryne. VoF torde vara en av de få organisationer i detta land som på ett synligt sätt kämpar emot pseudovetenskap, usel skolutbildning och unket tänkande om chemtrails, frenologi och rasbiologi. Priserna Årets förvillare respektive folkbildare får helt klart berättigat genomslag i media, även om det kanske inte är möjligt att svärta ned KIs ledningsgrupp ännu mer än vad som redan gjorts.

Den stora frågan

Den stora frågan är istället varför det inte finns flera och större föreningar i stil med VoF i landet, med avsikt att bekämpa den usla utbildningen, elallergin och den inträngande pseudovetenskapen, när nu skolpolitikerna fullständigt struntar i saken?

Det verkar finnas en viss medvetenhet i folkets led, men den vädras tyvärr bara i Facebook och Facebook är som en ljudisolerad, madrasserad cell där åsikter bara slukas upp och glöms. Skrik på bara, ingen behöver lyssna till dig i långa loppet. Så länge våra skolpolitiker talar med kluven tunga, och säger att respekten för lärarna måste förbättras och undervisningen bli bättre, men samtidigt bara struntar i saken och överlåter det åt nästa regering, fortsätter vi nedåt på PISA-skalan. Ingen av dagens skolpolitiker kan ta på sig ansvaret för det lilla skutt i PISA-poäng som redovisades nyligen. PISA-förändringen ska sättas i perspektiv. Om man befinner sig på botten av ett träsk är en tillfällig respit på en gungande tuva något att glädjas åt, men inte är det som torra land, inte.

Läs mer

Den lättsammare delen av Folkvetts innehåll finns för närvarande att beskåda på VoFs framsida, på https://www.vof.se/

Facebook-sjukan: http://techworld.idg.se/2.2524/1.537579/119-miljarder-sjuka-i-facebook-smittan

Media misshandlar Nobelfesten: https://realistklubben.wordpress.com/2016/12/12/nobelfesten-2016/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap · Recension

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *