En makalös maskin

Skriven av

Om du råkar ha ett järnvägsbolag eller en järnvägsförening är en Plasser & Theurer SMD 80 en helt oumbärlig pryl. Den byter samtidigt ut både räler och sliprar i ett nafs. Fixar till banan, helt enkelt.

Under jobbet åker maskinen på det spår som redan finns. Och skulle det inte finnas spår, om du lägger ny bana på exempelvis den ryska tajgan, kan den röra sig framåt på larvband istället. Maskinen utför flera olika arbetsmoment samtidigt. Vid spårbyte är arbetshastigheten 250 meter per timme.

Människan går bara bredvid och kontrollerar, det är inte ens någon idé att ingripa när maskinen gör sitt arbete med att bryta upp den gamla rälsen och lägga undan den och skaffar bort fästanordningarna med en magnetisk transportanordning.

Maskinen kan användas för byte av enbart sliprar eller till att bygga en helt ny bana. Här läggs betongsliprar.

Den fortsätter med att lasta ut de gamla sliprarna och transportera bort dem, lägga dit nya sliprar och nytt spår ovanpå, fästa det och knuffa till banvallen så den uppfyller alla specifikationer. En portalkran förser spårbytesmaskinen med nya sliprar från specialvagnar och bär bort de gamla till samma vagnar.

När man ska byta spår måste man först få bort det gamla rälen. SMD 80 är helt enkelt mycket starkare än rälen. Den bryter bort den och klämmer ned en ny. Den gamla rälen lagras automatiskt på lastvagnar.

Andra har också köpt

Om du är grabben som har allt, fundera på att även skaffa de här till din samling.

Mobil brännsvets Railtech Schlatter Systems Supra-Multiflex 30 för de där tuffa svetsarbetena som bara ska bli klara före lunch.

Här är själva svetshuvudet Mobile Rail Welding System AMS200 som både svetsar rälen och slipar till det hela snyggt efteråt.

Ballastplog Plasser & Theurer USP 300 för enkel profilering av banvallen.

Spårstabilisator DGS 62 N behövs för att ge banvallen rätt form och täthet.

Spårriktmaskinen Plasser & Theurer 09-3X greppar spåren och gör dem elegant raka och behagliga.

Växelriktmaskinen Plasser & Theurer 08-475 4S Unimat riktar upp dina växlar i ett nafs.

Ballastrengöringsmaskinen Plasser & Theurer RM 80 tar upp ballasten, suger av den och häller tillbaka den igen, så du slipper tjäle och förvittrad sten. En enorm jättedammsugare, helt enkelt.

Plasser & Theurer MTW 100 är en universell arbetsmaskin för bygge och underhåll av elbanor, med sina mysiga robotarmar. Du måste ha den, eller hur?

Spårgranskningsvagn Plasser & Theurer EM 120 avslutar din inköpslista för en perfekt banorganisation. Den mäter spåret åt dig, medan du själv kan slappna av efter dagens hårda arbete i en skön fåtölj i baren.

Det här är teknik när den är som bäst!

Läs mer

Österrikiska Plasser & Theurer har helt enkelt allt det järnvägs-bling du nånsin kunde drömma om: https://www.plassertheurer.com/en/machines-systems/track-renewal-laying.html

Assembly-line method: https://www.plassertheurer.com/en/machines-systems/track-renewal-laying-ru-800-s.html

Se det fantastiska monstret SMD 80 i arbete med att byta ut en hel järnväg: https://www.youtube.com/watch?v=bxS8liDA1lQ

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Järnväg · Mätteknik · Transport

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *