Den allsmäktiga människan

Skriven av

Hur många skulle i dagens läge klara sig utan all teknik och el? Min gissning: inte många.

Ramune Milsasauskaite – gästskribent

Att människans natur är att vara lat och göra allt enklare och med mindre ansträngning är ingen nyhet. Alla nya uppfinningar är inte gjorda för att göra jobbet lättare för människan, utan åt människan! Det resulterar i att människans briljanta hjärna inte får jobba som den är tänkt. Vissa uppfinningar är givetvis gjorda för att underlätta vardagen, som tvättmaskin, diskmaskin och telefon. Men det är bara tre av många tusen uppfinningar?

Oavsett ålder så är människans hjärna gjord för att användas, för vissa mer och andra mindre. Men den delen av oss behöver jobba för att inte bli som en gammal bortglömd grönsak längst in i kylskåpet. Den kommer att skrynkla ihop sig och bli oanvändbar.

Vi är redan i den fasen när den mänskliga hjärnan har börjat förlora sin kraft. Det påminner nästan om filmen Wall-E, där alla svävar runt på sängar utan att vara kapabla till att orka något, bry sig om något, tänka, eller ens umgås med verkliga människor. Vi är idag på väg mot samma öde som resenärerna i Wall-E, om ingen vill vara förståndig och visa att det finns liv utanför teknologi och elektricitet. Det fungerade förr.

Det räcker faktiskt med att backa 20 år. Då ringde man till folk och stämde träff, åkte på träffen och umgicks! Det var ingen som satt vid ett bord med en kompis och tittade ner i telefonen utan att ens kunna konversera med den andra.

Barnen var ute och lekte, pysslade och var kreativa. Idag sitter majoriteten av barnen framför varsin skärm och uppvisar ingen kreativitet alls.

Folk i övrigt ser sig inte ens för var de går, utan är så inne i sina telefoner att de går in i både folk och saker och ramlar ned i fontäner. Föräldrar är mer intresserade av vad som händer på sociala medier än var de går med sina barnvagnar.

Det är inte ens ett måste att kunna laga sin egen mat idag. Allt går beställa hem till dörren via en app eller hemsida. Den gamla hederliga konsten att ”kunna själv” håller på att dö ut på grund av den så hjälpsamma tekniken.

Vädrets makt

Sen kommer vi till den situationen där det blåser så kraftigt att strömmen går. Vi blir strömlösa i en dag. Vad händer?

Folk drabbas idag av panik när datorn inte fungerar, när det inte finns mottagning på telefonen, eller lamporna inte fungerar. Jag har sett folk bli förbannade för att de inte kan titta på någon dum TV-serie i rätt tid, för att strömmen har gått. Förbannade för att de inte kan surfa runt på Internet. Vad är det att bli förbannad över?

Jag kan förstå att det kan vara jobbigt när man inte kan använda köket som man brukar eller vattenpumpen inte får upp vatten. Men det är fortfarande inget att bli förbannad över. Om människan skulle vara så smart som den påstår sig vara, skulle man förstå att man kan utnyttja information från förr i dessa situationer. Men nej, istället blir man sur och funderar på hur man ska kunna förhindra att detta händer igen. I så fall har jag ett svar: Lycka till!

Vi bygger och uppfinner för alla tänkbara scenarion och händelser. Men det vi aldrig kan vara beredda på är vad moder natur har att erbjuda. Det är en kraft som människan inte kan göra någonting åt. Man har kommit på hur man ska samarbeta med denna kraft för att utvinna energi som är snäll mot vår jord. Men det fungerar bara så länge vädret vill vara lugnt och samsat. Så som vi vill att vädret ska vara.

Virustillägg

På samma sätt som med vädret, har vi inget egentligt skydd mot nypåhittade virus som sprider sig världen runt (nja, kineserna kan låta bli att skala myrkottar). Men när världen hotas av en virusattack hamstrar människor torrvaror och hyllorna i butikerna gapar tomma. Kommer du för sent, får du vara utan. När ska vi få se det som förberedelse för strömavbrott?

Du kan klara av det – enkelt

Det finns fortfarande, än idag, böcker att läsa, pussel att lägga, pyssel att göra och allt detta går att göra till skenet av levande ljus. I alla år har människan kunnat utföra fantastiska saker i skenet av denna enkla uppfinning. Varför drabbas då människan av panik när de elektriska bekvämligheterna inte längre fungerar?

Svaret är enkelt. Vi har glömt bort hur man överlever i svåra situationer och hur man håller sig varm, mätt och ren utan el och teknik.

Gör så här

  • Värmeljus ger en otrolig värme om man behöver det. Deras ljus räcker dessutom för att man ska kunna se ordentligt i bostaden. Stearinljus är idag är inte bara till för myseffekten utan är bra att ha bunkrade hemma ifall något händer och man sitter strömlös.
  • De flesta hem har dessutom filtar och täcken hemma. Virar man in sig i dem så håller man värmen ordentligt.
  • Mat är inte heller något problem. Konserver håller i åratal, så länge de är obrutna och burkarna inte har svällt.
  • Hårt bröd håller sig ett år i öppnad förpackning.
  • Rökt kött håller sig väldigt länge i rumstemperatur om det är riktigt varmrökt och inte fuskat med rökessens. Rökning är en av de ursprungliga konserveringsmetoderna.
  • Dessutom brukar vi ha turen att det är vinter när strömmen går. Varför inte använda sig av det? Rädda maten från kyl och frys. Lägg den i en låda av tjockare plast eller dylikt och ställ den utomhus. Mat blir inte dålig i första taget. Det är absolut inget fel på maten bara för att kylen är uppe i 8 grader.
  • Till och med vatten går att bunkra. Vill man inte lägga massor av pengar på köpevatten så överlever färskvatten i en ren dunk i upp till 6 månader innan det blir dåligt.
  • Många har idag redan något som man kan använda till att värma mat i, till exempel en fonduegryta, en glöggvärmare, eller kanske till och med ett stormkök. Alla dessa värmande grejor kan användas i alla typer av bostäder.

Sanningen är att den moderna människan har tappat bort en hel massa kunskap som förfäderna hade, trots att vi är så duktiga på att dokumentera allt. Eller gäller det bara den senaste semesterresan? 1900-talet är såå 1900-tal!

Läs mer

Ordna saken själv, Svensson: https://realistklubben.wordpress.com/2011/12/28/stromlost-i-sverige-men-gor-nagot-at-det/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Katastrofer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *