Voltbox! Schmoltbox!

Skriven av

Kondensatorer i mina braxer, sa kapten Zoom! Alla vill spara ström och betala mindre på sin elräkning, men tyvärr finns det inga magiska genvägar.

För 599 kronor får du mirakelapparaten Voltbox som inte gör någon som helst nytta, annat än att företaget som säljer den blir rikare. Reklamtexten på webben sprutar av anklagelser mot eldistributörerna, som påstås använda förvirrande villkor och vara lurendrejare i största allmänhet. Det är som virvlat vatten och den elektriska kalklösaren Aqua 2000.

Det här är en Voltbox. Men se upp nu. Uppenbarligen ser Voltboxen lite olika ut beroende på var i världen den säljs!

Det är svårt, det där med fysik. Ingen bryr sig om att läsa fysikboken längre. Det är som när en miljöpartist ska berätta om varför vindkraft är så bra. De bryr sig aldrig om vad som händer när det blir stiltje. Så fort det blir tal om något lite halvt obegripligt, som elektricitet, elnät och fasförskjutning, börjar bedrägerierna. Gick du på nigeriabreven kan du lika gärna gå på det här också.

Avsikten är att du ska sätta in Voltbox i ett vägguttag och vips börjar den göra snygga vågformer och minska din elräkning med 90 procent tack vare ett obefintligt fenomen som inte förklaras närmare. Men det tycks handla om att minska ”skadlig, smutsig el” och ”hindra onödig effekt från att komma in i elkablarna och överbelasta nätverket”.

En rolig eltekniker på Youtubekanalen ElectroBOOM.com har plockat sönder en Voltbox och kan rapportera att den bara innehåller en kondensator på 2,1μF. Se youtube-filmen! Där visar det sig också att kondensatorn faktiskt drar 100mA kapacitiv ström från elnätet.

Här är en annan youtube-film där en liknande enhet plockas sönder och det visar sig att kondensatorn på 5μF inte ens är ansluten. Enheten undersöks och schemat visas. Det enda som är anslutet är lysdioden och den drar 17mA.

Det tycks handla om att lura vanliga otekniska hemförbrukare att de måste kompensera bort induktiv last, men vanliga hushåll förbrukar inga större mängder reaktiv effekt. De stora förbrukarna, som spisen och elvärmen, är helt resistiva.

Faskompensera själv?

Den reaktiva lasten i ett hushåll var förr induktiv. Det var kylskåpskompressorer och transformatorer mm som drog induktiv ström. Eftersom all hemelektronik går över till att drivas av switchaggregat, dvs datorer, TV-apparater, mobilladdare mm, blir lasterna allt mer kapacitiva. Men i huvudsak tas de kapacitiva lasterna ut av de kvarvarande induktiva, så det blir inte mycket att kompensera. Moderna kylskåp mm innehåller redan faskompensation.

Skulle det löna sig för en villaägare att faskompensera själv? Eftersom småförbrukare inte betalar för den reaktiva effekten är det ointressant.

Kondensatorn i en Voltbox skapar istället mera kapacitiv last. Till ingen nytta.

Om Tesla

Reklamtexten på webben för Voltbox refererar bland annat till Nicola Tesla och så fort man ser hans namn i en artikel ska man dra öronen åt sig. Det är som virvlat vatten och magnetkuddar, meningslös icke-vetenskap.

Serben Nikola Tesla (1856-1943) har en särskild status bland mytomanerna. Han ska ha uppfunnit en massa märkliga vapen och konstiga grejor, men i själva verket var han en helt vanlig tekniker som jobbade åt Thomas Alva Edison.

Tesla ska ha erkännande för att han hittade på några nyttiga saker, som asynkronmotorn och marknadsförde växelströmmen för effektiv elkraftdistribution, men han hade också tokiga idéer om global distribution av elkraft från ett stort torn, samt att Jorden hade särskilda ”vibrationer” mm knas.

Han trodde sig också ha orsakat Tunguska-katastrofen med en elektromagnetisk kanon, men tyvärr visade det sig vara en meteorit.

Numera är fantastiska konspirationsteorier vardagsmat och Teslas namn flyger världen runt på Internet som uppfinnare av en hel mängd omöjliga apparater och teorier, däribland väderstyrning, trådlös energi, tankestyrning, fri energi, supervapen mm.

I själva verket var Teslas högspänningstorn som byggdes 1902 i Wardenclyffe i Shoreham i New York ett stort misslyckande som aldrig blev klart och såldes som skrot 1917. Han lyckades inte alls överföra någon energi på stora avstånd. Avsikten var att dra nytta av vad han trodde var planetens egen elektriska laddning och få den att svänga med en frekvens som kunde förstärkas som stående vågor, som sedan kunde tappas av var som helst på Jorden och användas för att driva elektrisk utrustning. Ett väldigt pseudovetenskapligt pladder.

Om strömmen modulerades kunde den också bära ett meddelande. Idén med elektronisk överföring av meddelanden var trevlig, men den fungerade inte med Teslas metod.

Han tänkte sig också att man med en ultraviolett högeffektstråle skulle kunna skapa trådlös energiöverföring genom att bilda en joniserad kanal i luften mellan en sändar- och mottagarstation. Trist det där med jordytans krökning, bara.

Ta allt om Tesla med en nypa salt.

Läs mer

Demontering av bluffapparaten. Teknikern ringer också sin elleverantör, som meddelar att man inte betalar för reaktiv effekt: https://www.youtube.com/watch?v=J86QK0Njfv4

Demontering och schemaritning. https://www.youtube.com/watch?v=yA5G7kR_xa8

Virvlat vatten: https://www.teknikaliteter.se/2020/10/12/varlden-ar-knapp-och-knappare-blir-den/

VoFs artikel om Voltbox: https://forum.vof.se/viewtopic.php?t=33162&p=744029

Alternativa alternativ: https://www.teknikaliteter.se/2019/07/03/nu-ar-vof-pa-gang-igen/

Elektrisk-magnetisk kalklösar-bluff: https://www.vof.se/folkvett/ar-2013/nr-1/avkalkaren-aqua-2000-bluff-eller-billig-problemlosare/

Tesla: https://www.teknikaliteter.se/2020/10/20/sa-tuktas-en-elallergiker/

Anti-vax: https://www.teknikaliteter.se/2020/10/15/nu-skriker-anti-vaxarna-i-sverige/

Märken på artiklar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *