Världen är knäpp – och knäppare blir den

Skriven av

Medicin är ett knepigt område och en guldgruva för kvacksalvare. Svenska myndigheter vill inte ens spänna hanen och den usla skolan gör oss ständigt dummare och mera mottagliga för pseudovetenskap. Människor som tycker det är för jobbigt med riktig kunskap finner tröst på Youtube bland pseudovetenskapare och pseudo-prelater. Youtube klappar i händerna åt reklamintäkterna. Myterna bara sprutar på sociala media. Plattjord, anti-vax, virvlat vatten och 5G-hat är ämnen som allt flera, som aldrig öppnat en skolbok, faller för. Vad är väl riktig fysik mot en video med gröna strålar på Youtube?

Temat i Folkvett 3/2020 från föreningen Vetenskap och Folkbildning är raser, rasism antisemitism och slaveri. Helt riktigt slår exempelvis Sven-Ove Hansson fast att det bara finns en människoras och att rasism är en underlig myt. Tyvärr har vi hört allt för mycket om detta ämne på det senaste och undertecknad hade gärna sett en intressantare profilering. Det är ju inte så att det råder någon direkt brist på antivetenskapliga dumheter man kan orda om.

Sagan om det magiska plåstret mot öronsus

Mats Reimer berättar historien om ett magiskt plåster mot tinnitus som aldrig borde ha fått säljas. Men de svenska myndigheterna motarbetar snarast varandra och därför fortsatte försäljningen. Det handlar om virvlat och synkroniserat vatten och liknande dumheter. Säljaren drog in pengar. Pseudovetenskapen smäller högre än verklig medicin. Nå, till sist, år 2020 fick Läkemedelsverket slut på dumheterna, åtta år för sent.

BITE-modellen

Xzenu Cronström Beskow analyserar BITE-modellen för att karaktärisera sekterism och otillbörlig påverkan. Hela världen är full att knasiga sekter, religiösa eller annorledes, som kontrollerar stora mängder följare. De sprider sina dumheter på Internet och värvar ständigt flera följare bland de lågutbildade. Artikeln tar upp ett antal knäpp-sekter och vad deras irrläror får för effekter på de infångade stackars människorna.

Vaccinationsframgång mot polio

I en alldeles för kort artikel om vaccinets framsteg berättar Pontus Bäckman om hur WHO lyckats utrota all polio i Afrika. Nu finns sjukdomen bara kvar i Afghanistan och Pakistan, där ivriga vaccinationsmotståndare mördar och misshandlar läkarteam. De här var den viktigaste artikeln i detta nummer och den borde ha fått större framtoning.

Freuds sista suck

Bokrecension som sågar Siegmund Freud jämns med knäna. Dan Katz är betydligt klokare än undertecknad, så jag tror utan vidare på hans slutsatser.

Fjärde internationella handboken om ett barns oberättigade avvisande av en förälder

Lena Hellblom Sjögren recenserar en bok om Parental Alienation, ett fenomen som började tas upp av amerikanska domstolar 1985. Det handlar om barnens rätt till kontakt med båda föräldrarna och vad som händer om ena eller båda föräldrarna är våldsamma. En märklig situation, men fallen i USA ökar ständigt.

Kritiskt och okritiskt om komplementär medicin

Komplementär medicin är ett förskönande uttryck för alternativmedicin, som i sin tur är ett förskönande uttryck för kvacksalveri. Dan Larhammar publicerar en tveksam recension av boken ”Komplementär medicin – från akupressur till yoga”, en bok om påhittad medicin, som homeopati, antropososfi, akupressur mm och försöken att få dem omklädda i finare kläder.

Nja, den här gången blev jag lite less på VoFs Folkvett. Endast 2-3 artiklar var av intresse för en folkvettsligt intresserad.

Läs mer

Det finns mera läsning, men det får du klara av själv, om du blir medlem i VoF. Trots att jag blev utslängd från VoFs facebooksida för att jag krävde för mycket saklighet och mindre svammel, rekommenderar jag ett medlemskap i en av de få riktigt robusta skeptikerföreningarna i landet: https://www.vof.se/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *