Nu är VoF på gång igen!

Skriven av

Det här är bara för mycket! Jag blir så arg!

Historisk recension från 2017

Så damp den ned i brevlådan igen, tidskriften Folkvett från Vetenskap och Folkbildning och överöser en kallsinnigt med en massa otrevliga sanningar.

Folkvett 2-2017, adapted for radio by sticking it on the wall and banging a few nails trough it.

Alternativa fakta, ledare sid 4

”Få uttryck har fått så omedelbar spridning som ‘alternativa fakta’, den förklaring som president Trumps rådgivare gav när presidentens pressekreterare avslöjats med en lögn.”

Är ingenting sant och visst längre, undrar ledarskribenten? Jodå, det finns en sanning i allt, men den når sällan fram i dagens sanningsrelativistiska skola och media, där var och en har rätt att utse sin egen sanning och sedan konspirera och hata sig fram genom Facebook. Vad som är sant för dig behöver inte vara sant för mig, vet du.

Som motvikt till detta kunskapsförakt tar skribenten upp March for Science. Men vetenskapsmarschens vara eller inte vara är inte problemet. Problemet är att den över huvud taget behövs. Att människor i Sverige ska behöva gå ut på gatan och demonstrera och kräva verklig, oomtvistlig sanning. Varför är ingen med verklig makt intresserad av riktiga fakta i skola och media? Varför hänger universitetsprofessorer med huvudet och varför har flera universitet beslagits med ”lätt-tentor”? Den frågan har jag ställt i många år nu, och aldrig lyckats få ett nöjaktigt svar på. Jag kan bara sluta mig till att det inte finns någon i ansvarig ställning som är intresserad av att svensk utbildning baseras på vetenskapliga fakta och inget annat. VoF tar upp detta, precis som så många andra, men det finns ingen påtryckargrupp som är mäktig nog att tvinga in sanning och vetenskap i samhället.

Ledarartikeln slutar med ”Det är glädjande att vi är många som vill försvara något av det viktigaste vår civilisation har” och jag skulle vilja komplettera med: men det är idiotiskt att det ska behövas. Och när blir det slut på det?

Det finns på Internet, sid 6

Vari överläkare Gunnar Hillerdal fullständigt krossar myten om att man använde asbest vid balsamering av människor i det gamla Egypten. Han redovisar också att man får över 488.000 träffar på Google som anger att egyptierna visst använde asbest till sina mumier, vilket alltså bara är ren lögn, förlåt, alternativa fakta. Hillerdal sluter sig till att man genom slå upp saker och ting på Internet idag, bara hittar fram till den åsikt man själv vill få bekräftad, inte till sanningen.

Bluffen som balanserar på gränsen till bedrägeri, sid 12

tar upp en ny form av pyramidspel, med det moderna namnet Balansekonomi, ett klassiskt spel med andras pengar (dina) där du ska skaffa dig underlydande försäljare och tjäna på deras försäljning och i slutänden vanligtvis förlora allt till den som står överst i pyramiden: Better Globe AB. The world is full of suckers.

När en dålig facebookstatus blir en tidningsartikel, sid 20

slaktar fullständigt sockerlarmen där människor som aldrig sett en räknedosa basunerar ut fantastiska sockermängder i vanliga livsmedel, hittar på sjukdomar och anklagar ”storindustrin” för allt A till Ö. Socker jämförs ständigt med knark och leder till diabetes och cancer. Livsmedelslarmen tycks aldrig upphöra, kanske för att vi vill läsa dem?

Frizon för elallergiker i Bollnäs, sid 37

Elallergin har nu nått Hälsingland. Bollnäs kommun vill upprätta en strålningsfri zon. Vi blir tydligen aldrig av med elallergiker-dumheterna. Inte så länge det finns ungefär 300.000 övertygade stackars vilseledda i landet. Bollnäs kommun ligger bra till för nästa ”Årets förvillare”.

Tokmässan, sid 39

avlivar alla underliga livsstilsmässor, med kristaller, healingmästare och kvacksalvare, med ett besök på Livsstilsmässan i Göteborg.

Så där håller det på. Sida upp och sida ned. Ger VoF aldrig upp och inser att slaget är förlorat till aromterapin, meditatörerna och aurapsykologerna? Varför fortsätta och skrika om att vara skeptisk när det är så lätt att bara tralla med i astrologin, falla för mayakalendrar och besökare från kosmos? Köp en kristall och bli hel igen? En slurk kolloidalt silver gör dig till en ny människa. Virvlat vatten är mums.

Nej. VoF ger aldrig upp! Tack för det.

Prenumerera du också.

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap · Recension

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *