Inte mera kolloidalt silver! Snälla!

Skriven av

Det är mycket nu. Pseudovetenskapen och attackerna mot Darwins utvecklingslära ökar. I och med corona-krisen har kvacksalveriet ökat i popularitet och det kolloidala silvret säljer som aldrig förr. Men som tur är menar allt färre amerikaner att de tror på skapelsen. Bland Demokraterna. Republikanerna ber för helbrägdagörelse och betalar till kyrkorna som tidigare.

Tvätta, tvätta, tvätta, tvätta bort din sura kunskap. Munnen, den ska skratta och dricka kolloidalt silver. Hjärnan, den ska virra, tralala.

Allt detta har VoF, föreningen Vetenskap och Folkbildning noterat i senaste utgåvan av tidskriften Folkvett. Folkvett lyser som en fyrbåk på den himmel som mörknar allt mer av trumpdumheter, pseudovetenskap från Fox News, falska böcker från National Geographic och kändisar som rekommenderar dyr fiskleverolja och C-vitamin som botemedel mot allt.

Utöver att totalslakta kändis-kvacksalveriet ger ledaren Virus och vetenskap en balanserad syn på vad epidemiologerna egentligen kan veta och inte kan veta, och problemet med att skrikhalsarna på Facebook vet det mesta med absolut tvärsäkerhet. Det är ett värre problem.

I artikeln Vad är vetenskaplig kvalitet omtalas hur korrekt utförd vetenskap ska vara beskaffad för att över huvud taget vara till nytta. Författaren lägger grunden genom att redovisa begreppen tillgänglighet, fruktbarhet och användbarhet. Vetenskap är inte nyttig förrän den uppfyller alla tre kraven.

Men så blir det hela plötsligt mycket intressantare. I artikeln Svårigheten att kommunicera… tar författaren upp hur svårt det är att få raka svar från kommuner och politiska partier som tar diverse ogrundade beslut kring ekologisk mat. Författaren kallar det för pseudovetenskapligt jordbruk och har ställt ett antal frågor till de kommuner som beslutat att upphandla ekologiska livsmedel.

Det finns inga hållbara bevis för att ekologisk odling eller djurhållning skulle vara bättre för människor och natur än helt vanlig dito. Men att få de tillfrågade kommunerna att svara på vad de grundar sina upphandlingsbeslut på, visade sig vara nästan omöjligt.

Miljöpartiet hamnade naturligtvis i skottgluggen och som vanligt hade de inga bra tekniska svar utan bara fladdrig filosofi.

Frågeställningen rullar vidare i artikeln Det ekologiska jordbrukets dogmatism, där författaren totalt knölar till ekologerna och hävdar att ekologisk odling bara är ett ideologiskt begrepp som saknar vetenskaplig grund. Han ger ett antal exempel och menar i slutet av artikeln att det ekologiska jordbruket snarast minskar matproduktionen och i stort sett borde förbjudas.

Och så smittskydd och hur det förvrängs av korkade politiker och debattörer. Artikeln Farlig politisering av smittskyddet visar på hur amerikanska anti-vaxare, pseudovetenskapliga nyhetskanaler som Fox News och välkända radiopratare har fått amerikaner att vägra vaccinera sig, just av det skälet att staten ville genomdriva vaccinering. Republikanerna visade sig vara dummast. En studie som gjordes under epidemin med svininfluensan 2009 i USA visade att fler invånare dog i de republikanskt dominerade delstaterna än i de demokratiskt dominerade.

Bland notiserna på slutet finns en text om en ny knäpp-rörelse: lufterianerna, alltså människor som tror att de kan leva på luft och ljus utan att äta och dricka något alls. Ett svenskt knas-fall anges vara en flicka som hamnade på Sahlgreska sjukhuset i Göteborg med svår undernäring, eftersom föräldrarna var lufterianer och hade inte givit barnet tillräckligt med mat. Det fick räcka med solsken.

Läs mer

Lufterianer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lufterian

Göteborgsfallet: https://www.expressen.se/gt/mamman-ville-leva-pa-luft-dottern-nara-do/

Det finns mera läsning, men det får du klara av själv, om du blir medlem i VoF. Trots att jag blev utslängd från VoFs facebooksida för att jag krävde för mycket saklighet och mindre svammel, rekommenderar jag ett medlemskap i en av de få riktigt robusta skeptikerföreningarna i landet: https://www.vof.se/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *