Icom IC-R9500 – världens tuffaste radio

Skriven av

Medan andra har en plastradio på bordet som står och skrålar Radio Stockholm, bör du som tekniker ha en R9500 som står och skrålar Radio Peking.

FM-bandet och de uselheter som finns där, är nästan synonymt med ordet ”radio” idag. Den moderna människan har helt glömt bort, eller aldrig ens introducerats till någonting bortom popstationerna mellan 100 och 108 megahertz och det är tråkigt, för utanför det kommersiella påppbandet finns en hel värld, ja inte bara bildligt, utan hela världen ligger faktiskt och väntar på den som orkar skruva lite på rattarna och ta sig utanför storstadsområdet.

Icoms IC-R9500 är förmodligen en av de bästa radiomottagare som någonsin gått att få på öppna marknaden. Den är inte helt ny. Den kom år 2008, men är tämligen svårbräckt. Eventuellt har FRA och USAs försvar bättre apparater, men det kan inte skilja särskilt mycket, utom möjligen i pris.

Swedish Radio Supply sålde den för facila ~115.000 kronor, men för det mesta i form av statliga upphandlingar och då kan priset variera en del. De som köpte var huvudsakligen militär och underrättelseorganisationer. På grund av att den inte lever upp till moderna elsäkerhetsklassningar och på grund av väldigt liten försäljning har tillverkningen tyvärr upphört.

För vanlig skruva-och-lyssna DX-ing kan man inte önska sig så mycket mer. Fast man skruvar inte så mycket, man pekar och klickar.

En dröm! Klicka på bilden och titta riktigt noga på alla egenskaper. Till vänster sitter gruppen med rattar för ljud- och bruskontroll. Notera att det både finns noise blanker och allmän brusreducering, och två notchfilter. Bas- och diskantkontroller är tämligen ovanligt på kommunikationsmottagare, men vadå, den täcker ju FM-bandet också. Ljudet kan till och med matas ut på S/P-DIF. Bredvid displayen sitter ett antal softkeys som kan byta funktion med den visade bilden.

R9500 kan ta emot på alla frekvenser mellan 5 kHz och 3335 MHz, dvs allt som rör sig på kommunikationsfronten, inklusive en del radarband, trådlösa nätverk och ubåtskommunikation, för att nu inte nämna vanlig kommunikationsradio, flygradio, kortvåg, OTH-radar, flygets DME-utrustning, ja den kan till och med göra tjänst i preliminära EMC-mätningar för elektronikutvecklare (Varning: för EU-normerade mätningar måste en spektrumanalysator användas). Mottagaren kan stämmas av på en enda hertz när.

Den kan fjärrstyras från en PC och upphittade frekvenser kan lagras och återsökas. PCn kan anslutas via RS-232, medan Ethernet-anslutningen uteslutande används för uppdateringar av firmware. Man kan tänka sig en hel mängd automatiseringsfunktioner som radion inte tillhandahåller, men det är inget du inte kan utveckla på din egen PC och fjärrstyra mottagaren med.

Ingen brist på modulationstyper

Apparaten klarar USB, LSB, CW, FSK, AM, FM och Wide FM och olika typer av frekvensskiftnyckling. Med en tillsats klarar den också P25, den amerikanska formen av Tetra-radio. Dock ej europeisk Tetra, vilket är synd och skam!

Apparaten har två 32-bitars DSP:er, en för frekvensanalysatorfunktionen och en för vanlig ljudmottagning. Det är slut med analoga förstärkare och filter i ljuddelen på avancerade mottagare, nu är det digitalt behandlat ljud som gäller. Med mottagarens dynamiska område på hela 110 dB på HF-sidan kan man lyssna på mycket svaga signaler inbäddade bland mycket starka, utan distorsion.

Hörs stationen inte, så finns den inte

R9500 har en frekvensstabilitet på 0,05 ppm. Den har inte en atomklocka inombords, men nästan, en kristallugn. Det är lite grann som när Drake SPR-4-mottagaren introducerades i Sverige, idag en gammal trotjänare som inte blivit sämre med åren: rattar du in frekvensen och stationen inte hörs, så finns den helt enkelt inte (eller också har du för dålig antenn).

SPR-4 från 1969 är en utmärkt radio om än med betydligt begränsat frekvensområde (150 kHz – 30 MHz).

Undertecknad har använt SPR-4 under många år, både för ljudmottagning och RTTY med FSK-detektor och kan gå i god för den utmärkta frekvensstabiliteten.

Spektrumanalysator

När du lyssnar på radio infinner sig ständigt tvivlet: Vad finns det vid sidorna? Vad är det jag missar? Ej mer!

Icoms PC-baserade radioprodukter har länge haft spektrumvisning (band scope), men den har varit tämligen begränsad och bara tillåtit begränsad mottagning under scanning eller krävt dubbla mottagare. Nu är analysatorn fulländad och kan visa ±5 MHz runt mottagningsfrekvensen under vanlig mottagning, eller hela ±500 MHz med ljuddelen avstängd. Det är i stort sett hela det nyttiga radiospektrum i ett enda svep.

Icom R9500 har en sjutums LCD-skärm på 800×480 pixel med snabb responstid och bred tittvinkel. Dessutom finns en VGA-anslutning för den som vill se skärmen i större format. VGA kanske inte passar alla i det moderna HDMI-samhället, men det finns konvertrar att anskaffa för den som önskar.

Notera också REC-knappen under displayen. När det händer något intressant vill du inte hålla på med att bläddra i en meny för att spela in det, utan bara kunna trycka på inspelningsknappen direkt.

Spektrumanalysatorn har fyra lägen, som normal/bred bandbredd och centrerad eller fast centerfrekvens. Normalt täcker analysatorn ±2,5 till ±5 MHz men i bredbandsläge täcker den upp till ±500 MHz (±10 … ±500 MHz). I normalläge (lyssningsläge) kan bandbredden varieras mellan 200 och 20.000 Hz med variabel svephastighet. Analysatorn kan ställas in för olika bandkanter, eller alltid visa den mottagna frekvensen i mitten. Toppsökaren ser till att alltid ha markören på den starkaste signalen i det avsökta bandet. Dessutom kan analysatorns ingång dämpas i tre nivåer (10 dB, 20 dB, 30 dB). Den nedersta bilden visar ett svep på 200 megahertz!

Apparaten har en del interna lagringsmöjligheter. Utöver att kunna lagra 1200 frekvenser och svepa och hoppa mellan dem på olika sätt, kan den lagra från 60 minuter och uppåt av mottaget ljud. Den kan prata själv också och till exempel säga frekvenser och S-meterlägen med syntetisk röst så du inte behöver titta på radion för att veta vad du hör. Inspelningsfunktionen sker dels mot ett internt minne, dels mot en extern USB-pinne. Inte bara ljudet spelas in utan även apparatens egna talade kommentarer om frekvens, modulation, klockslag etc.

Övervakningsradio

Det här är en övervakningsradio i absolut toppklass. Stasi skulle ha blivit gröna av avund om den funnits på deras tid. Skriver du egen styrprogramvara kan du utföra komplexa analyser av bandutnyttjade, hitta spuriösa signaler mm under lång tid, utföra signalbehandlig mm och dessutom bygga upp stora radiosystem. Du kan ställa upp nätverk av radiomottagare och fjärrstyra dem från en enda punkt över Internet, kolla efter ovanliga frekvenser, leta terrorister osv över valfria frekvenser och över valfritt område.

Du kan ställa frågor som: varför kan jag inte se TV, är TV-sändaren avstängd, samtidigt med frågan: är det flyg på väg till Arlanda, samtidigt som du frågar: är det aktivitet på 2-metersbandet? Alltihop kan du få svar på, med en gång. Radion kan hoppa till den starkaste frekvensen på bandet eller också kan du klicka på någon topp och hoppa direkt dit, med rätt modulationstyp automatiskt.

Det finns numera andra metoder att få reda på samma sak, som att läsa på SVTs webbsida på Internet, titta i Flightradar24 osv, men då blir du beroende av någon annan för din information.

Det egentliga problemet

Ditt egentliga problem är inte att lyssna på radio längre, när en fulländad produkt som R9500 finns, utan svårigheten ligger i att skaffa en tillräckligt bredbandig antenn, eller egentligen fyra bredbandiga antenner och hitta någonstans att ställa upp dem.

Nästa problem är att lära sig bli vän med, eller ignorera alla störningar. Modern elektronik stör över allt, likväl som gammaldags elektronik. Lysrör och lågenergilampor brusar sönder mellanvågen, datorer och datorstyrda saker brusar och knarrar överallt på alla radioband och plasma-TV brusar duktigt. Det är sådant du få lära dig överse med om du bor i en storstad.

Bara för att radion når upp över wifi-bandet på 2,4 GHz ska du inte tro att du kan se trådlösa nätverksnoder så lätt. Digitala trådlösa nät är baserade på korta millisekundpulser som är mera av än på och det passar inte särskilt bra i en radio avsedd för mänsklig lyssning.

Slutsatser

R9500 radion har ett liiitet instegsproblem, bortsett från kostnaden. Det är inte att bara slå på den och trycka på en kanalknapp. Man måste faktiskt veta ungefär vad man vill lyssna på och vara beredd att lära sig en del om radioteknik, modulationstyper osv.

De modulationstyper den klarar, avspeglar att den är cirka tio år gammal. Digital kommunikationsradio enligt P25-protokollet duger bra för USA men den kan inte ta emot Tetra och Rakel. Man kan alltid önska sig flera modulationstyper, som DRM-modulation som börjar bli populärt på kortvågen och DAB-radio uppåt VHF-en. Man kan bli störd av att den inte har DVB-T-dekoder utan bara hanterar analog TV anligt PAL/NTSC/SECAM, men där någonstans går gränsen för negativt tyckande.

Eftersom R9500 inte produceras längre, rekommenderar Swedish Radio Supply den nya IC-R8600 för ynka 27.000 kronor plus moms. Den har ett antal digitala modulationstyper som D-star, P25, DCR etc och klarar ungefär samma frekvensområde (10 kHz-3 GHz) och till skillnad från R9500s 22 kilo, väger den bara 4,3 kilo.

Varför ska man lägga ned en hel massa pengar på en R9500 eller R8600 när det mesta från utlandet finns som internetradio i dessa dagar? För att det mesta inte alls finns som internetradio. Det är de riktiga rariteterna, de intressanta musikstationerna, BBCs nyheter på kortvågen, kommunikationsradio, flygradio, nödradio, marin radio, störsändare, trådlösa TV-kameror, kustbevakning, försvar och allt detta som väntar på den som vill ha nyheterna direkt när de händer, musiken när den strömmar ut från Radio Teheran, eller ”eins null zwei fünf fünf … enis null drei fünf sieben…” de där nummersändarna som ingen ens vet vad de är till för, ja då får du anstränga dig och lyssna själv. Men jag lovar, det lilla besvär’t är det värt.

Huvudsakliga specifikationer Icom IC-R9500

Frekvensområde: 0,005-3335,000000 MHz
Modulation: USB, LSB, CW, FSK, AM, FM, WFM, P25
Antal minnesplatser: 1220
Antennkontakter: SO-239 (50 Ω för HF), Phono [RCA] (500 Ω för HF), 2 stycken typ N (50 Ω, en för området 30 – 1149,99999 MHz och en för 1150 – 3335 MHz)
Frekvensstabilitet: < ±0,05 ppm vid 25 grader efter 5 minuters uppvärmning
Frekvensupplösning: 1 Hz
Vikt: 20 kg

Det finns en version för USA med suffixet -02 BLKD (blocked) där mobilbanden (822-851 MHz och 867-896 MHz) är blockerade. Sådant får man inte lyssna på i USA, tydligen. Om man inte skaffar en mobiltelefon…

Priset för detta underverk låg alltså kring 115.000 kronor, men köper du i Ryssland kan du få punga ut med en miljon rubel. Har du tur kan du hitta den på Ebay.

Läs mer

Icom presenterar sig på http://www.icomamerica.com/en/

IC R-9500 marknadsfördes i Sverige av Swedish Radio Supply: http://vhfgroup.com/se

Brsochyren: http://www.icomamerica.com/en/downloads/DownloadDocument.aspx?Document=245

Lite planlöst scannande över radiobanden med demo av olika modulationstyper, inklusive den inbyggda FSK-demodulatorn: https://www.youtube.com/watch?v=KmpnKZp7_zM

RTTY-dekodern visas med 50 baud: https://www.youtube.com/watch?v=PjOtBv_Hz1o

Radiosamtal från Internationella rymdstationen på 2m: https://www.youtube.com/watch?v=A_KwPRzqJzo

Vimsig demo på flygbandet 118-123 MHz: https://www.youtube.com/watch?v=fEVYuILgRD0

En annan häftig -are spektrumanalysator: https://techworld.idg.se/2.2524/1.324684/inget-undgar-tektronix-allseende-oga

Läs mer om de märkliga nummersändarna: https://www.teknikaliteter.se/2017/11/01/de-okanda-nummersandarna/

Bli radioamatör billigt och enkelt: https://www.idg.se/2.1085/1.497062/bli-radioamator-for-under-900-kronor

Arbetsradio: https://www.teknikaliteter.se/2017/12/29/prata-och-jobba-samtidigt-med-spirocom/

Interplanetärt radiobaserat Internet: https://www.teknikaliteter.se/2017/11/23/interplanetart-internet/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Kommunikation · Militärt · Radio · Spaning

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *