Så har det hänt igen!

Skriven av

VoFs bulletin Folkvett 2/2016 har landat i brevlådan och denna gång är den riktigt rolig, eller måhända sorglustig, i förhållande till förra numret, som… tja. Detta nummer tar upp de stora pseudovetenskapliga trenderna just nu, nämligen faktaresistens och vetenskapsförnekelse, vaccinationsvägran, kolloidalt silver och alternativmedicin. Inte minst i presidentvalskampanjen i USA har vi sett hur vetenskapliga fakta och logik förkastas för att locka de hård-kristna väljarna och benhårda konspirationsteoretikerna.

Historisk recension från oktober 2016

Folkvett. Smaklig spis.

Folkvett avspeglar samhällets tillstånd – tyvärr

Vaccinationsvägran är det nya, heta. Det visar sig att det funnits vaccinationsvägrare så länge vaccination i någon form har förekommit. Ursprungligen var det religiösa krafter som menade om att Gud nu uppfunnit smittkopporna så ska inte människan komma och hitta på ett motmedel. Idag är det snarare stora horder av konspiratörer på Internet som tror att man får olika fyrbokstavsdiagnoser (den nya tidens religion) av vacciner. Eller ta bara fluortandkrämen, som konspiratörerna menar inte alls är till nytta utan istället gör oss dummare, ja till och med ger hjärnskador och cancer och tjänar till att förslava oss inför ödlevarelserna. Sveriges Radio och systerorganisationer är en av de flitigaste spridarna av dessa missuppfattningar. Precis som jag tidigare kunnat peka på att samma SR gärna sprider myter om den förfärliga elallergin: https://realistklubben.wordpress.com/2012/04/30/sveriges-radio-i-foliekostym/

Du fnissar? Låt bli. Folk tror på sådant här! Australiska regeringen åtgärdade vaccinationstramset genom att vägra betala ut barnbidrag till föräldrar som vägrade vaccinera sina barn. Aldrig har så många barn vaccinerats i Australien.

VoF har inkognito varit på väckelsemöte hos föreningen Alternativ Medicin i Göteborg och förfärar sig över två kvackare, Leif Lundberg och Erik Enby, som både hittar på sjukdomar som inte finns och hittar på underliga förklaringar. Det är quigong och tjingtjong och det märkliga konstaterandet att cancer är en svamp. Detta kunde man skratta åt om det inte vore så att det sitter godtrogna människor på samma möte som tror på saken (annars sitter de inte där) och betalar massor av tusenlappar för verkningslösa, eller eventuellt farliga behandlingar.

Folkvett har en avdelning med kortare notiser, där den senaste tidens vetenskapsresistens behandlas. Populärast är naturligtvis Antroposoferna i Järna som fått på moppe, men som med allt annat i byråkrat-Sverige utdelas moppen inte på riktigt förrän 2021. Karolinska Institutet har varit i hetluften på senare tid, för sin fantastiska flathet mot skurken Macciarini. Vad färre kanske vet är att KI också har en konspiratör för elallergi inom sina murar, Olle Johansson, som fått dra tillbaka felaktiga artiklar om sina forskningsresultat. I övrigt är det den vanliga skörden av kommunala spiritister och falska bantningspreparat. Läs och förfäras och undra (inte) över var skattepengarna tar vägen.

Man jag varnar! Folkvett är grundlig, vetenskaplig, tråkig och otroligt seg att läsa för den som bara vill ha snabba notiser att fnissa åt och sedan glömma. Riktig vetenskap kräver att man vill skaffa sig riktiga kunskaper, medan konspirationer som chemtrails och anti-vaccination är betydligt mycket lättare att ta till sig och ger betydligt flera rysningar. Svenska folket har redan valt genom att stjälpa vår en gång så utmärkta skola ned i en avgrund av kränkt trams och okunskap.

Gå med i Vetenskap och Folkbildning

Skaffa tillgång till denna utmärkta publikation genom att bli medlem i VoF eller läs på webbsidan. Läs särskilt om VoFs utnämningar, årets folkbildare och årets förvillare, båda under Sveriges Radios vingar: https://www.vof.se/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap · Recension

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *