Audio Concept – Hifi i hårda paket

Skriven av

Lokalen på Kungsholmen i Stockholm är full av avancerade hifi-apparater, högtalare som ser ut som rymdskepp och skivspelare som verkar komma från yttre rymden. För den skull ska du inte tro att det rör sig om esoteriska apparater utan teknisk bakgrund.

Vi stiger ned i den magiska grotta som Audio Concept är, och en mängd synintryck slår emot oss. High-end-stereo är väldigt visuellt tilltalande.

Ta bara den optiska pick-upen från DS Audio. Inte behövs det blåa ljuset för ljudåtergivningen, men det visuella intrycket är också viktigt. Istället för magnetsystem använder man sig av en speciell läsgaffel med en lysdiod och låter nålen skymma två fotodioder. På så sätt minskar man bland annat den rörliga massan betydligt och förenklar elektroniken. Det är fortfarande analogt och mekaniskt.

Vi vandrar runt helt ensamma bland skogar av märkligt formade högtalare och härligt blänkande fronter, lysande VU-metrar och glödande elektronrör. Och det är just det som är meningen. Du kan helt enkelt inte få en bra musikupplevelse i ett varuhus fullt av knuffande, sorlande människor. Det är inte vad den sanna hifi-njutningen går ut på. Bra musik kräver koncentration och lugn. En anläggning står till exempel på och spelar Vivaldi strax över hörseltröskeln och minsann, det är njutbart.

Men VD Robert Grubstad föregriper oss och framhåller direkt att Audio Concept inte handlar om esoterisk ormolja med underliga spikar i gardinerna, nätkablar i silver och märkligt spunna högtalarsladdar tjocka som boaormar. Tvärtom är det hifi för alla människor med musikintresse, med priser från tretusen till tre miljoner. Han framhåller fem huvudpunkter om modern high-end-stereo:

  • Elektronik har numera så goda prestanda att man inte kan säga att någon förstärkare är ”dålig”. Lägstanivån är hög.
  • Strömmande musik håller numera så hög kvalitet att det inte längre innebär några kvalitetsbrister att strömma ljud över Internet. Nästan alla moderna anläggningar har streaming som en delmängd idag.
  • Högtalaren är den kritiska komponenten eftersom den är mekanisk och därmed den största källan till distorsion. Den måste hanteras först. Vi lägger särskild vikt vid att guida genom de olika högtalartekniker som finns. Häri ligger nyckeln till nya upplevelser inom musiken.
  • Produkterna kostar pengar. Därför vill Robert att varje kund ska få gott om tid att hitta just den produkt som passar deras musiksmak och har rätt utseende.
  • Lågprisprodukter är inte konstruerade att hålla särskilt länge. Audio Concepts produkter däremot, ska hålla en livstid.

Nog finns det esoteriska produkter i sortimentet, men dem ska vi inte sysselsätta oss med här.

Tvärtom så tycks det nya vara ”grön hifi”. Ett exempel är de bolliknande Phantom Reactor, trådlösa högtalare från Devialet, helt utan kablage. De är givetvis helt digitala inuti och kan uppdateras allt eftersom Devialet kommer på nya funktioner. De är utrustade med en ARM Cortex-A9 1,25 GHz processor med 512 MB DDR3-minne, som vilken bättre speldator som helst. Kommunikationsmöjligheterna tycks oändliga, med UPnP Renderer, Bluetooth, Spotify Connect, Airplay osv och de kan dessutom användas överallt i hemmet som multiroom. De är branschens motsvarighet till Tesla inom bilindustrin.

Det är klart att apparaterna ska se imponerande ut.

Betalar du ett antal sköna tusenlappar har du rätt att få en apparatfront som ser ut som ett smärre kraftverk. Har du problem med att det smäller i högtalarna när hissen startar eller någon tung industri startar en maskin och förstärkarens eget nätaggregat inte kan ta hand om det, kan du behöva lite extra hjälp. Tyska Stromtank säljer reservkraftaggregat för den som har osäkert elnät men ändå vill ha absolut ren 230 volt 50 Hz. Just modell S2500 som avbildas här innehåller litiumbatterier på 100 amperetimmar.

Varför sprakar och fräser det när du vrider på kontaktdonen i stereon? Oxid, kallas det. Det slipper du med förgyllda kontaktdon. Det är ingen esoterik utan helt vanlig kemi. Guld oxiderar inte.

Allsköns kablage är uppställt så att det ska synas. Så här ställer du förmodligen inte upp det hemma, men i butiken ska allt det vackra synas ordentligt.

Inga vanliga lådor

Måste högtalarna se ut som lådor? Absolut inte. Lådor är oftast direktstrålande och skickar ut ljudet i en riktning, medan rundstrålande högtalare, som dessa ungerska Bayz Audio Courante är rundstrålande. Det ger en mycket trognare ljudbild i rummet. Bashögtalarna spelar uppåt och nedåt in i de böjda rören medan den svarta, expanderande mellandelen strålar ut diskanten. Förstärkarna i uppställningen kommer från anrika McIntosh som har funnits i snart ett halvt århundrade och fortfarande är populära.

Högtalarna är grunden i en välljudande anläggning. Allt annat är sekundärt. Rundstrålande ska det vara. Hos Duvel Venus kommer mellanregistret nedifrån och sprids i den konformade anordningen, medan diskanthögtalaren sitter ovanpå, strålar nedåt och sprider ljudet med en likadan kon.

Strömmande ljud

Strömmande ljud är inte längre bara för folk som lyssnar i plastlurar i mobilen. Idag finns så högklassiga leverantörer att strömmad musik är fullt godkänd även bland finsmakare.

Så varför inte skaffa en wifi-ansluten total-stereo från tyska Lindeman som är just detta, en samlingspunkt för strömmande audio av alla typer både från Internet och 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth och från din egen server? Dessutom har den en D/A-omvandlare för analoga signalkällor och förförstärkare för vanlig elektrodynmisk pick-up.

Med det som förvånar mest är kanske att den inte är stor, blank och fylld med elektronrör, utan diskret och lite grå och kan passa i vilken IKEA-hylla som helst. Alltihop körs med en app som finns för både iOS och Android.

Produkter från Östeuropa

Man ska absolut inte se ned på produkter från det vi svenskar brukade kalla för ”fattiga Östeuropa”. Tvärtom finns där numera precis lika mycket uppfinningsrikedom som i Västeuropa. Och de är mycket skickliga hantverkare.

Audio Concept saluför tre fabrikat av ”over ear”-hörlurar, japanska Stax, rumänska Meze Audio, samt T+A. Tekniken i dem är elektrostatisk och magnetostatisk. De är utvalda då de skiljer sig i kvalitet mot de mängder av hörlurstillverkare som finns idag. De ser ut som vilka hörlurar som helst, men ljudet avviker klart från moderna blåtandspluppar du trycker in i hörselgångarna.

Till detta kommer t ex en serie lysande hörlursförstärkare med elektronrör från kinesiska Cayin.

Måste hifi var fult, helsvart och intetsägande? Nej det måste det inte. Förmodligen behöver du inte i varje stund veta hur många decibel under full utstyrning du spelar i hörlurarna, men du ser i alla fall att du inte överstyr.

Elektronrören måste sitta i bur, annars kan du bränna fingrarna

Rekommenderad musik

Robert talar om nya upplevelser. Men LP-hyllan innehåller först och främst gamla upplevelser. Audio Concepts vinylhylla är full av godingar, som fader Bach, Händel, Vivaldi, Verdi och Wagner, inspelade på pålitliga skivmärken som Decca, Erato, Deutsche Grammophon, His Master’s Voice och liknande, där ljudteknikerna inte försökte klåfingra på musiken.

Spela vinylskivor? Det är det väl ingen som gör längre? Om det är! Nyligen passerade försäljningen av vinylskivor försäljningen av CD i USA. Många moderna artister ser numera en fördel med att ge ut på vinyl och även svenska skivbolag har börjat, eller har aldrig slutat, ge ut på vinyl. Om vinylutgåvor under en mellantid bara varit en ”underlig grej” är de numera vardag.

Om man nu helt bortser från pseudodebatten om huruvida vinyl skulle låta ”bättre” eller ”fylligare” än digitala medier är det ändå logiskt att konstatera att bästa möjliga avspelningsutrustning ger bästa möjliga ljudkvalitet. Ägare av äldre vinylutgåvor har ofta fördelen av att äga en bättre inspelning av ett musikverk, skapat innan bolagen började med komprimering, ap-stereo och överstyrning för att få musiken att låta ”mer” och ”högre” i avsikt att stå sig som bäst i konkurrensen på radiostationerna.

Hittar du det inte här…

Hittar du inte det du behöver här hos Audio Concept, ja då finns det förmodligen inte. Hornhögtalare, rundstrålande märkligheter, magneplan, elektrostater, heldatoriserade, pelarhögtalare, aktiva, passiva… Visst kan högtalarna se märkliga ut och kanske är de inte anpassade för vilket vardagsrum som helst. Men dolda i hörnorna i butiken står dessutom helt vanliga fyrkantiga lådhögtalare.

En kund i taget

Sann hifi ska upplevas i lugn och ro och under sakkunnig ledning. Ta dig därför tid, ring till Audio Concept och be om en visning och en stunds kvalitetstid med Robert Grubstad. Tala om vad du behöver och vad du drömmer om. ”En kund i taget” är deras valspråk.

Läs mer

Värt att få hjälp att hitta rätt anläggning som passar rum och avsikt: https://audioconcept.se/hifi-anlaggning

Värt att investera i kvalitativa högtalare som håller livet ut: https://audioconcept.se/product-category/hogtalare

Vinylspelare både en inredningsdetalj och lyx: https://audioconcept.se/product-tag/vinylspelare

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Ljudteknik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *