Kvalitetsjournalistik

Skriven av

Har kvalitetsjournalistik blivit ett skällsord? Är det liktydigt med ekonomiskt självmord idag? Ingen vill betala för prenumerationer. Det är för mycket trams och för lite fakta. Här är lösningen.

Hur får man läsarna att betala för nyheterna? Förlagen vill eller kan inte betala journalister tillräckligt och samtidigt avskyr alla läsare betalväggar och flimrande reklam, men vill ändå kunna läsa nyheter. Till synes ett olösligt dilemma. Ändå är det den verkliga djup-journalistiken som ger de mest läsvärda reportagen. Den är också lösningen.

Ett välkänt teknikförlag som varit absolut ledande på alla tänkbara aspekter av datorteknik, nätverk, system, ljud och musik, foto, ja det mesta faktiskt, har sedan några år krympt ihop till en bleknad avbild som inte längre har teknikjournalister anställda. Nu handlar det om anglifierade direktörstitlar, företagsköp, ”ävännt” och ”bissniss to bissniss” i korta snutt-artiklar. Förr var det 18.000 tecken som gällde för längden på en artikel. Nu är det 1500 som gäller. Då var det kvalitet, nu är det lättviktiga snuttar.

Det räcker inte med att suga av Facebook på en ”story” och blåsa upp den lite, hitta lite pseudokunskap på Youtube, ta en färdig bild och vips har du en succé.

En elak väktare som brottar ned en stackars, stackars fattig medborgare på tunnelbanan blir en stor fet rubrik. Ingen bryr sig om varför ingreppet gjordes. Polis och väktare har alltid fel. Det är den gyllene regeln.

Vem ska betala då? Ska kvalitetsjournalisterna leva på luft? Ett enda grafiskt, förklarande diagram kan ta en hel dag att fundera ut, rita och rita om.

Kvalitetsjournalistik kontra sociala media

Eftersom det är som det är med svenska dagstidningar, skaffar sig folk sina ”nyheter” och sin ”information” på annat sätt. Riktig journalistik står i bjärt kontrast till inflödet av trollinlägg i alla media.

Youtube har snabbt blivit en åtråvärd ”nyhetskälla” där svagsint folk läser om ödlevarelser, elallergi, UFO, gröna strålar, deep state, Illuminati, 5G och chemtrails och börjar sprida sopor på sociala media.

De svagsinta amerikanska nyhetsbyråerna kablar ut alla tveksamma sopor som Vita Huset hittar på.

Ett antal ”alternativa” svenska nyhetssajter har dykt upp på det senaste, som hittar på overifierade ”nyheter” friskt och frejdligt. Ju hemskare, desto bättre.

Särskilt Baltikum, Polen, Ukraina, men även Finland och Sverige lider under utflödet av sopor från trollfabrikerna.

Hur ska kvalitetsjournalister kunna kontra det, när kvalitetsjournalistik inte ens uppskattas av tidningarna de jobbar åt?

Sponsrad journalistik

Sponsrad journalistik då? Då gnäller läsarna på att texten är ”köpt”, eftersom leverantören eller tillverkaren envisas med att ha med sin logga överallt. Då är det inte längre kvalitetsjournalistik utan reklam. Det är en hårfin gräns.

Jag har till exempel inget alls emot Epson. Jag har skrivit massor med positivt om Epson. Deras skrivare fungerar nämligen. Det finns förmodligen andra tillverkare som också kan göra bra skrivare. HP Laserjet II minns jag som absolut outslitlig och mycket lättmekad. Den skrev ut på nästan vad som helst, från kartong till dasspapper. Det är två fabrikat jag har mycket goda erfarenheter av och jag har inte fått ett öre betalt av dem. Jag har skrivit snällt och faktabaserat ändå.

Farligt?

Har det blivit farligt att ägna sig åt kvalitetsjournalistik? Det tycks så, åtminstone på den politiska arenan. Bara mellan januari och april 2020 har 9 undersökande journalister dödats i världens skräpländer. Skräp-regeringen kan förklara en obehaglig situation, som Covid-19-utbrottet som ”fake news” och fängsla journalister som vill visa på den verkliga situationen. Reportrar utan gränser har en ständigt uppdaterad lista över länder som är farliga för journalister, och kallar ländernas ledare för “predators” (rovdjur). Erkänn att du ändå funderar på att resa dit på semester???

Kvalitetsjournalistik behövs nu, mer än tidigare. Mutskandalerna duggar tätt och statstjänstemännen såg helst att de förblev okända. Paolo Macchiarini hade fått fortsätta att operera in bluff-luftstrupar om inte en grävande journalist hade röjt upp i sörjan. KI-ledningen hade helst sett att det smutsiga hantverket hade fått fortsätta.

Någon småpåve på det ryska sjukhus där Macciarini hade opererat in en icke-fungerande luftstrupe, skällde ut en patient som knappt kunde andas, inför öppen kamera:
– Sluta sjåpa dig!
Patienten överlevde inte.

Journalister och IT-problem

IT-säkerhet och liknande är ett särskilt problem för journalister, eftersom de sällan kan något om hård datorteknik. Idag, när alla tror att ”datakunskap” är när man kan prata om appar och ”svajpa” tvärs över mobiltelefonen, är redundans, kraftförsörjning, nätverksfel, säkerhetskopior, misslyckade uppdateringar mm något som går långt under radarn. Operatörernas pressansvariga kan prata sig ifrån vilka frågor som helst.

Andra IT-problem, som, som tur är, har börjat uppmärksammas är sociala mediaföretag och apptillverkare som slurkar i sig alla dina personliga data och säljer dem till högstbjudande, men det uppmärksammas inte tillräckligt. Och ingen gör något verkligt åt saken.

När ska journalister skaffa sig tillräckliga tekniska kunskaper?

DNs vetenskapsredaktion fick Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse som årets folkbildare. Och VoF är inte snälla. DN fick inte priset för sina blå ögons skull.

Kvalitetsjournalistik – är det lönt?

Kan nyhetstexterna inte lika gärna skrivas av robotar på Internet? Jojo, resultatet av det har vi sett. Samma skräpnyheter sprids som en löpeld över hela världen. Nyheter ”särskilt utvalda för dig” med annonser särskilt utvalda för dig, baserat på vad du gjort på Internet, gjort på Facebook eller avslöjat för dina video-appar. Den ¤#%¤#%¤ youtube-kunskapen!

 

Kvalitetsjournalistik är ofarligt

Sverige är ett land där man kan ställa otrevliga frågor till politiker och tjänstemän utan risk att bli fängslad, torterad eller skjuten i ryggen. Men den friheten utnyttjas inte. Svenska journalister vågar inte eller orkar inte, eller behöver inte, för att korta, flashiga nyheter prioriteras.

Idag är de flesta politiskt tillsatta, men även mediafolk på samhällsviktiga bolag, experter på att finta bort journalister. Och journalisterna är experter på att ge upp tidigt.

Ändra på det. Ungefär så här:

– Varför går tågen så dåligt? Vem är ansvarig? Vem har tagit alla pengarna?
– Det vet jag inte, jag kan inte uttala mig om…
– Du ska uttala dig. Jag kommer tillbaka i morgon. Då kräver jag ett svar, annars skriver jag att du döljer vart pengarna tagit vägen. Sen kommer jag ändå att ta reda på vart pengarna tog vägen.

– Varför blev N.N. misshandlad i skolan?
– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet.
– Du ska uttala dig. Jag kommer tillbaka i morgon. Då vill veta vem som är ansvarig, varför det hände, vad du tänker göra åt saken och när det är klart. Annars skriver jag att du struntar i saken.

– Hur många invandrare har kommit till Sverige i år, vad kan de, varifrån har de kommit, vilka bidrag få de?
– Vi uttalar oss inte om sådant.
– Du ska uttala dig, annars tar jag reda på det på annat sätt och publicerar ändå och skriver att du undanhåller fakta. Det är bättre att du säger sanningen än att nynazisterna börjar trolla.

– Varför är stockholmsbussarna ständigt överhettade inuti på somrarna? Varför fungerar inte luftkonditioneringen? Den har inte fungerat på många år.
– Det beror på att dörrarna öppnas så ofta och att det är många passagerare.
– Vilket snack. Skulle det vara en nyhet för SL att dörrarna öppnas ofta? Har ni inte dimensionerat luftkonditioneringen för att dörrarna öppnas ofta? Vad ska ni göra åt det?
– Det går inte. Det kan man inte. Det vet jag inte…
– Du tar reda på vad ni ska göra åt saken, så hörs vi i morgon. Annars skriver jag att SL struntar i passagerarnas väl.

– Varför är er internettjänst (molntjänst, telefonitjänst, webbplats, DNS-server) trasig, som vanligt?
– Det beror på ett internt tekniskt fel.
– Jag fattade det, men varför? Vem är ansvarig? Exakt vad är det för fel? När blir det klart?
– Det kan vi inte uttala oss om.
– Vet du vad, jag kommer tillbaka i morgon. Då vill jag ha en tekniskt hållbar förklaring. Annars skriver jag att ni inte har någon ordning på tekniken och att man ska undvika era tjänster.

– Skickar ni personligt data till Kina, Ja eller nej?
– När är pseudovetenskapen borta från Youtube? Ge mig ett datum.
– Hur många av era lärare kan inte stava och skriva svenska korrekt? Ge mig ett antal.
– Hur har du tänkt att elnätet ska förses med kraft när det inte blåser och solen inte skiner? Visa mig matematiken.
– Astrologi, healing och homeopati fungerar inte. Varför tar ni in sådana annonser?
– Du vet att EU hjälpte Italien och Spanien under coronakrisen. Varför skriver ni motsatsen?

De mediatränade politikerna och tjänstemännen måste få veta att det inte längre duger att dölja fakta för journalister. Det handlar om vår tilltro till myndigheterna. Hittills har svensken i allmänhet litat på sina myndigheter, men tilltron håller på att eroderas.

Lösningen

Moderna media är mest svammel och ytligheter. Varje tidning kan ha en eller annan journalist eller krönikör som glänser, men för det mesta handlar texterna om oviktigheter för en som söker världsnyheter och det viktiga om landets säkerhet. Sånt vill man inte betala för.

Viktigheter

 • Ställ hårda frågor. Gå till botten med fakta. Vill en politiker inte svara, forska runt, tvinga, skaffa informationen på annat sätt, men dra upp alla fakta. Backa inte. De jobbar för dina skattepengar.
 • Sluta skriva lättviktigt skräp. Folk vill inte betala för snuttar, när Internet är fullt av snuttar.
 • Det räcker inte att ta en artikel på Internet, översätta den halvuselt med Google och tillfoga några egna kommentarer. Alla kan läsa engelska idag.
 • Bry er om de verkliga hoten: militära hot, kinesiska företagsköp, mutaffärer, den usla utbildningen, pseudovetenskapen, antivaxarna och trollen.
 • Lägg hatet mot polisen, väktarna, försvaret, EU och NATO åt sidan och börja med väl underbyggd sanning.
 • Myndigheterna döljer kanske sanningen om invandringen, kostnaderna, antalet, utbildningen och yrkeskunskaperna. Vi vet inte. Ge oss sanningen. Den slinker ut ändå, till sist. Hellre än att nynazisterna ska få ljuga fritt på sociala media.
 • Fjärrtåg och lokalbanor fungerar allt sämre, men operatörer och trafikverk kan snacka sig ur alla knipor, för ingen vågar ställa de hårda frågorna.
 • Journalister ska vara uppdaterade på teknik, vetenskap, pseudovetenskap, historia, andra världskriget och inte skriva svammel. De ska känna till enheter och storheter.
 • Så snart svenska media vant sig vid tanken på att börja publicera korrekta sifferuppgifter kan man eventuellt ställa förtals-sajterna till ansvar för förtal, uppvigling eller motsvarande.

Oviktigheter

 • Ha en särskild webbsida för pladdrande politiker, matrecept, tävlingar, åsikter, sportreportage, massagetips och diverse guider om oviktigheter.
 • Sluta med blinkande, irriterande annonser. Det är så lätt att skaffa annonsblockerare. Och slinka förbi blockeringen av annonsblockeraren.
 • Kleta inte ned löpsedeln med sånt som Internet redan är fullt av: sport, matrecept, musikrecensioner…
 • Det är trevligt med insändare, men se till att klubba ned pseudovetenskaparna med fakta.

Det finns bara en lösning på tidningskrisen, och att få läsarna att betala

HÅRDA FAKTA!

Läs mer

Kvalitetsjournalistik: https://www.teknikaliteter.se/2019/07/13/den-enda-dagstidning-som-ar-vard-att-lasa-och-anda/

IT-skandaler som ingen bryr sig om: https://www.teknikaliteter.se/2020/04/03/it-skandaler-som-ingen-bryr-sig-om/

Reportrar utan gränser berättar om hoten mot kvalitetsjournalister: https://rsf.org/en

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Journalistik

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *