Alla dessa #&@%£ sanningar!

Skriven av

Så snart tidningen Folkvett dunsar ned i brevlådan gäller det att vrida upp faktaresistansen och ta på sig foliehatten, för nu brakar det lös.

Vetenskap och Folkbildning fortsätter sitt otacksamma jobb med att mangla myter, oskadliggöra ormoljeförsäljare och knäppa kvantfysiska kvackare på näsan.

Omslaget på Folkvett nummer 2/2018 pryds av hungriga krokodiler som simmar omkring, tillsammans med underrubriken ”I pseudovetenskapens träskmarker” och det är just vad detta nummer handlar om.

Det finns en anledning till att konspirationsteoretikerna, elallergikerna, chemtrailsfånarna, anti-vaxarna och kvackarna hatar VoF som pesten och ofta förolämpar dem offentligt i media: VoF vet vad de talar om. Knäpprörelser som elallergiker, plattjordare, anti-vaxare och hälsokost-tramsare har växt till sig ordentligt på det senare och blivit allt duktigare på att föra ut sina knasbudskap i media. Svenska tokpolitiker som tror på chemtrails och vill låta undersöka HAARP-projektet för de tror att det kan göra hål i atmosfären, får behålla sina jobb. Skattepengar används till ovetenskapliga meningslösheter som elsaneringar och vaccinationsvägrande primärvård. Därför behövs VoF.

Kvacksalveri

I artikeln ”Ormoljans väg över hälsokostdisken” skärskådar man hälsokostindustrins fantastiska utbud av dyrbara örttabletter och homeopatiska ”läkemedel” som ska kunna bota pollenallergi, givetvis utan varje form av vetenskaplig bevisföring. Det var därför butikskedjan Life fick utmärkelsen Årets förvillare 2017, vilket de inte tyckte om. Skribenten menar att du nog kan köpa ditt örtte från hälsokostbutiken för att du gillar smaken, men tillskriv det inga magiska egenskaper.

Kvacksalveri II

Varför vill vi så gärna tro på mirakelkurer och handpåläggning? För att det är lätt att ta till sig, snyggt att se på och presenteras trevligt. Det är bara det att det inte fungerar.

Artikeln ”Kvantfysikt kvackeri” totalslaktar de kvantfysiska transformationer (KFT) som demonstrerades av Joanna Davberg vid ett magiskt möte i Göteborg. Davberg spädde på med berättelser om sina resor Jorden runt för att träffa diverse kvackare, men VoFs reportageteam lät sig inte transformeras så lätt. Det handlar om ”Quantum entrainment”, ”Matrix energetics” och ”fältet”. Det rör sig alltid något universellt fält (som inte finns), som förstärks av orgoner (som inte heller finns). I samma artikel nedgörs boken ”Livet med kvantfysiska glasögon” av Mikael Säflund och Titti Nordieng. En KFT-behandling visade sig vara dyr, men tyvärr transformerades inte författaren, utan skrev istället en kritisk artikel.

Alternativmedicin

Påståendet att hajar inte får cancer och att man därför kan bota cancer genom att äta hajbrosk, totalslaktas i artikeln ”Bluffen som utrotar hajar”. Teorin framfördes av två amerikaner, William Lane och Linda Coma, som behändigt nog också äger ett företag som säljer pulvriserat hajbrosk. Hajbroskets förmåga är enorm. Det kan bota cancer, eksem, psoriasis, bältros, lupus, skleros, tarminflammation och diverse ögonåkommor. Inte.

Hajar får visst cancer. Det enda som händer när man äter hajbrosk är att hajbeståndet minskar i haven och att man missar en fungerande behandling mot cancer.

Hälsokost

Nu är det pollensäsong och väldigt många går omkring och är täppta i näsan. Så varför inte prova lite tallbarrsvatten, utspädd björksav eller bipollen? Det måste fungera, för det har jag läst på en blogg på Internet.

Visst kan du dricka björksav. Det är sött och gott, men förvänta dig inte att bli botad från någon pollenallergi. Artikeln ”Himmelska huskurer eller humbug” gör upp med tre av de vanligaste huskurerna och finner dem absolut verkningslösa. Det enda som verkar är vår övertro och, förståss, Internet. Skölj näsan med saltvatten istället. Inte för att det botar allergin, men vattnet resar bort det damm och pollen som irriterar slemhinnan. Använd vanligt salt, inte apotekets tvåhundrakronorssalt, och vanligt kranvatten, inte virvlat vatten eller raw water. Nässköljaren kan köpas på apoteket för en femtiolapp, medan motsvarande apparat på hälsokostbutiken eller den lokala yogastudion blir betydligt dyrare.

Jag lovar – du blir inte autistisk av fluoret i vattnet, men du kan råka få bättre tänder.

Alternativmedicin II

I kortartikeln ”Alternativmedicin förknippad med ökad dödlighet i cancer” presenterar skribenten amerikansk statistik som visar på ökad dödlighet hos de cancerpatienter som förlitar sig på kvacksalveri, kontra de som anlitar vanlig sjukvård.

Men artikeln glömmer att ta upp ett av de mest kända fallen. Apples VD Steve Jobs hade cancer och valde kvacksalveri. Han var rik nog att kunna betala för bästa möjliga behandling, men han lever inte längre.

Frenologi

Under 1800-talets slut hade kvinnan få rättigheter. Betydande tänkare ansåg att kvinnans intellekt var mindre än mannens, ja i klass med ”de lägre raserna”. Kvinnlig rösträtt kunde aldrig komma på tal. 1800-talsresonemanget var inte särskilt logiskt eller vetenskapligt hållbart. För detta använde man skallmätningar av samma typ som tyskarna senare använde under nazismen för att fastställa att judar hade lägre intellekt. I artikeln ”Kvinnan som avslöjade skallmätarna” får frenologin på skallen. Den brittiska forskaren Alice Lee lyckades år 1901 bevisa att hjärnvolym och intellekt inte har något samband, och att toleranserna vid frenologiska mätningar ändå är allt för stora för att resultatet ska vara statistiskt användbart. Det hindrade inte nazisterna.

O-hälsokost

Coca-Cola klarade inte att dölja sig bakom kampanjen ”Global Energy Balance Network” som hävdade att snabbmat och sockrade drycker inte alls hade med övervikt och fetma att göra. Som artikeln ”Coca-Colas propagandafiasko” visar, avslöjades deras metoder. De jämförs med tobaksindustrins försök att mörka farorna med rökning, genom att använda lämpligt mutade ”vetenskapsmän”.

Resten får du läsa själv. Det handlar om mumiepulver och Christer Fuglesangs misslyckade självmordsförsök med homeopatiskt sömnmedel.

Prenumerera på Folkvett och få i dig lite vett!

Läs mer

Titta in hos VoF: https://www.vof.se/
Apotekets tvåhundrakronorssalt: https://realistklubben.wordpress.com/2012/01/23/mera-kvacksalteri/

Tidigare recensioner:

Mera jobbigt folkvett: https://realistklubben.wordpress.com/2017/03/24/mera-jobbigt-folkvett-i-brevladan/
Halsen snörper ihop sig: https://realistklubben.wordpress.com/2017/11/13/halsen-snorper-ihop-sig/
VoF på gång igen: https://realistklubben.wordpress.com/2017/07/06/nu-ar-vof-pa-gang-igen/
Det har hänt igen: https://realistklubben.wordpress.com/2016/10/07/sa-har-det-hant-igen/
Ett helt sågverk: https://realistklubben.wordpress.com/2014/11/16/far-fram-som-ett-helt-sagverk/
Trodde du på det: https://realistklubben.wordpress.com/2013/10/28/trodde-du-pa-det-dar/
Illustrerad ovetenskap: https://realistklubben.wordpress.com/2013/06/26/illustrerad-ovetenskap/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap · Recension

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *