Skottpengar på drönare?

Skriven av

Äntligen verkar det som om Sverige har vaknat i drönarfrågan. Försvarsministern har öppnat för att skyddsvakter ska få skjuta ned (”bruka våld”) mot drönare vid skyddsobjekt. Fast inte förrän nästa år. Som vanligt. Amerikanska Raytheon har lösningen.

Artikeln har uppdaterats

Drönare som flyger allt för nära flygplatser och militära anläggningar är ett ökande problem. Man får inte fotografera skyddsobjekt, men det struntar kameradrönarna i, som far runt kring marinbaser, kärnkraftverk och regeringsbyggnader. Du kanske har noterat att det varit många skogsbränder i Sverige på det senaste? Helikoptrarna som ska bekämpa bränderna genom att släppa vatten på dem, har flera gånger förhindrats att lyfta på grund av för närgångna drönare. Drönarattacker har redan stoppat trafiken på Heathrow, Gatwick och London Airport flera gånger och Arlanda och Bromma har fått sin beskärda del.

Drönare som flyger omkring med sprängmedel har länge varit ett problem i Mellanösterns krigshärdar. IR-bilden ovan visar hur israeliskt luftförsvar skjuter ned en drönare. Det är bara en tidsfråga innan beväpnade drönare är här. Då gäller det att möta dem med ett lika dödligt hot och visa att det inte lönar sig att hota samhället med drönare.

Nästa strid

Var utkämpas nästa strid? Vilken blir smugglarnas nya väg in i samhället? Hur kommer Hell’s Angels, NMR och AFS att göra sig påminda härnäst? I luften! Drönarna blir allt kraftfullare, mindre och billigare. De kan bära allt mer och flyger allt snabbare. De kan utrustas med eldvapen. De kan utrustas med värmekameror och anfalla på natten. Folk tycker de är balla. Det tycker inte jag.

Amazon vill gärna leverera små paket hem till folk, med drönare. Knarklangare vill gärna leverera hasch hem till folk på ett sätt som inte kan spåras. Bovar vill gärna leverera mobiltelefoner till fångarna på landets fängelser. Jihadisterna vill gärna leverera apterade handgranater hem till folk. Så mycket handgranater som det flyter in i Sverige, måste det vara en baggis att få tag i en, hänga den i en drönare och flyga in i Stadshuset.

Det spelar ingen roll att luftrummet kring flygplatser och fängelser är restriktionsområde och att det är förbjudet att flyga där, drönarna flyger lika bra ändå. Drönare med inbyggda flygförbudszoner kommer aldrig att bli någon höjdare (haha).

Meningslösa motåtgärder

Vad ska man göra åt det? Elektronisk krigföring? Störa radiolänken och GPS? Då får drönarna tröghetsnavigering som inte kan störas. Det är inte svårt eller dyrt. Det är en enda IC-krets. Nästa steg blir att avlyssna nedlänken för att se vad piloten tänkt sig. Alternativt kan man ta över drönaren och använda den för sina egna syften. Då kommer krypterade radiolänkar. Nästa steg blir då att störa radioförbindelsen till piloten. Då kommer drönartillverkarna med hoppfrekvensradio som inte kan störas.

Ukrainska folkdrönaren PD-1

Självflygande drönare är redan en realitet i krigszoner, där man inte kan räkna med ständig radioförbindelse. Den ukrainska allmänheten skaffar försvarsmakten drönare via crowdfunding. Drönarna i Ukraina flyger med tröghetsnavigering för att klara sig från störningar mot GPS och återvänder själva till utgångspunkten om GPS eller radiolänken störs. PD-1 flyger autonomt mer än 5 timmar och sändaren för realtidsvideo når 40 kilometer.

De svenska ligornas respons mot samhället måste rimligtvis bli fler drönare så de kan angripa varandra och tåla vissa förluster. Maffians terrorvapen flyger omkring utrustade med eldkastare och tuttar på motståndarsidans bilar och restauranger och åter andra flyger med mobiltelefonstörare som förhindrar de angripna att ringa 112 och påkalla hjälp. Allt för att få bättre skadeverkan och fördröjd räddningsinsats. Mobiltelefonstörare? Jo, den kan köpas på Internet direkt från Kina.

Raytheon gör något reellt

Svenska flygplatser är militära skyddsobjekt. Arlanda airside får till exempel inte ens fotograferas. Skyddsobjekten måste således skyddas. Vi har en massa aktiva jägare i Sverige som inte vill något hellre än att få skjuta. Jag ser en synergieffekt. Under vinterhalvåret har Arlanda en snöröjarstyrka i ständig jour, som håller Arlanda snöfritt. Och med den äran. Det kanske behövs en jourhavande drönarskytt?

Den amerikanska vapentillverkaren Raytheon har svarat på hotet på det enda sätt som finns: skjut ned drönaren med laser. Deras laserkanon kallad High Energy Laser Weapon System-MRZR (HELWS-MRZR) kan följa en drönare även om bärarfordonet är i rörelse, och värma drönaren tills någon vital del smälter av och drönaren störtar. Man har tagit sensordelen från en Predator-drönare och monterat på ett terränggående öppet fordon och kombinerat med en halvledarlaser som kan skjuta 20-30 gånger innan batteriet måste laddas om.

Raytheons filmsnutt visar hur lasern träffar en drönare med fyra propellrar, smälter av en arm och diverse lösbitar flyger iväg åt alla håll.

Det går alltså, men vill vi, här i Sverige? När första drönaren slår i backen kommer någon genast att börja gnälla på Facebook om ”egenmäktigt förfarande”, ”demokrati”, bla bla och sen är den sedvanliga hatkören igång. Polisen och väktarna gör fel, fel, fel. Sedan kommer motargumenten: Det får man inte. Det kan man inte. Nej, den sortens vapen fungerar inte. Nej, det är egenmäktigt förfarande. Att riskera hundratals människors liv på Arlanda föranleder inte alls nödåtgärder. Vad är viktigast? Säker flygtrafik eller några samhällsstörares egensinniga lekar?

Det är meningslöst att försöka övertala drönarmarodörerna att vara så snälla att låta bli att retas. En laserkanon är uppenbarligen en effektiv metod att bli av med oönskade drönare. När tillräckligt många fått bita i gräset kommer det helt enkelt att bli så dyrt för marodörerna att de kommer att börja flyga på andra ställen.

Här handlar det inte om fair play. Lasersikte är tillåtet. Välj vapen!

Om drönarägaren kommer och klagar, så förklara principen med restriktionsområden och skyddsobjekt. Avbildningsförbud är fastställt av länsstyrelsen. Utkräv dryga böter.

Utopi?

Du kanske tycker det här verkar vara en fånig och överdriven utopi? Kolla vad som händer i Ukraina på drönar- och telekrigsfronten. Båda sidor strider med drönare. Det händelseförlopp jag skissat ovan är inget konstigt eller futuristiskt, bara ett logiskt nästa steg som kan genomföras utan några särskilda tekniska kvantsprång.

Leveransdrönare. Vad finns i burken?

I BBCs artikel från 2016 (http://www.bbc.com/news/world-middle-east-37638982) om Irak menar man att anden redan är ute ur flaskan även om drönare för amatörbruk ännu inte kan bära några större mängder sprängmedel. Det betyder ingenting. Det räcker med en enda drönare utrustad med en handgranat som flyger in genom ett öppet fönster i Stadshuset för att katastrofen ska vara ett faktum. Vi har tusentals kilometer obevakade kraftledningar. Du anar inte vad man kan göra med en drönare som lyfter en koppartråd över en kraftledning. Det smäller duktigt. Efteråt hittar polisen bara en grillad drönare.

Vill vi ha det i Sverige? Är det kanske dags att sluta vela och sätta stopp innan detta är ett faktum? När är det klart?

Flygförbud i centrala Stockholm

2020-03-26 infördes totalt flygförbud för drönare i Stockholm City, Gamla stan och delar av Kungsholmen. Det nyinrättade restriktionsområdet är permanent. Polisen har haft problem med drönare i centrala Stockholm. Äntligen gör någon något åt saken. Stadshuset, regeringsbyggnaderna och riksdagen måste skyddas i terrorns tidevarv. Frågan är bara vad ordningsmakten får lov att göra med förbrytarna?

Rätt utnyttjad, ett nöje

Inte tu tal om att drönare är underbart trevliga saker. Det finns fantastiska filmbilder från exempelvis historiskt intressanta platser och vacker natur. Drönare kan användas till att kartera svåråtkomliga platser och undersöka skogsbränder. Bönder kan använda drönare med infraröd kamera till att förstå var grödan växer dåligt och kan behöva vattnas. Drönare kan användas till 3D-kartering av historiska byggnadsverk och så vidare.

Som vanligt finns det ansvarsfulla piloter. Bilda flygarföreningar som lär ut ansvarsfullt flygande. Det finns inga gränser för allt det trivsamma en ansvarsfull drönarpilot kan åstadkomma. Låt oss därför hylla de ansvarsfulla piloterna.

Läs mer

Raytheons laserkanon skjuter drönare: https://www.youtube.com/watch?v=9j-E2bCOrg8

Drönare som spioner: https://www.bbc.com/news/technology-48352271

Bildförbättring för drönare: https://techworld.idg.se/2.2524/1.518926/en-bra-bild-sager-mer-an-tusen-daliga

Att stabilisera skakig bild: https://www.teknikaliteter.se/2017/12/27/imint-gor-skakig-film-stabil/

Signalspaning: https://techworld.idg.se/2.2524/1.598985/sa-signalspanar-sverige

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Brott · Flyg · Militärt · Radiolänk · Säkerhet · Spaning

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *