Havannasyndromet

Skriven av

Amerikanska och kanadensiska diplomater stationerade i Havanna, Moskva, Tblisi, Polen, Taiwan, Kina, Australien, Colombia, Kirgizistan, Uzbekistan, Vietnam, Indien, Österrike, Washington D.C. etcetera har rapporterat hälsoproblem sedan år 2016. De klagar på störande ljud i huvudet, smärta, tinnitus, nervproblem, synstörningar, svindel, sömnsvårigheter och förvirring. Fram till september 2021 hade cirka 200 fall registrerats.

Havanna var fint en gång i tiden. Inte nu längre.

CIA säger ingenting, vet ingenting osv, men vet säkert en hel del. Den amerikanska administrationen verkar ha satt igång hur många undersökningar som helst, utan att kunna komma fram till något alls. Bara det är ju misstänkt.

Enligt BBC kan det röra sig om riktade mikrovågor, ultraljud, kemiska stridsmedel eller föroreningar i byggnaden. Att det skulle vara neurologiska problem, alltså en neurologisk sjukdom eller masspsykos, har i det närmaste uteslutits. En studie från 2019 visade att syndromet hos en del hade satt sig som hjärnskador, vilka kan jämföras med ihållande hjärnskakning. Lite för många har drabbats på samma sätt.

Det är märkligt att USA fortsätter låta sin ambassadpersonal utsättas för hälsorisker trots att det är så lätt att undersöka vad det beror på, med mycket enkla och billiga medel.

Är det mikrovågor?

Man kan naturligtvis utrusta all ambassadpersonal med spektrumanalysator och bredbandig antenn, men det skulle bli dyrt och krångligt. Särskilt i sovrummet. Istället kan man använda aluminiumfolie.

När fenomenen börjar, rullar man helt enkelt ut ett par meter folie och rullar in huvudet från halsen och uppåt och klappar till så att det tätar överallt. Folien bildar en effektiv skärm mot alla slags radiovågor.

Försvinner fenomenet då, är det mikrovågor.

Är det ultraljud?

Det verkar osannolikt, för ultraljud har svårt att ta sig igenom väggar och än svårare att färdas långa sträckor, som från exempelvis tvärs över gatan. Men om?

Öronproppar eller fingrar. När fenomenet börjar, och det inte var mikrovågor, sätter den utsatte in öronproppar eller trycker helt enkelt in fingrarna i öronen. Det går lätt att höra om man gjort rätt genom att alla andra ljud också försvinner.

Minskar eller upphör problemet, är det ultraljud.

Är det kemikalier i byggnaden?

Hur får man in kemiska stridsmedel i ett främmande lands ambassad, och dessutom på så många olika ställen i världen?

Antag att någon lyckats smuggla in en burk med Novitjok eller liknande. Borde inte personalen ha vetat om de fått en ”gåva”? Kemikalier som läcker från exempelvis tapeter är inte så lätta att stänga av och slå på vid önskade tider.

Någon kan ju ha planterat en tidsinställd burk med till synes oskyldig ansiktskräm i en butik där ambassadpersonalen brukar handla, som läcker en kemikalie på nätterna.

The Thing. Bild: CC BY-SA 3.0

Helt omöjligt är det inte. Det där med skadliga ”gåvor” till ambassadörer är inte okänt. Man kan dra sig till minnes den alldeles fantastiska historien med väggprydnaden, kallad The Thing, som Sovjet skänkte till den amerikanska ambassaden i Moskva år 1945, som visade sig vara en spionsändare, fast dold på ett så skickligt sätt att det inte ens kunde ses med röntgen. Den konstruerades av uppfinnaren Leon Theremin, mera känd för att ha uppfunnit den beröringsfria synthesizern tereminen. Väggprydnaden föreställde det amerikanska statsvapnet, men inuti fanns ett enkelt mikrofon-membran, kapacitivt kopplat till en dipolantenn. Inga batterier, inga sladdar, ingen elektronik. Men när The Thing bestrålades med radio från en bil parkerad utanför, modulerades radiosignalen från dipolen så att konversationen i rummet kunde uppfattas med en mottagare. Det hela upptäcktes inte förrän 1952.

Sen, när ambassaden rivs och plockas sönder hittar man säkert massor av dolda mikrofoner och rör med kablage. När svenska ambassaden i Moskva renoverades 1986 upptäcktes mystiska blå plastisolerade kablar i taket. Det visade sig att det satt dolda mikrofoner inmurade i väggarna i vart och vartannat rum. Ambassaden hade varit avlyssnad ända sedan den byggdes i slutet av 1960-talet. Kablarna följdes 12 meter ned i jorden innan de vek av och lämnade ambassadområdet. Dolda mikrofoner hittades dessutom vid svenska legationen i Leningrad och vid ambassaderna i Prag och Bukarest.

Är det smutskastning?

Om det inte var någon av dessa, går det inte att utesluta att det är propaganda i ett försök att smutskasta någon. Samtidigt kan man konstatera att det rör sig om incidenter i förvånansvärt många kommunistländer eller före detta kommunistländer där någon kan tänkas vilja hindra USAs inflytande och arbete.

Ingen vet.

Läs mer

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-60237839

The Thing: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Thing_(listening_device)

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Akustik · Brott · Mysterier · Obegripligt · övervakningssystem · Radio

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *