Att vaccinera eller inte vaccinera – det är inte ens frågan

Skriven av

Så var den där igen, den obehagliga dunsen på hallgolvet när en packe kunskap i form av föreningen Vetenskap och Folkbildnings tidskrift Folkvett 1/2021 klämdes in genom brevlådan av en brevbärare helt omedveten om vilka kval han distribuerade.

Vad är det som sysselsätter mänskligheten just nu? Covidvaccinering förståss. Det rör både fackmän, som jobbar hårt för att förstå sjukdomen och vaccinens ofullkomligheter, såväl som anti-vaxarna som jobbar så svetten lackar med att smutskasta vaccin i allmänhet och få oss att tro att Covid bara är en bluff, att vaccinet ska användas för att förtrycka mänskligheten, att Bill Gates fyllt det med chips som kan läsa dina tankar, att du blir autistisk, att 5G-nätet är den verkliga smittspridaren och att vår kära platta jord ska tas över av ödlevarelser.

Jag har till och med hittat ett schema på Bill Gates påstådda ”chip”. Schemat är hämtat från Popular Mechanics. Förklara för mig hur man gör kanyler som är tillräckligt stora för att kunna spruta in 100 mikrofarad 12 volt i blodet.

I detta nummer av Folkvett finns spridda råd om hur du talar med en övertygad anti-vaxare och varför olika organisationer satt sig i sinnet att sprida osäkerhet bland de outbildade, främst i USA.

Dunning-Kruger, hur svårt kan det va?

Psykologen Dan Katz går igenom och förklarar Dunning-Kruger-effekten, kritiken mot den och vad Dunning & Kruger svarade på kritiken. Än så länge håller teorin om att de outbildade överskattar sina kunskaper medan de utbildade tenderar att underskatta sina.

Om Pandemrix

Diskussionen om huruvida man faktiskt kan drabbas av narkolepsi av vaccinet Pandemrix mot livmoderhalscancer tycks aldrig ta slut, kanske främst för att vi vet för lite om orsaken till narkolepsin. Man misstänkte att vaccinets adjuvans, ett ämne som stimulerar immunsystemet, som vaccinet skulle blandas med, kanske orsakade narkolepsin. Men icke. Det intressanta är att samma företag, GlaxoSmithKline tillverkade ett annat vaccin som skulle spädas med samma adjuvans, som inte gav upphov till narkolepsi. Ännu så länge är det ingen som vet. Utom anti-vaxarna, naturligtvis.

Årets folkbildare 2020

Priset som 2020 års folkbildare delas lika mellan författaren Åsa Wikforss och Fri Tanke Förlag som ger ut hennes böcker. Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet och aktiv debattör i massmedia där hon påpekar vikten av att ha väl underbyggda faktakunskaper och förklarar värdet av god forskning.

Att hon delade ut 65.000 exemplar av boken ”Alternativ kunskap” gratis till gymnasieelever i årskurs 3 är särskilt tacknämligt när vi vet att många skolor inte ens har råd att köpa in fysiska böcker till sina elever. Så mycket är kunskapen värd i den nya, glänsande, sönderexperimenterade svenska skolan.

Årets förvillare 2020

Anti-vaxaren Linda Karlström får inga prispengar. Som medalj får hon istället en sågning jäms med knäna. Hon är en av den svenska antivax-rörelsens främsta förkämpar, som håller föredrag, babblar på sociala medier och står bakom två bedrägliga webbsidor.

Titta på hennes webbsida vaccin.me (eller låt hellre bli). Värre pladder och lögnsamling är svårt att finna. Alla som är emot henne, utmålas som censorer och skurkar. Hon citerar amerikanska knäppskallar som menar att alla vacciner kan ge autism och hjärnskador. Hon uppmanar dig att skicka dina egna narkolepsiberättelser till högkvalitets-magasinet NewsVoice. Den är ju pålitlig, med rubriker som ”Vaccinpassen leder till digitalt slaveri och apartheid”, ”Cancerframkallande munskydd kan även ge allergier”, ”Trumpadministrationens tillslag mot pedofilringar var globalt” osv.

Joseph Addison om häxor 1711

Arkeologen och historikern Martin Rundkvist tar upp lite antik debunking från häxförföljelsernas sista år. Addison plockar i tidskriften The Spectator sönder historierna om den påstådda häxan Moll White och just den historien slutar lyckligt, för sisådär 300 år sedan. Men betänk att häxprocesser fortfarande pågår i delar av Afrika och att man i vissa länder gärna köper kroppsdelar av styckade albinos, för att de anses ha läkande och lyckobringande egenskaper.

Växtparadoxen

Mera kvacksalveri. Här sågar Roland Uhrberg och Birgitta Ericsson en ny hälsokosttrend, att äta saker som är fria från lektiner. Gör man det blir man botad från allt, som övervikt, högt blodtryck, migrän, artrit, kolesterol och insulinresistens, närmare bestämt en lista på 48 olika sjukdomar. Det hela handlar om en amerikansk bluffmakare, tillika hjärtkirurg som kommit på denna unika panacea. Vi talar om modern tid. Boken utkom 2017. Men boken sågas med en god portion logik och vetenskaplig efterforskning. Naturligtvis säljer boken jättebra, som alla nya trendböcker.

Bland notiserna

Bland notiserna på slutet kan man till exempel finna artikeln Molekyler med minne? där man utreder de rent logisk-matematiska problemen med homeopati. Ett exempel är homeopatiska mediciner som späds ut 10400 gånger, vilket betyder att man måste dricka mera vatten än den mängd materia som finns i hela universum om man vill få i sig en enda molekyl av det aktiva ämnet. Äsch. Det bekymrar inte en sann homeopat. Vattnets molekylära minne minns den aktiva substansen, fast man inte kan förklara hur det går till. Sen måste minnet överföras till patientens kropp och hur det går till kan man inte heller förklara.

Kom och köp konserverad gröt!

Se en video med gröna strålar, pyramider och Illuminati på Youtube!

Läs mer

Det finns mera läsning, men det får du klara av själv, om du blir medlem i VoF. Trots att jag blev utslängd från VoFs facebooksida för att jag krävde för mycket saklighet och mindre svammel, rekommenderar jag ett medlemskap i en av de få riktigt robusta skeptikerföreningarna i landet: https://www.vof.se/

Det finns inga gränser för hur lättrogna människor kan vara när det gäller alternativ medicin. Läs VoFs artikel om fekal magnetism: https://www.vof.se/blogg/fekalmagnetism/

Anmäl en kvacksalvare: https://www.vof.se/anmal/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *