Bästa bilden någonsin

Skriven av

Britterna är tekniker medan vi andra är drömmare.

Att britterna är tekniker i själ och hjärta har stått klart ett tag, sedan BBC Radio 4 höll en omröstning 2005 och britterna fick rösta på ett antal berömda målningar på National Gallery i London och Joseph Mallord William Turners ”The Fighting Temeraire Tugged to Her Last Berth To Be Broken Up, 1838” vann före både britternas egen älskade landskapsmålare Constable, såväl som van Gogh, Manet, med flera andra stora konstnärer.

Vinnarbidraget är en teknisk målning. Namnet hänför sig till krigsfartyget The Fighting Temeraire som med sina 98 kanoner var med i slaget vid Trafalgar 1805 och slogs jämsides med Lord Nelsons Victory. 1838, trettiotre år senare, skulle fartyget huggas upp och bogserades till skrotningsplatsen av en simpel ångdriven bogserbåt – ett utslag av hur den moderna tekniken, om än simpel och ful, snabbt gör av med den gamla skönheten. En kollision mellan romantik och moderniteter.

Och nu är vi där med teknikerna igen. Turners bogserbåt vann med 31.892 röster medan hans samtida Constable kom på andra plats med 21.711 röster för sin “Hay Wain”. En bekväm seger således. Edouard Manets ”A Bar at the Folies-Bergère” lyckades bara skrapa ihop 11.295 röster. Van Goghs ”Solrosor” kom inte ens bland de tre översta.

Konstnären har tagit sig vissa friheter. Fartyget hette inte ”The Fighting Temeraire” utan “Saucy Temeraire”. Fartyget var svårt sönderskjutet och hade legat för ankar under många år och använts som fängelsefartyg. Masterna och överbyggnaden fanns definitivt inte kvar.

Fågeln i luftpumpen

Det var i mitten av 1700-talet som industrialismen började i England. Samtidigt gjorde vetenskapsmännen de första stora upptäckterna.

Det avspeglas i en annan fantastisk målning som hänger i samma sal på Londons nationalgalleri, nämligen ”An Experiment on a Bird in an Air Pump” från 1768 av Joseph Wright från Derby.

Målningen visar hur en experimentatör har stoppat in en fågel i en glaskolv och sedan pumpar vakuum i glaskolven med en vakuumpump och fågeln långsamt kvävs. Målningen hyllar den industriella revolutionen och pumpen på bilden är en av Robert Boyles pumpar, byggd av Robert Hooke (känd för Hookes lag om elasticitet och för att han hittade på namnet ”cell” efter att han uppfunnit mikroskopet). Vakuumpumpar var helt nya då. Fågeln användes naturligtvis för att förstärka upplevelsen och även om de flesta på bilden tycks intresserade av själva experimentet verkar främst damerna känna mera för den stackars fågeln.

En så här liten digital återgivning kan inte återge lystern och magin i den 1,80 meter höga och 2,5 meter breda bilden. Gå och se den själv nästa gång du är i London. Jag har försökt skruva på färgerna för alla målningar i denna artikel så att de liknar originalen.

Planetariet

Joseph Wright målade flera hyllningar till industri och vetenskap. Den sista bilden heter ”A Philosopher Lecturing on the Orrery” (Planetariet) och är också från 1768. Astronomi var inte var mans kunskap på den tiden, men de rika kunde roa sig med mekaniska planetarier (och vakuumpumpar).

Att britterna skulle vara tekniker har framgått redan tidigare i en BBC-omröstning 2002 där man röstade fram den populäraste britten genom tiderna, och det blev varken drottning Elizabeth II eller prinsessans Diana. Den allra populäraste britten blev naturligtvis Winston Churchill. Den näst populäraste britten någonsin blev industrialisten, teknikern och uppfinnaren Isambard Kingdom Brunel.

Brunel (1806-1859) byggde The Great Western Railway (som börjar vid Paddington Station), ett antal broar och ångfartyg och uppfann prefabricerade sjukhus. Det var han som drev den första tunnelbanetunneln under Themsen 1828 och den höll så hög kvalitet att den först behövde renoveras för ett trettiotal år sedan. Han ändrade spårvidden i Storbritannien från smalspår till normalspår, gjorde tryckluftsdrivna tåg för att minska luftföroreningarna i Stor-London och en massa annat. Hans propellerdrivna fartyg The Great Eastern, då det största fartyg som någonsin byggts, var det första fartyg som lade ut fungerande atlantkablar. Vem hade svenskarna röstat fram i en liknande situation? En popartist? En fotbollare? Någon ur kungafamiljen?

OS-invigningen i London 2012 hedrade också industrialismens framväxt. Historiken som rullades upp på arenan var främst en hyllning till tekniken, industrin och det som gjort England till den framstående nation det är idag.

Och vem fick stå som frontfigur och heja på industrialismen, järnverken och järnvägarna? Isambard Kingdom Brunel. Notera att man valt samma kläder på skådespelaren Sir Kenneth Branagh år 2012 som på den historiska bilden från 1857 av Brunel ovan, hatt, fluga, väst, klockkedja, allt. Bakom honom hade man byggt upp en syftning till ”those green and pleasant hills” ur sången ”Jerusalem” som är så populär varje Last Night of the Proms.

Läs mer

Mer om OS-invigningen: https://realistklubben.wordpress.com/2012/07/30/os-2012-lysdiodernas-triumf/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Astronomi · Industri · Järnväg · Museum

Kommentarer

 • De nya svenska sedlarna avbildar bara kulturpersonligheter. Borde varit folk som Jonas Wenström (3-fassystem, ASEA), L.M. Ericsson (telefonluren), Ingvar Kamprad, m.fl.

  Mathias Båge 8 februari, 2018 00:09 Svara
  • Det kan man tycka, men teknikföraktet är så totalt och kompakt idag så att a) ingen vet vila de två första är och b) teknik är farlig, kemi är giftigt och elkraft ger strååååålning. När Kamprad dog skrek kommunisterna ut sitt hat, mot ern man som förmodligen har dragit in mera pengar till Sverige än någon annan.

   Jörgen Städje 8 februari, 2018 00:35 Svara
   • Väl valt ord, Jörgen. Teknikförakt. Det är kompakt, överallt. Jag fascineras över hur det så totalt genomsyrar samhället samtidigt som tekniken är själva förutsättningen för att det fungerar överhuvudtaget. Antagligen är det därför. Man känner sig hjälplös istället för hjälpt av tekniken. Ingen fascineras av och känner tacksamhet för hur väl t ex våra dagvattensystem fungerar utan skänker det inte en tanke. Sånt där ska ju bara fungera. Hur svårt kan det vara? Riktigt sorgligt.

    hawkse 10 februari, 2018 22:44 Svara
 • Frågan är var utbildningsfolket vill komma. Vad har de tänkt sig för samhälle när folk bara blir dummare och dummare. Melodifestivalen, liksom. Längre tänker folk inte. Allers på morgonen och Aftonbladet på kvällen. Jag trodde till exempel att plattjordarna var ett fåtal knäppskallar, men det är ju jättestort. De har egna kongresser. USA har fått en antivetenskaplig president och kreationisterna tar över i den amerikanska skolan. Jag har haft en snabb sammandrabbning med en plattjordare på fejan. Han är helt borta. Allting är en bluff för honom. Frågan är var konspirationsteorierna tar slut och sinnessjukdomen börjar?

  Men IT-säkerhet är inget alls att bry sig om varken för politiker, myndigheters ansvariga chefer eller privatpersoner. Vi blir så gärna bitcoinmaskiner allihop eller hjälper till som bottar för att stjälpa webbplatser världen över. Och med jättemycket bitcoin kan ryssarna skaffa sig all den västteknologi de nu inte får tag i. Och vi hjälper dem.

  Man kan fråga sig när fördumningen gått så långt att det blivit kris i samhället och en sorts teknikministär måste ta över och leda samhället för att allt för få kan något alls? Det är en hemsk tanke, men väldigt få verkar tänka den.

  Jörgen Städje 11 februari, 2018 23:49 Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *