Städjes samlade verk, 9 av 14: Sjukvård, diagnostik

Skriven av

Vill du läsa allt om teknik, få pedagogiska förklaringar av en känd teknikjournalist och bli tekniskt allmänbildad? Börja här. Det kommer att ta dig en månad. Minst!

Det här är artikeln för ämnesorden sjukvård, diagnostik och medicinhistoria. En förklarande inledning finns i https://www.teknikaliteter.se/2022/01/25/stadjes-samlade-verk-1-av-14-inledning/

Sjukvård

I kampen mot cancer är strålkanonen i fokus (2004) Strålvapen finns inte bara i seriernas värld. På Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset i Stockholm använder man dem varje dag i kampen mot en grym fiende: cancer. Datorerna spelar här en livsavgörande roll. Många cancertumörer sitter så illa till att de inte kan avlägsnas med operation, till exempel mitt i hjärnan. Då bestrålar man tumören med elektroner av så hög energi att dess förmåga att reproducera sig förstörs och den dör. Principen med upptäckt med datortomografi, datoranalys, överföring till dosplaneringssystem och elektronaccelerator förklaras. Bildserie kring 50 MeV-acceleratorn. Teknik som förklaras: datortomografi, dosplanering, verifikationssystem, stråldoser, förbjudna områden, acceleratorn, resultatet. Be om PDF.

Videokonferens på liv och död (2007) Vad är videokonferens för dig? Vad har videokonferens varit hittills? Fyra suddiga gubbar som pratar med varandra och vinglar hit och dit i varsitt litet fönster, varav en grön, en röd och en sjukligt blåaktig? Det duger inte när man ska använda det till något riktigt livsviktigt. Vi gör ett besök på Ersta sjukhus och tittar på högkvalitativ videokonferens som används för att åskådliggöra en galloperation. Olympus EndoAlpha är ett helt system för titthålsoperationer. Operationssalen har fyra HD-monitorer och man bara myser över kvaliteten. Bilderna inifrån patientens mage, fångade med Olympus endoskopkamera är absolut superskarpa och färgkalibrerade. Teknik som förklaras: det lokala nätverket, endoskopkameror, fjärrstyrbara översiktskameror, bildserie som förklarar en galloperation.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.97385/videokonferens-pa-liv-och-dod

Santariskes-sjukhuset: ”Beg, steal or borrow” (2005) Den svenska sjukvården är allt igenom datoriserad och ändå går det knappt att få någon vård. Rutinerna är slimmade, dataflödena trimmade och servrarna konsoliderade, men när du har ont i halsen är det flera veckors väntetid. Hur ska det då inte vara i det ”fattiga” Östeuropa? Man bävar vid tanken. Vi åkte i väg och tog en närgången titt – och blev kraftigt överraskade. Santariskes-kliniken i Vilnius i Litauen migrerade sina sjukjournaler pappkort till datorer över en sommar och byggde ett journalsystem som infördes över hela landet, utan budget! Artikeln skrevs 2005, men den svenska sjukvården har inte kommit i kapp ännu, 2020. Teknik som förklaras: före datorerna, sen kom PACS, Elektronine Ligos Istorija, ELI, webbsystem, patientbokning, sjukjournal, läkarnas belastning, telefonkatalog, statistik, lösenord via mobiltelefon, inga pengar till trådlöst nät eller utbildning, kinesiska ambassaden skänkte datorer, fiberring. Be om PDF.

Jag blev helt paff! Santariskes hade löst alla sjukvårdens kompatibilitetsproblem i en enda smäll – på grund av att de var tvungna. Liten fortsättning på webben.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.12189/sparka-liv-i-segsektorn

Pollenlaboratoriet på Naturhistoriska Riksmuseet informerar… (2010) Snart är det vår! Vårens tid är pollentid. Många går omkring och snörvlar. Palynologiska laboratoriet kan hjälpa med prognoser, och vi ska titta på hur mätningarna går till. Palynologi är latin för läran om pollen. Om du inte vet något alls om pollen, så ta bara detta till dig: Ett enda björkhänge kan avge en miljon pollenkorn och ett träd flera tiotals miljarder. De kommer drivande i stora, osynliga moln i vinden och vissa av oss är lyckliga som kan gå tvärs igenom dem utan att påverkas. Vi ska titta bakom kulisserna på Palynologiska Laboratoriet på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, där man samlar in pollenrapporter från hela landet, gör prognoser och skickar ut till massmedia. Palynologerna lättar på förlåten, tänder mikroskopet och varvar upp pollenfällan för oss. Teknik som förklaras: pollenkornens beståndsdelar och dess utvinning, pollenfällan, räkning, statistik, kartering, prognosticering, invasiva arter, klimatkonsekvenser.

https://www.teknikaliteter.se/2017/12/25/pollenlaboratoriet-pa-naturhistoriska-informerar/

Excillums superröntgen revolutionerar framtiden (2011) Excillum är ett spin-off-företag från KTH, fullt av tekniska doktorer och med en professor som styrelseordförande. Den produkt som vi intresserar oss för här är den högintensiva röntgenkällan med fokus i mikrometerstorlek som används i utrustning för materialanalys. Teknik som förklaras: röntgenrörets funktion, flytande strålmål i gallium, indium och tenn, princip, fokusering av elektronstrålen, utrustningens delar, röntgentomografi, röntgendiffraktion.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.405171/excillums-superrontgen-revolutionerar-framtiden

Kemisk syntes som du aldrig sett den förr (2010) Blanda till enkla estrar fick man lära sig i kemin i gymnasiet. På provrörsnivå kan man blanda och fixa med en katalysator och förhoppningsvis få en fällning, men hur gör företag som AstraZeneca som ska tillverka tio ton av något avancerat läkemedel, bli av med skadliga katalysatorer och andra restprodukter och få ut något som är ofarligt för konsumenten att sätta i sig? Alla har sett de vitklädda produktionsteknikerna som går med munskydd och kontrollerar blanka maskiner, och ut i andra änden kommer det till exempel Losec. Men hur gör man för att tillverka ett ton av blodtrycksmedicinen Plendil? Och det ska bli bra varenda gång! Vi har gått bakom kulisserna hos AstraZeneca i Snäckviken utanför Södertälje och kollat allting från ax till pillerburk. Teknik som förklaras: Felodipinets verkningssätt, syntetiseringsprincip, så ser molekylen ut, uppskalningsproblem, hjälpämnen, tillverkning av aktivsubstans, fyra liter medusin!, råvaror och dispensering, reaktorer och filtrering, kvalitetskontroll, kromatografi, masstillverkning, förpackning, medicinhistoria.

https://www.teknikaliteter.se/2017/10/25/kemisk-syntes-som-du-aldrig-sett-den-forr/

Diagnosmetoder

Så röntgas ett huvud utan farlig strålning (2005) MRI, magnetresonans, är den snabbast växande diagnostikmetoden. Den är den mest avancerade tekniken på det medicinska området. Den är dessutom helt ofarlig, om du inte sugs fast i jättemagneten. I alla tider har det varit läkarvetenskapens dröm att kunna se hur människan ser ut inuti utan att behöva skära hål. Magnetkameran har infriat dessa önskningar. Metoden grundar sig på kvantmekaniska fenomen och omfattande matematisk signalbehandling och är aningen svårbegriplig. Det ska vara lite abstrakt – metoden gav ett nobelpris. Teknik som förklaras: protonerna i kroppen och deras precession och relaxation, rikta i magnetfält, gradientspolar, larmorfrekvensen, antenner, bildbehandling, fouriertransformation, supraledande magnetspole, avbilda hjärnans neuroner med diffusionsmetoden. Be om PDF.

Barnsjukhus satsar på digital röntgenteknik (2002) Astrid lindgrens barnsjukhus hann aldrig börja med röntgenfilmer utan startade 1998 direkt med ett digitalt bildlagrings- och distributionssystem från Sectra. Systemet PACS (Picture Archiving and Communications System) beskrivs. Fördelarna med att få fram bilderna omedelbart och att inga bilder kan försvinna. En liten titt i Karolinska Sjukhusets röntgenfilmarkiv. Teknik som förklaras: problemen med röntgenplåtar och kemi, DICOM-protokollet, datalagring, redundans, diagnosticering, systemskiss. Be om PDF.

Livsviktig mobilapp analyserar blod (2012) I vårt blod bär vi alla med oss en fantastisk informationskälla om vårt hälsotillstånd, en Encyclopedia Hemologica, som det tyvärr är ganska svårt att analysera. Blodanalyser kostar labbresurser och tar tid. Tid har man inte i akuta situationer på våra sjukhus eller i en ambulans och barfotaläkare i Afrika har aldrig sett ett labb. Svenska Calmark AB har lösningen: ett billigt labb på ett plastkort. En landsortsläkare i ett fattigt land skulle kunna göra mera nytta på en vecka med en mobilapp som kunde analysera blod än vad han tidigare gjort på ett helt år. Den svenska äldrevården verkar inte ha några pengar alls i dessa dagar och en blodanalys på akuten på ett svenskt sjukhus förtar en del av meningen med ordet ”akut”. Teknik som förklaras: analysmetoden, arbetsgång, Hilda-kortet, laktatdehydrogenas, kolorimetriproblem, hemolys, CE-provning.

https://www.idg.se/2.1085/1.453418/livsviktig-mobilapp-analyserar-blod

Så funkar DNA-analys (2012) Vem är du egentligen? Är din pappa verkligen din pappa? Vandrade din släkt in från Uzbekistan för tiotusen år sedan? Det här kan Rättsmedicinalverket svara på med hjälp av DNA-amplifiering, högspänd elektrofores och datoriserad genanalys. Alla människors gener är lite olika. Det är det som gör oss till individer. Men vi är inte mera olika än att man kan binda släktskap i flera generationer tillbaka genom att klippa sönder en dna-molekyl och utsätta den för tredje gradens förhör genom avklippning, hetta, kyla, högspänning och laser. Efter ett par timmars hårda tag kryper sanningen fram i form av färgade band på en bildskärm. Teknik som förklaras: historiska upptäckter, utvinning av DNA ur prover, basparen, exoner, introner, markörer, sekvenser, short tandem repeats, DNA-förstärkning, elektrofores, utrustning, datorprogram, folkvandringarnas historia.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.431482/sa-funkar-dna-analys

EKG till folket (2010) EKG, den där gröna vågformen som hoppar så oroväckande i alla Hollywoodfilmer, är inte till någon större nytta för den vanlige hjärtpatienten. En svensk uppfinning har istället fått ut datainsamlingen i patienternas vardagsliv, där den behövs, när den behövs. Hjärtat är en elektrisk maskin och precis som man kan mäta och felsöka vilken annan elektrisk maskin som helst med ett mätinstrument eller oscilloskop, kan man också mäta och felsöka hjärtat. Elektrokardiogram (EKG) betyder ”avskrift av hjärtats elektricitet” på grekiska och med kunskaper om hur vågformen ska se ut när hjärtat är friskt och vid dess olika feltillstånd kan man dra vittgående slutsatser om hjärtats kondition, bara genom att tolka vågformen. Artikeln visar principen för EKG och EKG-analys, Zenicor Medical System handhållna EKG-analysator, funktion, elektrisk beskrivning, dataöverföring, signalfiltrering, tolkning av EKG, hjärtats retledningssystem och en närmare titt på själva EKG-kurvan.

https://www.teknikaliteter.se/2017/11/15/ekg-till-folket/

Proteser, implantat

3D-skrivaren som skriver ut i titan (2013) 3d-printandet tar jättekliv framåt. På företaget Arcam i Mölndal framställer man helt solida metalldelar. Smältning med elektronstråle gör att man kan arbeta med ett mycket motspänstigt material: titan. Metalldelarna används som implantat och proteser i människokroppen. Teknik som förklaras: friformsframställning, elektronstråle-svets, metod, sensorer, vakuumsystem, en titt på elektronstrålen, titan, titan-aluminium, flygplansdetaljer.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.511442/3d-skrivaren-som-skriver-ut-i-titan

Historik

Florence Nightingale (2020) Hon var den goda ängeln som skulle ha gillat Excel och Powerpoint. Idag ser vi föredrag med statistik och diagram som något man gäspar sig igenom, men i mitten av 1800-talet avgjorde sjukvårdsstatistiken tiotusentals soldaters liv på ett bräde. Sjuksköterskan Florence Nightingale (1820-1910) har för alltid fått framstå som den goda skyddsängeln, “Den vita ängeln”, “Damen med lampan” mm, som såg efter och pysslade om de brittiska soldaterna vid det turkiska sjukhuset i Scutari under Krimkriget. Även om hon införde en mängd nya grepp inom dåtidens sjukvård, som till exempel hygien, bör hon också kommas ihåg för sin radikala användning av statistik och affärsgrafik.

https://www.teknikaliteter.se/2017/11/06/florence-nightingale/

Avslutning

Vad har jag själv för anledning att hålla på att utforska saker? Förmodligen är jag mer än lovligt nyfiken, men anledningen till att jag skriver som jag gör är att jag faktiskt själv vill förstå hur saker och ting fungerar. Då är det bästa sättet att hugga en tekniker och sätta denne på en stol och be honom rita kopplingsschema på hela apparaten, fusionsreaktor, stridsflygplan, ubåt, stirlingmotor eller vad det nu kan vara. Jag känner att jag bara kan skriva bra om det jag själv förstår helt och hållet.

Betyder den här sammanställningen att jag anser min skribentkarriär vara över? Skulle inte tro det!

Läs mer

2: Transport, resor, fordon: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/25/stadjes-samlade-verk-2-av-14-transport-resor-fordon/

3: Datorer, nätverk, datorhallar: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/24/stadjes-samlade-verk-3-av-14-datorer-natverk-och-datorhallar/

4: Kommunikation, radio: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/24/stadjes-samlade-verk-4-av-14-kommunikation-radio/

5: Elektronik, halvledare: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/24/stadjes-samlade-verk-5-av-14-elektronik-halvledare/

6: Industri, vetenskap: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/24/stadjes-samlade-verk-6-av-12-industri-vetenskap/

7: Bild, foto: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/24/stadjes-samlade-verk-7-av-14-bild-foto/

8: VVS, energiförsörjning: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/24/stadjes-samlade-verk-8-av-14-vvs-energi-energiforsorjning/

10: Samhälle, journalistik utbildning: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/21/stadjes-samlade-verk-10-av-14-samhalle-journalistik-utbildning/

11: Mat och dryck: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/21/stadjes-samlade-verk-11-av-14-mat-och-dryck/

12: Musik, nöje, underhållning: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/21/stadjes-samlade-verk-12-av-14-musik-noje-underhallning/

13: Militaria: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/21/stadjes-samlade-verk-13-av-14-militaria/

14: Litauen: https://www.teknikaliteter.se/2022/01/21/stadjes-samlade-verk-14-av-14-litauen/

Märken på artiklar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *