På änglarnas stigar – en VR-upplevelse

Skriven av

Publicerat 2022-09-05

Det här är inte det vanliga VR-äventyret med skjuta och hoppa, nej här handlar det om en tredimensionell värld baserad på en framsynt konstnärs upplevelser från 1900-talets början, ackompanjerad av samme konstnärs klassiska kompositioner.

Tre litauiska konstnärer fick en ovanligt framsynt idé år 2018 och skapade en VR-värld av en av landets främsta konstnärers målningar. VR-världsbyggarna har tagit ett 60-tal av MK Čiurlionis många fantastiska, mystiska verk och förvandlat dem till tredimensionella upplevelser, vilka du rör dig igenom, för att slutligen kastas ut i världsrymden.

En av Čiurlionis mest kända målningar, Karaliu pasaka (Kungasaga) beskriver hur två kungar, omgivna av världens mörka bekymmer och oreda, drömmer om en lugn plats.

Handling

VR-filmen Angelu Takais tar dig med på en utfärd i en mystisk värld, mycket formad av litauisk folktro, religion och mysticism. Du förs fram genom världen, men kan alltid se dig omkring. Det händer saker hela tiden både bakom, framför och ovanför dig. Den återhållna färgskalan är Čiurlionis egen och överallt dyker hans korta penseldrag upp i ”naturen”.

Det hela börjar på en blomsteräng (Änglarnas paradis) vid en strand, där du kan se dig omkring, medan mystiska saker dyker upp.

Men snart hamnar du i en roddbåt och förs mot en spännande klippformation (Ramybe, Lugn) med två lysande ögon, ute på en ö.

Čiurlionis välkända, stora fågel svävar över dig, på himlavalvet. Då och då går åskan.

Väl framme visar det sig att du kommit till en gammaldags litauisk kyrkogård (Kapinaites), med de typiska solkorsen och andra minnesmärken. Överallt svävar gnistor i luften, som antagligen är änglar. Eller själar. Eller Karlavagnen.

Efter en stund får du vara med i en procession av svartklädda människor på väg uppför en bergsstig (Begravningssymfoni VI). Då förstår du att det är du som är ängeln.

Det hela slutar med att du lättar från ett altare i skepnad av en ängel. Du kan se din egen skugga med änglavingar på altarets topp.

Och kastas ut i världsrymden och får sväva bland solar

olika planeter och bland stjärnorna (Zvaigzdes). Detta är änglarnas stigar. Det är meningen att du ska förstå universums konstruktion, vilken innefattar våra fysiska och andliga dimensioner.

Musiken som understödjer upplevelsen är Čiurlionis egen, om än en syntetisk version av hans orkesterverk Havet och I skogen. De olika scenerna sammanbinds av ljudskaparen Vytis Puronas egna kompositioner. Det underlättar om du satt dig in i de båda symfonierna först.

Ljudet är interaktivt på så sätt att det ändras beroende på hur du sitter och vart du tittar och det blir annorlunda beroende på vilket objekt du betraktar.

De 25 minuterna tar slut allt för fort. Man vill gärna titta om igen.

Verket kan ses på fem olika VR-biografer i Litauen, i Kaunas, Vilnius, Klaipėda, Nida och Druskininkai. Om du ändå är i Druskininkai för att flyta runt i något av de stora äventyrsbaden är den här filmen ett utmärkt tillbehör.

Om kompositören

Mikolajus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911) var en litauisk nationalkompositör och målare som var oerhört framåt för sin tid. Han var allkonstnär och förmodligen den som gjort litauisk konst och musik mest känd över världen. Han målade science fiction redan år 1903.

Trots att han sannolikt är okänd för de flesta moderna svenskar, kan hans båda symfoniska verk I_skogen (Miske) och Havet (Jura) utan vidare mäta sig med verk av andra stora europeiska kompositörer. Han komponerade en mängd orkesterverk, körverk och kammarmusik, samt verk för piano och orgel.

Čiurlionis ansåg att han var en synestet; det vill säga, han uppfattade färger och musik samtidigt. Många av hans målningar bär namnen för musikstycken: sonater, fugor och preludier.

Čiurlionis tavla Biciulyste (Vänskap) förekommer inte i VR-filmen men är ändå värd att nämna av en annan anledning. Den har återgivits i is som en skulptur på Ishotellet i Jukkasjärvi.

År 2003 fick ett antal litauiska isskulptörer jobba fritt i Ishotellet och skapade bland annat denna tredimensionella dubbel-version av tavlan Vänskap.

Bild: Pofka, CC BY-SA 4.0

Om du bara som av en händelse skulle råka befinna dig i staden Kaunas, kan du titta in på Čiurlionis-museet och se alla hans fantastiska, mystiska konstverk och sedan gå vidare till ”filmsalen” och uppleva VR-konstverket.

En av dem som gjorde museet möjligt var konstnären Antanas Žmuidzinavičius. Hans inte fullt så kända djävulsmuseum ligger tvärs över gatan.

I världsrymden på riktigt

År 1975 fick Čiurlionis en asteroid uppkallad efter sig, en åtta kilometer stor klump i asteroidbältet som kallas Asteroid 2420 Ciurlionis (eller tråkigare, 1975 TN) till hundraårsdagen av konstnärens födelse.

Världsskaparna

VR-världen har skapats av två litauiska konstnärer, Kristina Buožytė och Vitalijus Žukas och ljudkompositionen av Vytis Puronas, i samarbete med Čiurlionis-museet i Kaunas. Det hela har belönats med ett antal priser, bland annat vid Raindance Film Festival 2018, Venedigbiennalen 2018, Haifa Film Festival 2019 och tyska VRHAM! 2019.

Det hela sammanfattas på deras webbplats www.angelutakais.lt. Den tvådimensionella versionen (nedan) gör naturligtvis inte alls upplevelsen rättvisa.

Inte!

Litauen utmålas som ett eländigt land i svenska media, och särskilt av dem som har till uppgift att splittra och förnedra. Inget kunde vara mera felaktigt. Huvudstaden Vilnius består inte av förfallna hus, spruckna fasader, och med tiggare i varje gathörn. Tvärtom bjuder staden på fantastisk arkitektur, ett övermått av vackra kyrkor och ett ännu större övermått av restauranger, barer, caféer och museer. Snabbköpen slår Sverige med hästlängder vad gäller utbud. Se vidare artiklarna nedan.

Läs mer

2D-trailer, aningen vimsigt ”upplevd”: https://www.youtube.com/watch?v=VZ3T-FXDvbE

Ett tavelgalleri: https://ciurlionis.eu/en/painting/gallery/

Angelu Takais webbplats: http://www.angelutakais.lt/

Om Čiurlionis (på engelska eftersom den svenska sidan är värdelös): https://en.wikipedia.org/wiki/Mikalojus_Konstantinas_%C4%8Ciurlionis

Antanas Žmuidzinavičius djävulsmuseum: https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%BDmuidzinavi%C4%8Dius_Museum

Mera om det ljuva Litauen: https://www.teknikaliteter.se/2020/03/06/litauen-finare-an-du-tror/

Čiurlionisfakta

Antal kompositioner: ~400 st.
Antal målade verk: ~300 st.
Dessutom litterära verk och dikter.
VR-världen nyttjar cirka 60 av hans målade verk.

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Konst · Turism

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *