Folk ger sig aldrig – VoF ger sig inte heller

Skriven av

Varje nummer av Folkvett visar på hur vårt samhälle badar i pseudovetenskap, som en inlagd sill badar i ättika. Resultaten blir ungefär desamma. Sillen blir helt mjuk i hullet och vi blir helt mjuka i huvudet.

Folkvett 1/2019 i grillen

Omgiven av trams

Ett exempel på detta mjukmedel är Thomas Eriksons bok ”Omgiven av idioter” som Dan Katz sågar som ett helt sågverk. Ut kommer bara strimlor. Den idiotiska metoden att indela människor i röda, gröna, gula och blå har spritt sig till varje vrå av samhället, till och med bland skolpsykologer. Teorin som ligger till grund för böckerna är rent kvasivetenskapligt nonsens. Alldeles riktiga psykologer håller på att bli tokiga av det. Erikson hävdar att han är ”beteendevetare” men när Katz undersökte saken kunde han inte finna att Erikson hade någon utbildning alls i ämnet.

Bokserien ”Omgiven av…” är en av de största pseudovetenskapliga skandalerna i Sverige under de senaste åren. Bokförlaget Bonnier/Forum har sålt över 100.000 exemplar av detta elände utan att göra några som helst bakgrundskontroller och succén sprider sig utomlands. Andra media, som TV4, SVT och Aftonbladet halkade också dit.

Denna fantastiska förvillelse belönade VoF genom att utnämna Erikson till Årets förvillare 2018. En inte särskilt upplyftande utmärkelse. https://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2018/

Antroposoferna i Auschwitz

Antroposoferna får sig en duvning när Sven Ove Hansson gräver djupt i rörelsens historia, dess samarbete med SS i Nazityskland och hur fångar i koncentrationsläger tvingades arbeta med biodynamisk odling. Antroposofi är måhända inte så hippt som man kan tro?

Rädda mig!!

Karin Noomi Karlsson gör en kort inlaga om Sveriges Radios serie Bota mig – en satsning mot pseudovetenskap. En mycket kort artikel som bara ger en bakgrund, men inte mycket mer. Sannolikt har radioserien inte gjort mycket nytta, om man ska döma av det erbarmliga klimatet i sociala media.

Illustrerad Vetenskap på bättringsvägen

Illustrerad Vetenskap, Bonniers flaggskepp i vetenskapsvärlden får beröm för att de åtminstone delvis tagit sig upp ur det pseudovetenskapliga träsket. Borta är annonserna om kolloidalt silver och märkliga kosttillskott. Ill-Vet får en klapp på ryggen i kortnotisen ”Ett steg i rätt riktning”.

Men ute i samhället vilar mörkret

Jag förstår mycket väl att Vetenskap och Folkbildning är avskydda av alla antroposofer, scientologer, homeopater, psykokineser och zonterapeuter som använder sig av alla sociala media för att kasta allt vad de har av magnetmadrasser och helande stenar mot VoF.

VoF har som vision ”Ett samhälle där beslut baseras på evidens, förnuft och ett kritiskt tänkande”. Det kommer att ta tid. För att var helt sanningsenlig kan man konstatera att inte mycket har ändrats i samhället sedan jag började recensera Folkvett år 2016. Den alternativa medicinen blomstrar, hälsobutikerna kursar fortfarande magnetmadrasser och mässlingen ökar ständigt i popularitet. Chermtrails-töntarna och plattjordarna jobbar på oförtrutet.

Läs mer

Fast jag blev utslängd från VoFs grupp i Facebook vill jag gynna VoF: https://www.vof.se/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
pseudovetenskap · Recension

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *