Elmiljö är också miljö

Skriven av

Det finns en annan sorts miljö runt ikring oss, som vi inte ser. Miljön på elnätet. Den är precis lika hotad som den fysiska miljön, den blir allt sämre och elleverantören lämnar inga garantier. Elmiljöskador slår tillbaka på alla IT- och teknikanvändare.

Stora företag kan skydda sin elmiljö med reservgeneratorer och dyra UPS-er (avbrottsfri kraft) men småföretagaren får själv se till att dennes IT-investering klarar sig när elnätet hickar till. Skadorna kan bli ganska omfattande. Det blir allt vanligare att ljuset blinkar till, TVn bär sig konstigt åt, eller att datorerna på kontoret stannar. Det där med 230 volt är idag en sanning med modifikation.

Och då är situationen långt värre ute på det som vi stadsbor tenderar att benämna ”landet”. Så har till exempel en känd restaurangkedja med restauranger över stora delar av Sverige på grund av de frekventa strömavbrotten varit tvungen att utrusta kassasystemen med UPS:er eftersom man inte har råd att förlora en kreditkortstransaktion, som skulle kunna tappas om det blev strömavbrott just när den var på väg att genomföras.

Vad är det som händer?

Elnätet är inte den trygga plats det var en gång. Nätet är idag tämligen hårt ansträngt och kortare spänningsbortfall är ganska vanliga. Du ser dem knappt ens. Väldigt korta spänningsbortfall på ett par halvperioder, alltså ett tiotal millisekunder, ska modern elutrustning normalt klara utan felfunktion, men blir avbrottet längre än så, kommer datorn att stanna.

Stiger spänningen å andra sidan för mycket kan den bränna upp ansluten utrustning och det bör man skydda sig emot. Åsknedslag eller kraftiga transienter, korta överspänningar som är resultatet av automatiska omkopplingar i elnätet kan nå upp till flera tusen volt och innehålla så mycket energi att nätaggregatet i din dator, TV eller stereo helt sonika säger poff och blir alldeles svart inuti. Nätaggregaten i konsumentutrustning har sällan särskilt kraftiga störskydd.

230 volt 50 hertz är bara ett teoretiskt värde. Den höga transienten kan slå igenom isolation, kortsluta likriktarbryggor och få silkondensatorer att tappa hatten.

Du kanske aldrig har sett ett nätaggregat brinna upp, för det händer inte så ofta, men den dag det händer kan stora värden gå förlorade.

Kan man klaga hos elleverantören? Nej, tyvärr. Leverantörernas åtaganden är väldigt lösliga och de kan inte hållas ansvariga för korta spänningsspikar, som de sannolikt inte ens är skyldiga till. Då är det betydligt vanligare att någon abonnent inför störningarna genom felaktigt inkopplad utrustning, kortare kortslutningar eller ett motorskydd som löser ut någonstans.

Ditt försäkringsbolag kan eventuellt täcka de fysiska skadorna, men de ersätter garanterat inte förlorat data och den arbetstid det tar dig att eventuellt installera om datorn och återskapa förstörda data.

APC ger 50 000 Euros garanti

En praktisk anordning är ett grenuttag från APC by Schneider Electric kallat SurgeArrest Essential P5B-GR. Det har fem jordade uttag, klarar en kontinuerlig ström på 10 ampere och kostar ynka 250 kronor. Skyddsutrustningen inuti kniper transienter på upp till 6 kV och klarar stötströmmar på 26.000 ampere. Det har dessutom en automatsäkring som löser ut om arbetsströmmen överskids, samt när det interna skyddet är utslitet. För utslitet blir det efter tillräckligt många smällar.

Energin som den kan absorbera är hela 903 joule och det är nog för att koka bort cirka 2 gram vatten. Transientskyddet varistorn (MOV) är en trevlig komponent på så sätt att den blir allt mer kortsluten ju mer energi den får absorbera. Till sist har den blivit så kortsluten att säkringen går. Varistorn skyddar alltså utrustningen genom att själv gå sönder, snarare än att gå mot avbrott.

Det må vara hur det vill med det, för APC by Schneider Electric är så säkra på sin sak att de erbjuder livstids garanti på uttaget och dessutom lovar att ersätta skadad utrustning som suttit i uttaget och ändå blivit skadad, med en summa på upp till 50.000 Euro (450.000 kronor). Och det inkluderar även åskskador och återtagning av data från trasiga hårddiskar. Det är annars få leverantörer av elektronikutrustning, som exempelvis telefoner och hemmaroutrar, som ersätter åskskador.

Vad är livstids garanti? undrade vi och APC svarade att så länge den ursprunglige köparen är i livet ersätter APC ett trasigt uttag med ett nytt. Behöver man spara kvittot? var nästa fråga, och svaret var ett entydigt ”Nej”.

UPS är den slutgiltiga lösningen

Strömavbrott på ungefär en sekund inträffar numera ungefär en gång i månaden i medeltal i ett typiskt svenskt bostadsområde. Inte bara stora datorcentraler kan därför ha nytta av en UPS. Har ditt företag bara en enda dator kan det ändå vara värt att köpa ett avbrottsfritt kraftaggregat. Inte sällan är det entreprenörer som ska åtgärda något i elsystemet som lämnar en lapp i brevlådan om att strömmen kommer att vara bruten mellan exempelvis klockan 9 och 14 en viss dag. Det är snällt av dem att varna i förväg, men du kommer garanterat att glömma bort det, eller vara mitt i bokföringen när strömmen bryts.

APC by Schneider Electric har aggregat i alla prisklasser. Ju längre det ska klara att ersätta elnätet, desto dyrare blir det naturligtvis, och ju flera datorer och stora bildskärmar som ska kunna hållas vid liv, desto dyrare blir det också.

Ett mindre UPS på 700 VA kan hålla en vanlig bordsdator och bildskärm igång i cirka en kvart, vilket är fullt tillräckligt för att du ska hinna avsluta jobbet och stänga av datorn på ett ordnat sätt. Aggregatet är inte gratis, men fundera på hur mycket arbetstid du kan behöva för att återställa den trasiga bokföringen som uppstod för att datorn bara dog mitt i jobbet, med alla filer öppna.

En APC Back-UPS ES 700VA kostar cirka 1000 kronor. Den är måhända inte så vacker, men väldigt ändamålsenlig. Den ser ut som en förväxt fördelardosa och innehåller batterier och elektronik som åstadkommer 230 volt 50 hertz när elnätet går ned för räkning. Det innehåller också filtrering mot stötspänningar och brus och kan sluka transienter på 354 joule.

En lite kraftigare variant är APC BACK-UPS PRO 1500VA, vilken, som namnet antyder, klarar en last på 1500 VA och kostar cirka 3500 kronor. Två datorer med LCD-skärmar (och möjligen ett musik-mediacenter) utgör ungefär halv last och kan hålla igång ungefär 20 minuter med detta aggregat. Det kan tyckas vara en hel del pengar för ett litet företag, men fundera på din timkostnad för att återställa data om du och din kollega skulle ha ett par tre applikationer uppe samtidigt och alltihop förloras.

Skydda det som skyddas bör

Se upp så du inte kopplar in fel saker på UPS-en. Den klarar inte vad som helst. En större TV och stereoanläggning är på gränsen till vad ett aggregat kan klara, när de slås på. Då drar de nämligen en väldig startström och det är risk för att detta stänger av även ett 1500 VA aggregat. Skulle du av misstag råka koppla in exempelvis dammsugaren på UPSen (inte så ovanligt som du tror) kan det också sänka aggregatet och de tillkopplade datorerna eftersom en modern dammsugarmotor är på omkring 2 kilowatt.

Nätaggregatet till DECT-telefonen är dock inget problem. Det finns ett antal saker man gärna vill ha skyddade mot strömavbrott idag och ett är just elektroniska telefoner och hemmaroutrar. Telenätet slutar aldrig fungera, men det spelar ingen roll om din moderna elektroniska telefon blir utan ström. Laddaren till den bärbara datorn kan också få sitta i. Dess effekt är tämligen minimal och data på den bärbara är värd att rädda i fall strömmen går (och datorns egen batteritid som vanligt är nere på tre minuter).

UPS-erna har en mängd displayer och lampor som verkar väldigt invecklade, men sanningen är att de bara står där i sitt hörn och fungerar utan att någonsin ställa till problem och om du skulle råka överbelasta det, eller den dag batteriet är utslitet, vilket kommer att hända, så gör aggregatet sådant väsen av sig att du märker det, med eller utan display.

Var grön

Förr eller senare kommer batteriet att bli utslitet. Vad gör man då? Slänger UPS-en? Nej APC by Schneider Electric erbjuder en inbytesgaranti. Batterierna i alla UPS-er kan bytas ut och APC återtar förbrukade batterier och nästan 100% av batteriets blyinnehåll återanvänds för att skydda miljön.

Om du skaffar ett tillräckligt kraftigt aggregat och bara belastar det till hälften har du en tystlåten arbetskamrat som inte överger dig i första taget, och dessutom kan rädda ansenliga värden om stormen Gudrun skulle slå till igen, eller om en överströmsbrytare i något ställverk skulle slå ifrån. Du behöver inte bli strömlös.

Läs mer

APC by Schneider Electric har ett ofattbart stort UPS-sortiment: https://www.schneider-electric.se/sv/product-category/8000-avbrottsfri-kraft-(ups)

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Elektronik · Elkraft · MIljö · Säkerhet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *