Warranty void if seal broken

Skriven av

Om du bryter förseglingen till din trasiga apparat kan allt ont drabba dig. Låt inte det hindra dig.

Vad varje framåt tekniker behöver är ett sk warranty void-kit bestående av ett antal små, kluriga verktyg för att ta sig igenom de knepigaste klåfingerspärrar. Varsågod, en kortkurs i praktisk warranty-voiding!

Mikroelektromekaniska saker får inte skruvas isär, säger tillverkarna, för då upphör garantin, apparaten kan brinna upp och små katter kan falla omkull.

Om garantin ändå gått ut ska du inte låta det hindra dig, utan riv sönder skyddsetiketten och sätt i skruvmejseln, bara. Om det går. Elektroniktillverkare och liknande är specialister på att hitta på nya metoder att hindra vanligt folk att ta sig in i apparaterna. Den ska inte kunna repareras, är det meningen.

Välkommen in i garantibrytandets ljuvliga domäner.

Men jämna mellanrum dyker det upp en ny sorts skruvskalle, avsedd att hindra vandalism eller tvinga dig att antingen slänga det som är trasigt eller gå till en reparatör med hemlig verktygslåda. Inredning i bussar och tåg sätts numera samman med en uppsättning underliga skruvtyper med skallar som verkar vara från yttre rymden, för att inte kreti och pleti ska kunna skruva bort bitar och ta med sig hem.

När du ska meka din bästa hushållsapparat, som elvisp eller mikrovågsugn, finner du till din förtret att åtminstone en av skruvarna i bakstycket är av en underlig typ, avsedd att förhindra ditt mekande. Då gäller det att vara förberedd och uppfinningsrik.

En av de allra första gångerna undertecknad stötte på detta var i unga år, när jag började undersöka telefonen och kom fram till att fingerskivan var fastskruvad med en skruv, inte med spår utan med två hål, sk snake eye eller spanner-skruv. uppenbarligen avsedd att både vara snygg och omöjlig att skruva ur för lekmannen. Det löste sig dock med två lösa pinnar och en skiftnyckel för att vrida runt dem.

Krysskruven kan dock inte räknas som klåfingerspärr, eftersom den har en nyttig egenskap: skruvmejseln behöver inte ansättas absolut axiellt för att man ska kunna lägga på stor kraft, vilket krävs för spårskruven. För att det inte ska vara för lätt finns minst fyra varianter med något olika profiler, Phillips, Pozidriv, Frearson och Supadriv, men de kan normalt skruvas ur med samma kryssmejsel, bara man tar det försiktigt. Tar man i för mycket hoppar skruvmejseln över och då kan man lätt skada både skruvskalle och mejsel och sedan kan det vara svårt att få ut skruven.

Nästa vapen i kampen var insex-skruven, som inte var och varannan hade verktyg till. Men IKEA hjälpte till att popularisera den och så fick tillverkarna leta nya spärrar. Se till att skaffa insexnycklar, gärna med dimensioner ned under en millimeter.

Insexnycklar med amerikanska mått är aldrig fel, särskilt i små dimensioner.

En av de första datorkonstruktionerna som retade undertecknad ordentligt, var när Compaq började använda torx-skruvar överallt. I viss mån kunde man använda en vanlig skruvmejsel, men snart blev det till att utöka verktygslådan med en sats torx-mejslar, särskilt för små dimensioner.

Idag är torx vardagsmat och nya antagonister har sett dagens ljus, så kallade säkerhetsskruvar. Insexskalle med styrstift, torx med styrstift, in-fem, in-fyra, in-tre (sk Saab-skruvar), spårskruv med stift (brutet spår), envägsskruvar, spline-skalle, bristolskruv, femkantskalle med flera.

I en nödsituation kan en helt vanlig skruvmejsel misshandlas en smula och fås att passa i de flesta av dessa warranty-void-skruvar. In-tre, tri-wing och pentalobular är några som går att ta sig an med spårskruvmejsel med visst våld, men det finns fall där man tvingas ge upp och gå och köpa rätt sorts verktyg. I bilden ovan ser du den lite äldre Meccano-mejsel som undertecknad fick modifiera för att kunna skruva isär en hushållsvisp som var hopsatt med skruvar med spår med stift. Jag satte inte tillbaka samma skruvar efteråt.

Den mest motbjudande av alla ”säkerhetsskruvar” är envägsskruven. Den är avsedd att bara kunna skruvas i med en vanlig flat mejsel men inte ur, eftersom de sluttande planen på skruvskallen får mejseln att hoppa ur om man försöker. Man kan förstå om sådana skruvar används på allmänna platser för att förhindra vandalism, men när man hittar dem långt nere i ett djupt hål i en hushållsapparat blir man verkligen arg, för de går inte att få ur.

Det enda sättet är att förstöra skallen, så man kan få grepp med ett verktyg. Sitter skruven bra till kan man kanske få grepp med en tång från sidan, eller också kanske man kan såga ett nytt spår i skallen med bågfil, eller borra ett hål rakt ned i skallen och dra in en vänstergängad konisk skruvutdragare. Men är skruvskallen härdad, går inte det, eftersom borren bara slinter. Där har jag ingen lösning.

Mysteriet mobiltelefonen

Att skruva sönder en mobiltelefon kräver helt nya metoder och verktyg. Det utbredda användandet av snäppen i plast har möjliggjort både snabbare montage och utökade möjligheter för den presumtive reparatören att ha sönder något så att det inte går att reparera igen. Förutsätt alltid att längre sidor i plasthöljen har ett eller flera snäppen som lätt kan gå av om man inte trycker på rätt ställen.

Bild: GadgetDoctor

Större delar i mobiltelefoner och surfplattor är fästa med smältlim och ska både värmas med värmepistol och därefter lyftas med sugpropp eller skäras loss med stor tapetkniv. De skruvar som finns inuti är i kalibern M1 och M1,5 med krysskallar som närmast kräver en kirurgs stadiga hand.

Lupp är lämpligt när man ska pilla bort de minsta skruvarna. De allra kompaktaste mobiltelefonerna är inte gjorda för att plockas sönder av gemene man utan idealt ska de slängas och du ska köpa en ny. Så mycket större blir din tillfredsställelse och känsla av seger när du äntligen fått isär den.

I röntgenbilden ovan ser du var det sitter skruvar i en typisk mobiltelefon (mindre, svarta rundlar). Platserna är inte alltid uppenbara och ibland vet man inte om man glömt skruva ut en skruv, eller om det är ett snäppe som trilskas. Då gäller det att sätta på sig luppen och börja leka Sherlock Holmes. Våld är inte lösningen.

När du lättat på ett av telefonens lock, så kan du vara säker på att det hålls fast av ett antal alldeles för korta kablar och flatkablar, som måste pluggas ur. Försök inte dra, för det kan vara dödsstöten för apparaten. Kom ihåg att sätta tillbaka sladden efteråt, för annars fungerar det inte.

Tänk så här: Hur satte de ihop apparaten? Den måste ha kunnat sättas ihop på något sätt. Du kan få isär den på samma sätt, fast baklänges.

En skalpell är bra att ha när man ska bända isär sköra plasthöljen. Men notera att skalpeller är särskilt bra på det de är tillverkade för, skära sönder, såra, blodvite och sagittalsnitt. En slö skalpell är inte fel i det här fallet.

För att plocka ut små saker och dra ut de ytterligt små flatkablar som finns i mobiltelefoner rekommenderas en pincett. Men skänklarna är känsliga. Skada inte skänklarna genom att försöka skruva ur skruvar med den, till exempel.

Instrumentmejslar kan vara mycket användbara inuti mobiltelefoner. Du behöver dimensioner från två millimeter och nedåt mot en halv millimeter, både spårskruv och krysskruv.

Av och till sitter muttrar dåligt till, i ett utrymme som är för litet för en skiftnyckel. Skaffa då en uppsättning mycket små fasta nycklar, som dessa på 5,5 – 7 millimeter.

Medel och motmedel

Inom samfärdseln verkar man ha insett att warranty void-kiten sprider sig och har tagit till det ultimata vapnet i kampen om att få ha inventarierna kvar: popniten. Tillverkare av hemutrustning i plåt använder också gärna en eller två popnitar för att förhindra att luckor ska kunna öppnas.

Popniten kräver lite extra viljestyrka och en lite större verktygsväska, men kan bekämpas med en batteridriven borrmaskin med en sexmillimeters borr. Den batteridrivna borrmaskinen är tyst och stark och har lagom lågt varvtal och rätt applicerad kan den eliminera en popnitskalle på två sekunder. Övning ger färdighet. Du tar dig med lätthet in i valfri apparat där den sista skruven ersatts med en popnit.

Alltid redo!

Gå och skaffa ett warranty-void-kit. För allmän warranty-voiding finns ett antal bitssatser att tillgå, bland annat hos våra största pilla-själv-leverantörer.

Just den här satsen finns på Clas Ohlson, kostar bara 99 kronor och kan vara väl värd pengarna, eftersom den drastiskt minskar mängden tårar vid reparationsarbete, men notera att både Clas Ohlson och Kjell & Company har flera stora och dyrare satser som inte alls lämpar sig för warranty-voiding eftersom de saknar de speciella verktygen för ”säkerhetsskruvar”.

Är du en tekniker på resande fot är det aldrig fel att ha med sig en multiverktygssats i det lilla. De finns i form av clipsförsedda pennliknande fodral som samtidigt är bitshållare.

Bidra gärna till ämnet genom att relatera dina egna historier om besvärliga skruvar och hur du klarade dem.

Läs mer

Den förfärliga mängden besvärliga skruvskallar: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_screw_drives

Rätten att reparera: https://www.teknikaliteter.se/2020/05/15/ratten-att-reparera/

Så plockar du sönder en Samung Galaxy S8. Värm upp den och pilla bort allt kablage försiktigt. Mycket lärorik film som förklarar en hel mängd mikrokomponenter och deras funktioner. https://www.youtube.com/watch?v=GRmY-4HKVIk

Den bärbara datorns anatomi, riktig warranty-voiding: https://www.teknikaliteter.se/2017/11/15/barbara-datorns-anatomi/

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Demontera saker · Elektronik · Hobby

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *