IT-skandaler som ingen bryr sig om – 2

Skriven av

Ju djupare vi gräver ned oss i datorer, mobiler, Internet och cybervärlden, desto farligare blir cyberattackerna. Samtidigt är politiker, byrådirektörer, skola och gemene man fullständigt ointresserade av IT-säkerheten. Vissa företag tänker faktiskt på säkerhet, medan andra struntar totalt i den. Sen infekterar vi oss själva med IoT-apparater, utan en tanke på farorna. För visst bara måste du ha ett internetanslutet kylskåp?

Artikeln uppdateras kontinuerligt. Det smäller mer än en gång i veckan i medeltal!

Den här artikeldelen börjar med år 2023! Del 1 av artikeln, som behandlar tiden fram till och med år 2022 (http://www.teknikaliteter.se/2021/11/05/it-skandaler-som-ingen-bryr-sig-om/) uppdateras inte längre. Se den som historik. Den blev helt enkelt för lång för WordPress att hantera. Bara det är beklagligt.

Läs del 1 om du vill veta mer om konstanta hot, myndigheternas slapphet, kinesisk IoT och kinesiska TV-apparater, krypto, affären Tik Tok och WeChat, mobilappar du ska undvika, penningtvätt som pågår ständigt, ständiga stölder, England gör något åt sina skakiga banker – Sverige sover, flera döda på grund av IT med mera. Men framför allt, det trista faktum att inget blivit bättre sedan artikeldel ett påbörjades på riktigt, sisådär år 2017.

Skandalerna duggar tätt från cyberhimlen och egentligen borde Sverige resa sig upp, angripa problemet, täta läckorna och införa lagstiftning om att samhällsviktigt data och sjukvårdsdata inte på några villkors vis får slinka ut, att smittade e-brev inte på några villkor får slinka in och att samhällsviktiga funktioner, som exempelvis järnväg, elkraft och mobilnät, måste vara säkrade och redundanta upp över öronen så att något så enkelt som en storm, ett strömavbrott eller en misslyckad programuppdatering inte kan lamslå landet.

Attackerna sprutar!

Vad är vi för något? En av världens främsta tekniknationer? Eller ett land av omedvetna, ointresserade sjusovare?

2015-2022

Vill du läsa om de samlade skandalerna under dessa år, se artikeldel 1 (http://www.teknikaliteter.se/2021/11/05/it-skandaler-som-ingen-bryr-sig-om/).

2023

 20230102 Lagen om att alla katter skulle registreras hos Jordbruksverket kraschade verkets server. 20.000 ville registrera samtidigt och det tålde inte Kattregistret.

  20230111 Allt civilflyg i USA stod stilla i ett dygn på grund av ett databasfel hos det amerikanska flygledningssystemet hos Federal Aviation Administration (FAA). 10.000 flyg försenades. Det var inte en cyberattack utan någon klantskalle hade lyckats radera flera databaser.

 20230117 Sveriges radio hade problem. Sverigesradio.se och Sveriges Radio Play var nere ett par timmar.

 20230123 Telia hade driftsstörningar på telefoni, TV, Telia Play och Internet. Även Telias webbsida låg nere. Detta störde telefontrafiken och bland andra polisen (114 14), flera myndigheter, Region Skåne, sjukresebolagen och flera kommuner kunde inte nås per telefon.

  20220125 Microsoft Office 365 stod still, Outlook, Teams, Azure, Microsofts webbsida mm. Verkar ha drabbat hela Europa. Spridda uppgifter tyder på att problemen drabbat hela världen. Kör dina kontorsprogram lokalt, inte på webben.

 20230127 Den turkiska hackergruppen ”Türk hackteam” har uppmanat till cyberattacker mot svenska myndigheter och banker i största allmänhet och flera större webbplatser slogs ut. Swedbank råkade ut för en omfattande digital störning. Webbsidan gick inte att nå och man kunde inte logga in för att utföra bankaffärer. Riksbanken varnade i förväg, men som vanligt hjälpte det inte.

20230131 Stora tågförseningar i stockholmsområdet på grund av tekniska problem med systemet för körorder hos Trafikverket. Felet berörde pendel-, fjärr- och regionaltåg.

20230206 Botkyrka kommun hade infört ett nytt ekonomisystem och hade stora problem med att betala fakturor.

20230206 Finansinspektionens webbsida drabbades av en överbelastningsattack och uppges ha påverkat FI:s rapporteringssystem.

20230210 Webbsidorna hos Sahlgrenska sjukhuset, Södersjukhuset, Akademiska sjukhuset, Region Sörmland, Västra Götalandsregionen och 1177.se låg nere. Flera olika universitet och högskolor drabbades också.

 20230210 RIA Novosti skrev att “vita” hackers på rysk eller omgivande mark skulle ges straffrihet om de kämpar för Ryssland, meddelade Alexander Kninstein, ordförande för Dumans kommitté för informationspolicy. Vi tittar bara på.

20230214 SAS drabbades av en överbelastningsattack. Data läckte ut i appen så att alla kunde se andras boardingkort och personuppgifter. Även Sveriges Television drabbades. Hackergruppen Anonymous Sudan tros ligga bakom.

  20230215 Den tyska flygjätten Lufthansas IT-system för incheckning och boarding låg nere i hela världen. Biljettsystemen fungerade inte och inga plan kunde lyfta. Enligt Lufthansa berodde problemen på att någon form av byggnadsarbete på Frankfurts flygplats som gjorde att en optisk fiberkabel skadats. Så hela världen hänger på en enda kabel??

  20230217 Norska Stortingets webbsida nere på grund av rysk cyberattack.

  20230219 De ryska cyberattackerna mot Sverige fortsatte. Anonymous Sudan gav sig på Vattenfall, Kivra, SOS Alarm, Klarna, SJ, SL, Skatteverket, Avanza, Tele2, Saab och Energimyndigheten.

20230224 Nordea hade problem med överföringar och betalningar och Handelsbankens app fungerade inte.

  20230226 Flera sjukhus i köpenhamnsområdet fick sina webbsidor nedtagna av DDoS-angrepp från Anonymous Sudan. Gruppen lovade att angripa flera sjukhus i Danmark och skröt med sina angrepp mot Sverige.

20230301 Två avgrävda fiberkablar förorsakade att det inte gick att betala eller checka in på Arlanda. Alla restauranger fick stänga. Både ordinarie- och reservkabel grävdes av. Då låg kablarna för nära varandra.

 20230301 Coop fick problem med sitt betalsystem och kunder kunde inte betala med kort i landets butiker. Problemet fanns hos tredje part, ett fel hos Coops så kallade “serverpartner”, alltså moln-prblem igen.

 20230202 Tele2 och Comviq drabbades av tekniska problem i hela landet och deras hemsidor visade felmeddelanden. Störningarna började runt 9-tiden och omfattade telefonitjänster, internet, mobilt internet och TV. Det var problem att ringa till vissa myndigheter och störningarna drabbade bland annat landets domstolar och det gick inte att ringa Åklagarmyndigheten.

  20230307 Personuppgifter från vård- och omsorgsbolaget Humana läckte ut efter en it-attack. Intrånget i företagets filarkiv upptäcktes via interna säkerhetssystem, vilket egentligen skedde en vecka innan nyheten nådde allmänheten. Humana miste i början av februari tillståndet att bedriva bland annat personlig assistans och hemtjänst på grund av ”bristande seriositet och arbetsgivaransvar”, enligt IVO. Attacken är anmäld till polismyndigheten och integritetsmyndigheten – voj voj, anmält en vecka efteråt. Det interna säkerhetssystemet kunde inte ha stoppat angreppet istället?

Cyberattacker blir dödliga

20200819 Kvinna dog efter cyberattack. Universitetssjukhuset i Düsseldorf utsattes för en cyberattack vilket orsakade störningar i sjukhusets it-system. Det felande it-systemet gjorde bland annat att sjukhuset tappade kontakten med sina ambulanser vilket ledde till att en kvinna som behövde omedelbar vård kördes till ett sjukhus som låg en timmes bilfärd bort. Kort efter ankomsten till sjukhuset avled hon. Delstaten Nordrhein-Westfalens justitieminister uppger att 30 av sjukhusets servrar hade krypterats och att det hade lämnats ett meddelande med krav på lösensumma på en av servrarna.

Läs mer

Tik Toks egenskaper: https://www.bbc.com/news/technology-53664997

Tik Tok och Wechat bannlyses: https://www.bbc.com/news/business-53660860

FOI-rapport om Kinas cyberspionage mot Sverige: https://www.foi.se/rapportsammanfattning?reportNo=FOI%20MEMO%206698

Dagen nyheters sammanfattning av rapporten: https://www.dn.se/ekonomi/foi-rapport-omfattande-kinesiskt-cyberspionage-mot-sverige/

Måste rusta cyberförsvaret! Vilket cyberförsvar? http://www.teknikaliteter.se/2018/09/04/maste-rusta-cyberforsvaret-vilket-cyberforsvar/

IT-Haverikommission behövs: https://realistklubben.wordpress.com/2017/08/02/it-haverikommission/

Säker DNS om du vill. Men du kanske inte vill? https://www.sunet.se/blogg/dns-och-dnssec-utan-facksnack/

Transportsyrelsens seriekrockar: https://www.dn.se/om/transportstyrelsens-it-lacka/

Terrordådet på Drottninggatan: https://www.dn.se/nyheter/sverige/intern-polisrapport-det-tog-fem-veckor-for-polisen-att-gora-mobilanalyser/

Nya Karolinska Sjukhuset https://www.dn.se/sthlm/nya-karolinska-stangs-under-ett-dygn-it-systemets-hardvara-ska-bytas-ut/

Inga dödsfall ännu, men… https://www.tomsguide.com/us/cyberattacks-lethal-joyce-rsa2019,news-29567.html

Facebook-smittan, från 2013 gäller än: https://techworld.idg.se/2.2524/1.537579/119-miljarder-sjuka-i-facebook-smittan

Statliga fastigheter exponerade: https://www.dn.se/nyheter/sverige/statliga-fastigheter-lag-vidoppna-for-hackare/

2018 i sammanfattning, med ännu flera hemskheter: https://techworld.idg.se/2.2524/1.711425/hack-2018

Engelska banker tvingas rapportera: https://www.bbc.com/news/business-47280513

SUNETs driftrapportering: http://www.nunoc.org/nunocweb/open_trouble_tickets.html

Men ute i stora världen…

Men vår svenska oro är ändå bara löjlig om man betänker vad som kan hända i Ryssland, där BBC kunde köpa personliga uppgifter ur olika register för bara en handfull rubel: https://www.bbc.com/news/world-europe-48348307

Märken på artiklar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *