Sveriges framtid i dina händer

Skriven av

Miniatyrisering och effektivisering är det som driver modern industri. Prototypen till den första mobiltelefonen var stor som en hel garderob. Vad hände sedan? Den krympte tiotusen gånger. Men det är bara Ericsson som har ekonomiska muskler nog för den typen av utveckling.

Dagens nystartade företag i halvledarbranschen har inte så stora ekonomiska muskler. Men istället har de universitetens Myfab. Där kan de framställa högspecialiserade mikrokretsar med den absolut senaste utrustningen och maskinerna. Det är bara det att någon måste betala. Sverige betalar. Och Sverige tjänar på det.

Det här är en introduktion till en mycket längre, snyggare, mera intressant och detaljerad artikel, skriven av undertecknad. Den börjar med en kavalkad av framgångsrika svenska företag som har en sak gemensamt: Transistorer! Integrerade kretsar! Sensorer!

Svenska högskolor och universitet är högt rankade och svenska ingenjörer är eftertraktade i världen. Det har även andra högteknologiländer insett, som skickar hit sina studenter för att ge dem eftertraktad utbildning inom halvledarteknik. Det betyder inkomster för Sverige.

Men doktoranderna kan intet göra om de inte får tillgång till förstklassiga forskningslaboratorier.

Det är där Myfab kommer in

Halvledartillverkning i lilla Sverige? Är inte det en sak för de stora fabrikerna i Kalifornien? Nej. Hos Myfab i Uppsala, Stockholm, Lund och Göteborg handlar det om forskning kring nya material och nya metoder, inte masstillverkning.

Doktorander som arbetat vid Myfab är eftertraktade i Sverige såväl som i utlandet. Därför är Myfab en tillgång för hela det svenska samhället. Sponsorerna, såväl industri som stiftelser har direkta bevis på att deras pengar används till något som gynnar landet, som nya metoder och tekniker, kraftelektronik, kvantdatorer, sensorer, miljöteknik och annan spetsvetenskap.

Den svenska framgångsmodellen ligger till grund för skapandet av det sameuropeiska EuroNanoLab med deltagare från Frankrike, Holland, Italien, Norge, Portugal, Spanien och Tjeckien.

Det är på detta sätt som svensk forskning kan hålla sig absolut världsledande.

Läs hela artikeln! Se alla fina bilder.

http://myfab.se/News/AllNews/tabid/69/itemId/168/Default.aspx

Märken på artiklar:
Artikelkategorier:
Halvledare · Myfab · Utbildning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *