Mustig afton när Svenska Hackademien provade julmust

Skriven av

Både smickrande omdömen som ”en rikslikare” och ”sydsluttning” såväl som mindre smickrande diton som ”blask”, ”smakar syntetiskt” och ”det här skulle Gustaf III aldrig gottera”, haglade genom luften.

Dagarna närmar sig då svenska folket under rituella former intar osannolika mängder julmust. Denna nationella klenoddryck säljs nuförtiden i ett stort antal varianter. Vilken är bäst? Vilka ska man undvika?

Det finns en baktanke med artikeln. Se avsnittet Den verkliga anledningen.

Provningsförfarande

För att rädda miljontals julfirare från att få julen förstörd, har i år Svenska Hackademiens oförvägna ledamöter testat de i handeln vanligt förekommande sorterna. Vid en gustatorisk evaluering gavs varje sort poäng på en skala 1–5, där 1 betecknar ”motbjudande” och 5 ”himmelsk”. Smakerna kontextualiserades medelst s.k. lussebullar från Hackademiens provkök med en saffranshalt av 1,41 promille.

De verkliga konnässörerna diskuterar bouquet, fyllighet och fruktighet.

Kommentarer från testpanelen:

Apotekarnes Julmust: ”Mild”, ”Frisk”.
Apotekarnes Årsmust Lakrits: ”Lakrits”, ”Inte så hemsk”.
Zeunerts Julmust: ”Kaffe”, ”Choklad”, ”Rökig”.
Nygårda Julmust Ekfat: ”Torr”, ”Tvättmedel”, ”Sur”, ”Sågspån”.
Nygårda Julmust Romfat: ”Fuskromarom”, ”Karlssons klister”, ”Romrussin”.
Nygårda Julmust Calvadosfat: ”Äpplen”.

Bland de spridda kommentarerna kunde vi notera följande: ”Fruktigt och bärigt”, ”Smakar syntetiskt”, ”Blask!”, ”Ekfat? Knappast! Kanske ekfatsarom.” med mera liknande.

Lakritsvariantens höga poängställning var inte alls tippad. Tvärtom ansåg Hackademien den vara ett modernt hån mot den ädla julmusttraditionen. Trots det fick den relativt goda omdömen.

Testprotokoll

Som framgår av nedanstående testprotokoll, vinner klassikern Apotekarnes Julmust med stor marginal, med Zeunerts Julmust som tveksam tvåa. De övriga märkena förbigås helst med pinsam tystnad. Allmänheten varnas.

Tabellen visar med all tydlighet att testpanelen är traditionalister. Men naturligtvis har inte den rena essensen från AB Roberts stått sig sedan 1910 för intet. I detta sammanhang är douze points inte direkt att beteckna som framgångsrikt.

Totalpoängen åskådliggjord i ett utbrutet cirkeldiagram visar med all tydlighet den klassiska julmustens absoluta överlägsenhet på testpanelens gommar, strupar samt åtföljande förvaring i panelens ventriculi.

Här har testresultatet istället åskådliggjorts uppdelat på de individuella deltagarnas preferenser. De ljusblå staplarna som betecknar Apotekarnes Julmust vann flest röster, men fick stryka på foten inför Zeunerts Julmust hos två av ledamöterna. Man kan också notera att Nygårda Julmust på Calvadosfat trots allt strök an en ton hos samliga testare. Notera också att testaren Jörgen Städje valde att inte dela ut någon fyrapoängare alls, den ende i testpanelen att reagera på detta sätt.

Drycker som provades

Apotekarnes julmust, 50 cl, PET-flaska, returförpackning.
Apotekarnes Årsmust Lakrits: 100 cl, glasflaska, ej returförpackning.
Zeunerts Julmust: 50 cl, glasflaska, ej returförpackning.
Nygårda Julmust Ekfat: 33 cl glasflaska, ej returförpackning.
Nygårda Julmust Romfat: 33 cl glasflaska, ej returförpackning.
Nygårda Julmust Calvadosfat: 33 cl glasflaska, ej returförpackning.

En slutsats man kan dra av detta är att det är dåligt med återvinning av julmustförpackningar. Uppenbarligen har de flesta tillverkare av julmust som tagits med i detta test valt att stå utanför pantsystemet. Underlaget är dock ej statistiskt signifikant utan bara en lustighet i sammanhanget.

Om julmust

Julmust skapades år 1910 av kemisten Harry Roberts som tillsammans med sin far, läskedrycksfabrikören Robert Roberts grundade företaget Roberts essens- & extraktfabrik AB i Örebro. De ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl och därför innehåller julmusten malt och humle. Det som skapar julmustens mycket speciella smak är den komplexa kryddblandningen. Receptet för julmustsextraktet som säljs till bryggerierna av AB Roberts är hemligt. Endast tre personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår kolsyrat vatten, sötningsmedel, humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och konserveringsmedel. Totalt ingår ett 30-tal ingredienser.

Must är den tredje största läskedryckssmaken i Sverige, efter Cola och apelsin. Svenskarna dricker nästan sex liter per person varje år, totalt 50 miljoner liter. Extraktet är bara en liten del av den färdiga produkten. Tillverkarna kan påverka smaken när de tillsätter socker, kolsyra, vatten och ibland andra kryddor. Det är tyvärr allt för vanligt att de tillsätter för mycket vatten, vilket resulterar i blask, något Hackademien mycket riktigt kunde konstatera i denna provning.

Även champagneersättningen Champis har hemligt recept. Den togs fram som ett alkoholfritt alternativ av Robert Roberts år 1910. Det finns massor av hemliga svenska drycker. Även Pommac, som togs fram 1919 har hemligt recept. Coca Cola är ingalunda ensamt med hemlighetsmakerierna.

Inte ett skyddat namn

Det har gått ett rykte om att namnet Julmust skulle vara varumärkesskyddat och att bryggerierna skulle vara tvungna att kalla sin dryck för Julmust om de ville använda AB Roberts extrakt, men det vederläggs av AB Roberts. Bryggerierna får kalla sin dryck för vad som helst, men namnet Julmust säljer uppenbarligen bäst.

Den verkliga sanningen finns hos AB Roberts: http://www.roberts.se/

En ovanligt informativ artikel i Expressen: https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/ett-alskat-svenskt-julmusterium/

Om Svenska Hackademien a.k.a. SAFA

SAFA (Svenska Arbetsgruppen För Algoritmforskning) a.k.a. Svenska Hackademien är en illuster samling tekniker, programmerare och konstruktörer som bildades på Kungliga Tekniska Högskolan i början av 1980-talet och sedan dess ägnat sig åt tekniska innovationer, datorer, programmering, elektroarkeologiska utredningar och samlas till regelbundna möten för att äta en bit mat och diskutera de senaste tekniska landvinningarna.

Thord Nilson: Elektronikkonstruktör med switchelektronik som specialitet
Per Lindberg: Databasguru, galen programmerare och framåtblickare
Thomas Nyström: Elektronikkonstruktör med mobiltelefoni som specialitet
Audrone Städje: Ständig sekreterare
Jörgen Städje: Allmän tekniktok, dokumentatör
Henning Croona: Digital stödperson

Hackademien har ett antal utredningsgrupper

SNHT: SAFA Night Hacking Team: Bygga elektromekaniska och elektroniska konstruktioner som på något sätt bringar mänskligheten framåt, samt att redogöra för dessa på ett illustert sätt.

SHRET: Svenska Hackademiens Reverse Engineering Team: Med huvuduppgift att undersöka ålderdomliga elektroniska konstruktioner och utröna hur de fungerar, hur konstruktören tänkt, om denne tänkt.

Dessa båda arbetsgrupper besitter stora kunskaper inom äldre elektronik och kan mot rimlig ersättning åtaga sig att utreda dylik elektronik och dokumentera sina upptäckter.

Den verkliga anledningen

Den här artikeln är bara ett förtäckt sätt att visa upp andra uppdrag som Svenska Hackademien åtagit sig. Nedan visas en sammanfattning rörande framträdande utredningsarbeten utförda av SAFA Night Hacking Team.

Elektroarkeologi

Om Ralph Lundstens synt Andromatic, ett elektroarkeologiskt utredningsarbete av Svenska Hackademiens Reverse Engineering Team: https://www.idg.se/2.1085/1.445306/andromatic-den-automatiska-andromedaren

Reparation av retro-förstärkaren Quad 303: https://www.idg.se/2.1085/1.542090/elektroarkeologi-quad-303

Sprängda CD-skivor

Sprängda CD-skivor, ett SAFA-uppdrag: https://www.idg.se/2.1085/1.429013/cd-sprangning—the-final-countdown

Sprängda DVD-skivor: http://www.qedata.se/js_n-dvd.htm

Mythbusters tog upp saken: https://www.youtube.com/watch?v=JOb6Z5Tja68

Wikipedias översikt av Mythbusters program: https://en.wikipedia.org/wiki/MythBusters_%282003_season%29#Exploding_CDs?

Wikipediasidan om saken: https://en.wikipedia.org/wiki/Optical_disc_drive#Limit

Rymdforskning – spaceship-on-a-chip

Hur man bygger rymdskeppsdatorer som tål riktigt höga temperaturer.

Medverkan i KTHs Working on Venus: https://techworld.idg.se/2.2524/1.565656/spaceship-on-a-chip-del-1–mot-venus

Medverkan i KTHs Working on Venus: https://techworld.idg.se/2.2524/1.583033/spaceship-on-a-chip-del-2–landning-pa-venus

Medverkan i KTHs Working on Venus: https://techworld.idg.se/2.2524/1.583038/spaceship-on-a-chip-del-3–venus-ar-var

Underhållningsbranschen

Äkta volumetrisk TV https://techworld.idg.se/2.2524/1.524330/akta-3d-tv—sci-fi-eller-sanning

Insikter i hur man gör hemska elektroniska ljud på film https://www.idg.se/2.1085/1.558369/prime-time-forvrider-ljudet

Magnetsvävtåg: https://www.teknikaliteter.se/2018/01/16/maglev-svavtagen-nasta-kvantsprang-for-persontransport/

El och kraft

Den grafiska elmätaren, en elmätare utvärderas med Ardunio: https://www.idg.se/2.1085/1.451521/den-grafiska-elmataren-visar-hela-sanningen

Solceller på taket i praktiken: https://www.idg.se/2.1085/1.512719/solkraft-i-praktiken

Offentliga framträdanden

Framträdanden av framstående hackademiledamöter https://www.teknikaliteter.se/2018/02/01/retrogathering-2018-en-ur-datorupplevlse/

Det svenska jordnötsförsvaret med Städje hos Tekniska Museets vänner (TMV) den 1/12 2010, med revolvermatad skedaccelerator mod. PDI/2 (börjar efter 1.04.38): https://www.youtube.com/watch?v=GhBwRA7vlHA

Fullständig projektbeskrivning av PDI/2: http://www.stacken.kth.se/~thordn/pdi2/index.html

Städjes övriga djupgående artiklar

https://techworld.idg.se/2.4702/jorgen-stadje-artiklar

Märken på artiklar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *